Вотум недовіри Борису Джонсону провалився. Чи зможе британський прем'єр і далі активно підтримувати Україну

Вотум недовіри Борису Джонсону провалився. Чи зможе британський прем'єр і далі активно підтримувати Україну

Прем’єр-міністрові Великої Британії Борису Джонсону не змогли оголосити вотум недовіри. Проти його відставки проголосували 211 депутатів, за — 148. Борис Джонсон встояв на своїй посаді і щонайменше на рік залишатиметься на чолі британського Уряду. Приводом для оголошення недовіри став Partygate – доповідь про вечірки на Даунінг-стріт під час локдауну у 2020-2021 роках. Чи вплине це на ситуацію в Україні прокоментували в ефірі Українського радіо доктор історичних наук Андрій Мартинов і медіатренерка та колишня журналістка ВВС Лілія Поберезька.

0:00 0:00
10
1x

Чому вотум недовіри виник саме тепер?

Андрій Мартинов відзначив, що Велика Британія — усталена парламентська демократія, тому боротьба за владу навіть у рамках правлячої партії цілком нормальне явище. Якщо прем’єр-міністр робить якісь помилки, то з цього користається не лише опозиція, а й однопартійці, які намагаються довести у конкретному випадку, що партійний лідер і прем’єр-міністр неправий.

Це також означає, що у Британії накопичилися серйозні проблеми, пов’язані з Брекзитом, тобто виходом її з Європейського Союзу. Окрім того, наклалися проблеми з локдауном, коронавірусом, є певна втома від економічних проблем. Я розглядав це голосування вотуму недовіри як спробу випустити пару і показати, що не просто є певні парламентські механізми контролю, а й існує ситуація, коли політичний лідер країни готовий визнавати власні помилки і виправляти ці помилки.

У своїй промові одразу після голосування Борис Джонсон наголосив, що він докладатиме зусиль для стимулювання британської економіки, зменшення рівня оподаткування. Для самого Джонсона це голосування було важливе як закриття сумної сторінки з цими вечірками і можливість поринути у подальшу роботу на посаді прем’єр-міністра. На мій погляд, нічого екстраординарного не відбулося, це рутинна процедура парламентської демократії.

Лілія Поберезька прогнозувала, що Борис Джонсон таки встоїть і було кілька причин для цього. По-перше, ще дуже багато членів парламентської Консервативної партії вважають, що Джонсон — переможець і може принести ще одну перемогу на наступних виборах. Колишній прем’єр Великої Британії Девід Кемерон свого колегу по Консервативній партії Бориса Джонсона називав "поросям, змазаним салом", тобто людиною, яка викрутиться з будь-якої ситуації.

Нинішня ситуація була досить важка для Бориса Джонсона. Мабуть українській аудиторії відомий скандал про організацію вечірок в офісі прем’єр-міністра, коли у Британії був дуже жорсткий локдаун. Тоді сам Уряд запровадив дуже суворі правила, що людям навіть не дозволяли в лікарні бачитися зі своїми смертельно хворими родичами. І коли хтось із працівників злив інформацію про вечірки, то в суспільстві було страшне обурення. Таких вечірок було кілька, не одна.

У Британії позиції Бориса Джонсона послаблені, особливо серед електорату, але ймовірно більшість його колег вважає, що він не є тягарем для партії.

Відомо, що Борис Джонсон ходив до своїх колег й індивідуально вмовляв їх та обіцяв надати їм певні посади в уряді. І хоча, щоб надати комусь посаду в Уряді, треба когось звільнити, однак мабуть, це спрацювало. Окрім того, чимало британських парламентарів вважають, що відставка прем’єра нині не на часі. Економічна ситуація в країні після коронавірусу не оптимістична, зокрема висока інфляція. Також міжнародна ситуація серйозна, зокрема війна в Україні. Чимало прибічників Джонсона аргументували, що зміна лідера не на часі через війну в Україні.

Вотум недовіри — це вплив Москви?

"Вотум недовіри до Бориса Джонсона надійшов від його ж однопартійців із Консервативної партії. Вони насамперед політики і доволі прагматичні. Тут немає руки Кремля чи впливу Росії. Коли британські парламентарі їдуть у свої округи, які вони представляють у парламенті, то вислуховують дуже неприємні речі про Бориса Джонсона, бо люди не люблять брехунів. І парламентарям просто соромно. По-друге, вони бояться за свої місця на наступних виборах, оскільки народ у Британії обурений", — Лілія Поберезька.

На думку Андрія Мартинова, російські мережі впливу, зокрема в Німеччині, Франції, Італії та Угорщині досить потужні. І ці мережі впливу присутні і в Британії, однак не в такій мірі, як у континентальній Європі. Цей вотум — суто внутрішньополітичні моменти.

Чи припинить Британія підтримувати Україну?

Андрій Мартинов відзначив, що у Британії є потужний внутрішньо-політичний консенсус щодо підтримки України та оцінок російської агресії, що розпочалася ще у 2014 році. Тоді уряд Девіда Кемерона висловлював Україні послідовну підтримку. Британія є союзницею України і стратегічним партнером фактично ще з 2014 року. Тому Борис Джонсон зі своєю позицією лише втілює послідовність і тяглість британської традиції і британської політики підтримки слабших країн на європейському континенті у протидії особливо диктаторським режимам.  

Водночас Борису Джонсону не доводиться спочивати на лаврах, оскільки є серйозні проблеми внутрішньо- і зовнішньополітичні. Джонсона неодноразово порівнювали із Черчиллем, тому варто нагадати, що навіть під час Другої світової війни були спроби голосування вотуму недовіри Черчиллю, який тоді очолював коаліційний британський кабінет. Це відмінність парламентської демократії від диктаторських режимів.  

Підтримка України Великою Британією визначається сталими британськими інтересами. Ще у ХІХ ст. було прислів’я, що Британія не має вічних ворогів і друзів, а має вічні інтереси. До таких інтересів належить недопущення поширення тоталітарних політичних режимів у континентальній Європі, які становлять загрозу Британії. Однак не варто відкидати значення особистості в історії і Борис Джонсон за тих обставин, які розпочалися 24 лютого, безперечно є на своєму місці.

Результат голосування (а саме 41% британських депутатів проголосували за недовіру Борису Джонсону) дає імунітет йому на рік. До весни 2023 року ніхто не може ставити питання вотуму недовіри прем’єрові.

"Навіть якби Борис Джонсон пішов з посади, політика Великої Британії щодо України не змінилася б. Опублікували цікаві результати дослідження серед рядових членів Консервативної партії. Найпопулярнішою людиною серед рядових членів Консервативної партії є Бен Уоллес — це міністр оборони Британії, дуже великий друг України, який ще до війни наполягав на тому, щоб Україні надіслали протитанкове озброєння NLAW", — підкреслила Лілія Поберезька

Фото: wikipedia.org