Кореспондентка: "Щоб виїхати з Херсонщини, перевізники беруть по 5000 грн"

Кореспондентка: "Щоб виїхати з Херсонщини, перевізники беруть по 5000 грн"

Виїзд на вільну Україну за 5000 грн, кавуни за 15 грн за кіло, масове відключення українського зв'язку і телебачення і безпарольна роздача жителів Херсонщини одне одному Wi-Fi. Детально про ситуацію на Херсонщині розповідає журналістка Херсонської регіональної філії Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"І вдень, і вночі на околицях міста ми постійно чуємо вибухи. Вчора українські військові вже вкотре завдали удару по базі російських окупантів в Чорнобаївці. Це вже 25-та атака ЗСУ на скупчення російських військових біля цього вже легендарного села. Чорнобаївка знаходиться поруч із Херсоном. Там було донедавна заможне село і заможне господарство. Але зараз, через бойові дії саме Чорнобаївка і, зрештою, села навколо Херсона дуже сильно страждають. Бо знаходяться саме на лінії бойових дій: зазнають руйнування оселі, гинуть люди. Мер Олешок Євген Рещук закликав жителів, які проживають біля об'єктів російських солдатів або там, де розташована їхня техніка, намагатися виїхати звідти.

Виїхати наразі можна лише двома шляхами: під обстрілами через лінію фронту біля села Василівка Запорізької області та через тимчасово окупований Крим. На адмінмежі потрібно пройти дуже жорстку фільтрацію і так звану співбесіду зі співробітниками ФСБ. Для того, аби виїхати, потрібно мати або власне авто, або гроші, щоб заплатити перевізникам. Вони зараз беруть від 5000 грн. за місце за одну людину. Аби виїхати через Крим до Грузії, потрібно заплатити 600 доларів та більше. Так само за одну людину. Жодного зеленого коридора для жителів Херсонщини від початку окупації не було.

Мешканці Херсонщини продовжують залишатися без нормального зв'язку від українських операторів. Військові РФ посилюють перевірки на території всіх громад Херсонської області. Працюють деякі інтернет-провайдери, але їх дуже мало. Російські окупаційні війська відключили практично всі месенджери. Користуватися ними можна наразі зараз лише через VPN, щоб спілкуватися. Дехто намагається поновити ці месенджери, ці застосунки. Зв'язок від російського оператора неякісний і нестабільний. Абоненти з цими російськими картами навіть не можуть зателефонувати одне одному в самому Херсоні. В телевізорі транслюють лише російські канали. Радіо так само лише з російськими радіостанціями.

Але херсонці гуртуються. У кого є інтернет, всі доступи Wi-Fi роблять безпарольними. Або повідомляють одне одному ці паролі, щоб можна було підключитися. Тому жителі і шукають такі вільні точки доступу, навіть йдучи вулицями, бо немає домашнього інтернету. І немає можливості почитати нормальні новини і отримати зв'язок із зовнішнім світом. На одній із центральних вулиць Херсона кафе роздавало Wi-Fi. Було дуже багато людей. Підійшли російські військові до баристи цього кафе і змусили його відключити Wi-Fi. Посилаючись на те, що зараз військовий стан і скупчення людей дуже небезпечне. Але ми всі розуміємо, для чого вони це робили.

Що стосується фермерів, то люди виходять на поля, принаймні намагаються це робити. Завдяки фермерам ми просто виживаємо. Продукти харчуванняя, які завозяться з Росії майже втричі дорожчі, ніж на підконтрольній Україні території. Тому ми купуємо огірки, помідори, салати і на цьому виживаємо. Бо ціни на них дуже доступні. З'явилися дині 20 грн за кіло, кавуни по 15 грн за кіло. Окупаційна влада змушує фермерів за безцінь відправляти цей товар до себе в Росію. Вона не тільки краде зерно у аграріїв в Херсоні. Вона змушує тих, хто займається виловом риби, відправляти її до Росії".

Фото: Валерій Димов, facebook