Герасим’юк: "Європейські журналісти закликали судити російських пропагандистів, як воєнних злочинців"

Герасим’юк: "Європейські журналісти закликали судити російських пропагандистів, як воєнних злочинців"

Україна від початку широкомасштабного вторгнення не сходить з перших шпальт найвпливовіших видань світу. Вона об'єднала навколо себе світових лідерів, щоби разом протистояти ворогові як дипломатично, так і інформаційно. Як світ підтримує Україну у медіапросторі? Якою є наша інформаційна боротьба на міжнародній арені? Про це слухачам Українського радіо розповіла голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк.

0:00 0:00
10
1x

Що зараз треба робити, щоб актуальність і цікавість до України не падала через пів року воєнних дій

"Ми всі, і українці, і європейці, ретельно вивчаємо подачу новин щодо України. Нещодавно було проведено опитування у 5 країнах світу, зокрема у Бразилії, Великобританії, Німеччині, Польщі, Америці щодо того, як сприймається висвітлення в медіа новин про війну в Україні. Більшість з опитаних уважно стежить за процесами у нашій державі. У тих країнах, які є сусідами з нами та Росією, ця частка є ще більшою: від 60 до 82%. Майже половина опитаних сказали, що медіа належним чином інформують про війну. 

Ми повинні пам'ятати, що інформаційна війна не зупиняється на відключенні лише тих чи інших телеканалів, коли російський рупор закрили на тому чи іншому супутнику. Війна зараз набуває зовсім іншого значення, інших форм, заходячи у цифрові платформи. Громадяни всіх країн отримують новини як із телебачення і радіо, так із інтернету. Всі телеграми, твітери, месенджери, тік-токи, фейсбуки виходять на перше місце у пошуку і подачі інформації. Нам потрібно дуже ретельно дбати про те, що там відбувається. 

Наші колеги з асоціації польських журналістів виступили з вимогою судити російських пропагандистів, як військових злочинців. Ми у себе, в Національній Раді, давно стежимо, моніторимо і записуємо всі свідчення злочинів так званих "журналістів". Бо справжніх журналістів в Росії не залишилося. Ті злочини, які виправдовують теракти, зокрема те, що відбулося у Вінниці, Оленівці, російськими пропагандистами подаються скрізь, як злочини з української сторони. Те, що росіяни прагнуть шантажувати світ ЗАЕС і можливими там вибухами подаються, як ніби-то це є справою рук українських націоналістів. Це і є свідченнями співучасті у терористичних акціях російських пропагандистів. Цих пропагандистів будуть судити за злочини, які вони зараз роблять. Ми передаємо ці свідчення у правоохоронні органи і ділимося ними з партнерами у Європі. І саме таким чином ми долучаємося до цієї боротьби, яка заходить через телеграм-канали, сайти, які маскуються зовсім не під новинні. Росіяни давно готувалися до того, що їхні рупори будуть закриватися. І вони заходять до нас і до європейців саме таким чином, через інтернет".  

Що робити, щоб створити власну безпеку на міжнародній арені

"Зараз в українському парламенті іде підготовка до голосування в першому читанні нашого Закону про медіа. Всі, хто зацікавлений в тому, щоби ми чинили опір у інформаційному просторі, повинні підтримати це голосування. Як це зробив ЄС, як це робить Рада Європи. Цей закон дасть нам можливість на такі виклики реагувати достойно, дасть нам в руки механізми спротиву цьому пропагандистському натиску. 

Європейці звернули увагу на хвилю потужної дезінформації, яка останнім часом вихлюпнулася в їхню інформаційну сферу. Вони стали говорити про те, що потрібно звернути увагу на ці дезінформаційні канали. Європейський парламент ухвалив пакет законів про цифрові послуги. Один із них вступить в силу восени. Нам потрібно також це зробити. Цей пакет визначає правила діяльності  платформ в інтернет і соціальних мереж, в яких є багато цієї російської пропаганди. Ті канали, які були заборонені в Європі, зокрема "Russia Today" і "Спутнік", зараз запускаються через отакі ресурси. Ті, хто транслює російський контент, вони є вже злочинцями. І вони будуть засуджені. Цей пакет законів про цифрові послуги покликаний подолати ці проблеми. Він буде воювати проти незаконного контенту, проти мови ненависті, за прозорість звітування і нагляд, щоб ми знали, кому належить цей сайт, чию думку ми зараз слухаємо. 

У Нідерландах, наприклад, пропонують реєструвати інфлуенсерів, лідерів думок, які в інтернеті сьогодні є якраз представниками політичних сил, терористів, якщо ми говоримо про Росію, ФСБ, які працюють на ютубі, в інстаграмі, тік-току. 

З 1 липня у Нідерландах набули чинності зміни до закону про медіа, які встановлюють обов'язкову реєстрацію. Ті впливові особи, які мають понад 500 тисяч підписників, які опублікували за останні 2 роки щонайменше 25 відео, обов'язково повинні реєструватися. Тут також знижують поріг щодо моніторингу всіх лідерів та розширюють параметри нагляду за широким колом зобов'язань. Ці люди повинні дотримуватися прозорості комерційної комунікації. Якщо вони поширюють рекламу, то повинні враховувати права дітей і звітувати перед інститутом, який відповідає за визначення аудіовізуальної продукції (різні позначки, які визначають, що дітям можна самостійно переглядати, а що лише під наглядом дорослих). Ці лідери повинні давати повну інформацію про себе. 

Це частина боротьби, яку ми повинні також для себе прийняти. Багато є зараз обурених людей, які говорять нам, що це такий собі спосіб цензури, боротьби влади зі свободою слова. Я можу всіх заспокоїти і сказати, що це не так. Йдеться лише про правила і дотримання законодавства. Нам, коли надавали статус кандидата, рекомендували ухвалити цей закон". 

Як Україні боротися з російською пропагандою на міжнародній арені  

"Ми звернулися від першого дня повномасштабного вторгнення до всіх медіарегуляторів Європи, щоби блокувати російські пропагандистські канали. Останнім часом ми маємо в цьому добрі поступки: "Russia Today","Спутнік", "НТВ Мір". 

Наші колеги з Франції отримували від нас витримки з пропагандистських російських каналів, де ті  в ефірі, привселюдно, погрожували всім європейцям смертю. Французи проаналізували це все і застосували в цьому випадку до "НТВ Мір" свій закон. Наші колеги з країн Балтії теж попрацювали над цим питанням. 

ЄС звернув увагу, що проблема розповсюдження фейків потребує більш дієвого впливу. Ми можемо від пропаганди захищатися не лише відключеннями їхніх каналів та санкціями. Росіяни все одно знаходять інші лазівки. Нам  треба надавати перевірену українську інформацію, користуватися тільки перевіреними джерелами. На окупованих територіях можна шукати в інтернеті Суспільне мовлення, українські програми, Українське радіо. 

За півроку 14 країн заговорило українською мовою. Наші колеги іноземці дають можливість на своїх каналах створювати програми українською мовою. І навіть самі їх створюють. От саме туди важливо подавати дуже чітку, перевірену і важливу інформацію. Бо головним лозунгом у нас має бути довіра і правда. І саме цим ми зможемо перебити увесь той жах, який росіяни вкидають через свої канали".

Фото: фейсбук