Гречаник: "Таких великих руйнувань довкілля не було за жодної попередньої війни"

Гречаник: "Таких великих руйнувань довкілля не було за жодної попередньої війни"

Російські окупанти з початку повномасштабного вторгнення цілеспрямовано знищували наше довкілля, забруднювали водойми і грунти. Багато на нашій території назбиралося військових відходів, є величезна кількість пошкоджень і знищених об'єктів промисловості та радіаційно небезпечних споруд. Орієнтовна сума збитків становить понад 962 мільярди гривень. І вони будуть лише зростати. Як обраховуються ці суми? Чи відшкодує їх нам Росія і коли? Як відбувається процедура фіксації знищеного довкілля? Про все це слухачам Українського радіо розповів перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Гречаник.

0:00 0:00
10
1x

Вчора було здійснено обстріли по гідротехнічній споруді у Кривому Розі. Яка ситуація там зараз 

"600 тисячне місто залишилося без водопостачання, але там зараз робиться все для того, щоб забезпечити його водою. Працює ДСНС, ситуація під контролем. Якщо РФ здійснює обстріли критичних інфраструктур, то це свідчить про те, що вона є військовим терористом". 

Які нові методи існують для визначення рівня забруднення

"Міндовкілля спільно з Державною екологічною інспекцією і профільним комітетом ВР створили відповідний штаб, де розробили 10 методик обрахування шкоди і збитків довкіллю. Ми також співпрацюємо з міжнародними організаціями, Світовим банком, Держдепом США, які надавали нам свою методологічну допомогу з розробки цих методик. 

Таких випадків щодо нарахування шкоди і збитків, а потім відшкодування їх агресором в історії Європи і світу ще не було. А також настільки великих масштабів руйнування довкілля не було зафіксовано при жодному військовому конфлікті. 

Ми врахували всі компоненти середовища, розробили спеціальні формули і на сьогодні вже маємо збитків на майже 1 трильйон гривень: повітря забруднене на 823 мільярди, грунти на 138 мільярдів. Оскільки військова агресія не закінчилася, то буде лише збільшення цієї суми. 

Понад 40 нафтових баз "злетіло в повітря" станом на сьогодні від ракетних ударів. Ми вираховуємо кількість шкідливих речовин, які потрапляють у повітря внаслідок горіння цих нафтобаз, додаємо сюди шкоду від потрапляння шкідливих часток у грунтові води. І таким чином розраховується обсяг відшкодування, які повинна буде надати РФ для відновлення нашого довкілля". 

Чи співпрацюєте Ви з громадськими організаціями

"Так. Вони представлені при нашому штабі. В доказовому плані подавати всі факти буде Державна екологічна інспекція України. Коли працівники приїжджають після виклику по факту вибуху на нафтобазі, то вони відбирають зразки грунту, води, повітря. Потім ці зразки обробляються у відповідних лабораторіях, визначаються гранично допустимі концентрації забруднювальних речовин і уніфіковано розраховуються ці збитки". 

Екоцид

"Весь вплив російської агресії на наше довкілля прямо, а не опосередковано впливає на здоров'я і життя нашого населення. Якщо ми будемо вживати воду, продукти, вирощені на забрудненій землі внаслідок утворення низки хімічних сполук, то ми можемо це вважати екоцидом. Зараз обчислюються прямі збитки. Опосередковані втрати будуть обчислюватись згодом".

Проєкт ЕкоЗагроза

"Це мобільний застосунок, створений в перші дні війни. Там вже є 2000 звернень. Бажаючі отримують інформацію щодо стану довкілля: а це радіаційний фон і стан атмосферного повітря. А також можуть повідомляти про злочинні факти, які були зафіксовані на своїй території. Найбільше повідомлень надходить про лісові пожежі. Разом із правоохоронцями і експертами з екології всі такі випадки фіксуються. Потім вони будуть передаватися до міжнародних судів".  

Фото:телеграм-канал Валентина Резніченка