Андрій Забловський: "Повертати податки треба, ми не можемо постійно просити допомогу"

Андрій Забловський: "Повертати податки треба, ми не можемо постійно просити допомогу"

Міністр фінансів Сергій Марченко наполягає на необхідності повернення довоєнного рівня податків. Про це він сказав напередодні на засіданні податкового комітету ВР. Що пропонує Уряд та якими мали би бути податки під час війни в ефірі Українського радіо прокоментував керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x

Верховна Рада свого часу звільнила імпорт від ввізного мита та ПДВ. Також запровадила пільгове розмитнення автомобілів для приватного користування. Пільги для бізнесу були надані як на центральному рівні, так і на рівні місцевих громад (сплата оренди, користування землею тощо). Тепер законодавці пропонують повернути ці збори, бо коли почала відновлюватися економічна активність, у багатьох виникла певна спокуса до зловживання.

Був зареєстрований урядовий законопроєкт №7418, яким пропонується повернути ПДВ на імпортні товари та ввізні мита.

Під час війни досить важко рахувати, скільки український бюджет недоотримав через податкові пільги. Однак сума наданих пільг набагато менша тих збитків, яких зазнав бізнес внаслідок руйнувань, зупинки роботи підприємств, втрати робочих місць.

За перший квартал цього року просідання ВВП становило 15,1%. Це попередня оцінка Держстату. Якби пільг від держави не було, то ми б спостерігали ще більше просідання, частина бізнесу б закрилася. Тому питання надавати пільги, чи ні не стояло, це було питання життя і смерті для підприємців.

Бізнес просив повернути ПДВ

Якщо говорити про ПДВ, то бізнес навпаки порушував питання щодо його повернення. Був варіант повернення відшкодування ПДВ ваучерами або через випуск облігацій. Однак це не зовсім підходить, бо бізнесу треба живі гроші, а не папірці, які з часом можна буде конвертувати з певним дисконтом. Повернення ПДВ — це добре, бо підсилює конкурентоспроможність українського експорту.

На початку війни ПДВ скасували, бо не було змоги його відшкодовувати за тих умов, за яких опинилася країна. Великий бізнес отримав можливість платити єдиний податок 2% від річного обороту замість ПДВ та інших податків. За статистикою, 160 тисяч суб’єктів господарювання перейшли на таку модель. Комусь така схема сплати зборів вигідна, комусь — ні. Коли експорт почав відновлюватися, постало питання про відновлення ПДВ. Потрібно, щоб український експорт працював. А щоб він працював, потрібно забезпечити його конкурентоспроможність, саме на це й спрямовано відшкодування ПДВ. Бо це зворотні кошти, що дозволяють конкурувати з тим імпортом, який часто є дешевший за рахунок того, що він дотується. Якщо брати європейську продукцію, то вона за рахунок дотацій сильно конкурувала з українською. За умов відсутності ПДВ це ще більше било по нашому експорту.

Урядовий законопроєкт №7418 пропонує повернення ПДВ, скасування так званого пільгового розмитнення авто для власних потреб (але це не стосується потреб ЗСУ). До законопроєкту додали норму про те, що Кабмін може надавати дзеркальні пільги на мита на іноземні товари, які звільнені з боку наших торгівельних партнерів для України. Цей законопроєкт не зачіпає малий і середній бізнес та їхній режим оподаткування.

Про диференційоване оподаткування

Вважаю, що принцип диференційованого оподаткування мав би більш активно застосовуватися. Під час війни не можна повертатися повністю до того оподаткування, яке було до запровадження воєнного стану. Тепер ми перебуваємо в зовсім іншій соціально-економічній реальності. Диференціація щодо оподаткування має дедалі більше застосовуватися. Тобто має бути постійний перегляд і коригування ситуації з огляду на аналітику, статистику та економічні дані. Головний принцип має бути — не зашкодь, а дай можливість розвиватися бізнесу.

Провідними джерелами надходжень нині до державного бюджету є допомога від міжнародних партнерів, військові облігації та податки і мита, які вже почали збільшуватися. Ми не можемо постійно просити, єдиний шлях для нормального забезпечення роботи і надходження до бюджету — це працююча економіка. 

Фото: pixabay.com