Шифер прощавай. Чим будуть крити дахи українці і чи вистачить на це грошей

Шифер прощавай. Чим будуть крити дахи українці і чи вистачить на це грошей

Верховна Рада проголосувала за заборону використання у будівництві азбесту. Цей матеріал вже давно заборонений у 63 країнах світу. ВООЗ в своєму списку канцерогенів залишає всі види азбесту, як дуже шкідливі. До складу яких будівельних матеріалів входив небезпечний канцероген? Чим його замінять? Про це слухачам Українського радіо розповів президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій.

0:00 0:00
10
1x

"Азбест дуже цікава сполука. Він використовується не лише в будівництві, в першу чергу як шифер, а й в автомобілебудуванні, космічній галузі. Азбест використовується і як елемент захисного шару в одязі пожежників. 

Однак, все людство намагається уберегтися від використання азбесту. Добре, що і Верховна Рада піклується про здоров'я і благополуччя українців і вирішила припинити виробничу діяльність підприємств, що виробляють шифер. Якби вона ще й підготувалася як треба, зробила перехідний період, то заводи встигли б переорієнтуватися і дали більше покрівельних матеріалів. Або надали б якісь кредитні лінії чи грантові кошти для того, щоб зберегти колективи і потужності цих заводів. А у нас просто взяли і заборонили. Наш ринок не відчув би одразу відсутності на ринку шифера. В Україні на зараз вже є багато будинків, вкритих шифером. Азбестові труби, якими подається питна вода населенню, є також дуже шкідливими. 

В 2019 році галузь почала входити в період стагнації. Приблизно 9 шиферних заводів було в Україні. Навіть закрився Київський шиферний завод. В Івано-Франківську завод перепрофілювався без азбесту і вже завантажений на роки три вперед замовленнями. Зараз населенню необхідно відновлювати свої зруйновані дахи, шифер зараз у дуже великому дефіциті, всі товарні запаси розібрані. Вихідний матеріал ми отримували з Казахстану. Це постачання з початком війни стало неможливим. 

Зараз ціни ростуть на будматеріали через втрату частини виробничих потужностей, через курс гривні щодо долара, недоступність до обігових коштів і зникнення титульного споживача будівельної продукції, через подорожчання енергоносіїв, логістики і паливно-мастильних матеріалів. За все це платить споживач. А він може купити лише невеликі партії будматеріалів. Галузь не може працювати собі у збиток. Коли буде велика відбудова, то почнеться і великий дефіцит. Шифер по ціні був дуже доступним. Але ринок пропонує інші покрівельні матеріали: на заміну прийде дорожча бітумна черепиця, металочерепиця".   

Фото: Суспільне Вінниця