Українські судді з російським паспортом: чи багато зрадників пригрілися під крилом української Феміди?

Українські судді з російським паспортом: чи багато зрадників пригрілися під крилом української Феміди?

15 вересня журналісти "Схем" оприлюднили документи, які підтверджують, що очільник Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов, який має доступ до державної таємниці, має громадянство Російської Федерації. З цією інформацією журналісти звернулися до Служби безпеки України, і в СБУ не спростували те, що відшукали представники мас-медіа. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

0:00 0:00
10
1x

Чи може Президент України позбавити Богдана Львова громадянства

Я переконана, що він не просто може це зробити. Він неодмінно має це зробити. Тим паче, у нас уже є нещодавній досвід позбавлення громадянства України Геннадія Корбана, в якого, як з’ясувалося, є громадянство Ізраїлю. І зараз ми маємо аналогічну ситуацію. Є факт, який полягає в тому, що український суддя Богдан Львов уже 20 років є громадянином Російської Федерації. В законі України "Про громадянство" чітко зазначено, що добровільне набуття повнолітнім громадянином України громадянства іншої держави є підставою для втрати громадянства. І Президент України видає відповідний указ про припинення громадянства. Тож я вважаю, що це те, що зараз має зробити Володимир Зеленський. Ми просто не можемо дозволити, щоб громадяни Російської Федерації мали повноваження ухвалювати рішення іменем України.

Хто може припинити суддівську кар'єру Львова

Судова влада мала б негайно викинути Львова із судової системи. Для мене це не є підозри про те, що у Львова може бути російське громадянство. Це факт. Офіційні державні реєстри підтверджують, що Богдан Львов отримав російський паспорт в 1999 році. Згодом у 2012 році, коли він досяг 45 років, він подав заяву на отримання нового російського паспорта.

Крім того, у власності його родини є коштовна квартира в Москві, яка оформлена на його тещу, і Львов це не заперечує. Він також мав у власності частку цієї квартири. У 2012 році він переписав цю квартиру на свою дружину, в якої теж російське громадянство. І для того, щоб зробити переоформлення квартири, він їздив до Москви. І про це так само свідчать українські державні реєстри.

Тож Богдан Львов більше не може працювати українським суддею. Український закон про "Судоустрій і статус суддів" однозначний: набуття громадянства іншої держави — це припинення повноважень судді. І таке припинення відбувається автоматично. За результатом цього голова Верховного Суду, в якому працює Богдан Львов, Всеволод Князєв має видати наказ про відрахування Богдана Львова зі штату суду.

Натомість ми бачимо мляві заяви судової влади, зокрема від Верховного Суду з коментарем Князєва про те, що "факту нібито немає, ми проти колаборантства у судовій системі, якщо якісь факти будуть встановлені, тоді ми будемо якимось чином реагувати". Але факт є. Є громадянство — відповідно повноважень немає. Мені так видається, що голова Верховного Суду просто боїться брати на себе відповідальність і викидати Богдана Львова з судової системи.

Про вплив Богдана Львова на судову систему

Богдан Львов — дуже впливовий український суддя. Він донедавна був заступником голови Верховного Суду і дуже серйозно претендував на те, щоб очолити Верховний Суд після того, як Валентина Данішевська, колишня очільниця суду, пішла у відставку. Але несподівано для суддівської спільноти сталося так, що більшість голосів суддів Верховного Суду на виборах здобув Всеволод Князєв. Це дає підстави говорити про те, що Львов і Князєв точно не належать до одної впливової суддівської групи.

На жаль, сталося так, що загалом вся українська суддівська система фактично складається із кількох суддівських груп. Ми їх називаємо кланами, тому що вони дуже подібні до мафіозних структур. Є впливові судді, які, зосередивши у своїх руках вплив та контроль за певною частиною суддів, примножили свій суддівський вплив і здійснювали його через призначення потрібних людей на ключові посади в судовій владі, до Вищої ради правосуддя, до Ради суддів.

Львов тривалий час був "сірим кардиналом", режисуючи суддівські вибори. Кілька років тому журналісти Bihus.Info оприлюднили аудіозаписи наради під головуванням Богдана Львова, де він розказував суддям господарських судів, яким чином і за кого вони мають голосувати на з'їзді суддів, зокрема кого вони мають обрати до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а кого — до Конституційного Суду. Власне, так і сталося. Тобто це не були побажання Львова чи його голослівні заяви. Це була домовленість між лідерами суддівських кланів про те, що вони цих людей обирають у суддівські інституції, а згодом через цих людей вони продовжать контролювати судову систему. Тому не виключено, що Всеволод Князєв боїться впливу Богдана Львова, який досі є значним. Хоча я не розумію, яким чином голова Верховного Суду взагалі може когось боятися. Тим паче це не підозри, а факти, які підтверджуються офіційними даними державних реєстрів. Набуття російського громадянства — це як смерть. Є факт, і повноваження відразу зникають.

Скільки суддів в українській системі мають російські паспорти

Я гадаю, що реальна цифра нас може всіх нажахати. Боюсь, що Богдан Львов не один такий суддя. До речі, ще один суддя Верховного Суду Ігор Бенедисюк, з яким Львов дуже довго працював разом в одній колегії в Вищому господарському суді України та очолював Вищу раду правосуддя, коли Львов проходив перевірку і став суддею Верховного Суду, також мав російський паспорт. Він це підтвердив. І питання було, коли Бенедисюк припинив своє російське громадянство. Він не навів жодних доказів та фактів, які б показували, що він вибув з російського громадянства. Це дає нам обґрунтовані підстави вважати, що Бенедисюк досі залишається громадянином Російської Федерації, просто приховує від суспільства.

Я бачила, що після появи розслідування "Схем", один з українських суддів Роман Брегей дуже слушно озвучив пропозицію перевірити принаймні на факт наявності російського громадянства тих суддів, які одразу після здобуття Україною незалежності працювали в військових трибуналах. Це були такі суди, які раніше були частиною судової системи України, а згодом їх ліквідували. Але Львов, наприклад, там працював. Бенедисюк, здається, також, як і багато інших суддів. Крім того, Бенедисюк та Львов навчалися в Росії в навчальному закладі, який був пов'язаний з органами служби безпеки — КДБ. І насправді це був спосіб інспірувати в органи судової влади України фактично спецагентів спочатку Радянського Союзу, а згодом Російської Федерації.

Зараз у Служби безпеки України найбільше повноважень і найбільше доступу до такої інформації. Я переконана, що чимало фактів їм відомі. І насправді вони б зараз мали перевірити всіх суддів і з’ясувати, хто із них є громадянами Російської Федерації. Адже зараз судді з російським громадянством, які мають повноваження ухвалювати рішення іменем України, — це надзвичайно висока загроза  національній безпеці.

Про реакцію від Ради суддів України

Я вважаю, що її не буде. Тому що в Раді суддів України так само є агенти Богдана Львова та інших впливових суддівських кланів. Це корпорація, яка, на жаль, не працює на інтереси українського народу чи інтереси української незалежності. Це корпорація, яка працює на власні інтереси, на інтереси своїх членів та інтереси тих, хто "платить за музику". За три роки, які минули відтоді, як Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, які засвідчили, що там корупція у масштабах, які навіть складно уявити, реакції від Ради суддів України ми не бачили.

Фото: Радіо Свобода, Схеми

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Українським полоненим у Росії забороняють писати листи додому — розслідувачка
"VIP-камери в СІЗО дали за три роки 25 млн гривень до бюджету" — Мінюст
Польський суддя, що дозволив знову блокувати кордон, може бути залежним від попередньої влади — Галина Чижик
В Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з держпосад осіб з громадянством РФ — Шабаєв
Понад 3 тисячі шахраїв щомісяця намагаються обдурити шукачів роботи — Пилипенко