Чому РФ повністю безкарна за атаки хімічною зброєю: коментар експерта

Чому РФ повністю безкарна за атаки хімічною зброєю: коментар експерта

Напередодні українців сколихнула резонансна новина про можливе застосування російськими силами хімічної зброї у Маріуполі. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Міноборони України перевіряє цю інформацію. За попередніми даними, може йтися про фосфорні боєприпаси, але офіційної остаточної інформації поки немає. Про хімічну зброю як частину арсеналу Росії та її застосування розповів в ефірі Українського радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

0:00 0:00
10
1x

Що таке хімічна зброя?

Хімічна зброя — це зброя масового знищення, спрямована на ураження дихальних шляхів, викликає гостру реакцію організму, нервово-паралітичну дію. Переважно розпилюється за допомогою газів, які викидаються в атмосфері. Ці гази негативно впливають на слизову оболонку і на шкіру людини та можуть призвести або до летальних випадків, або викликати важкий перебіг зі складним відновленням і реабілітацією.

Будь-яка хімічна чи бактеріологічна зброя заборонена міжнародною конвенцією. Ця конвенція не лише забороняє застосування такої зброї, а й зобов’язує всі країни, у яких ця зброя є, її знищити. Згідно з міжнародним правом хімічної зброї на планеті Земля не мало б залишитися взагалі. На жаль, ми бачимо, що це не так. Росія і в цій ситуації не дотримується міжнародно-правових зобов’язань і норм міжнародного права.

Про застосування хімічної зброї

Україна пам’ятає історію з отруєнням Віктора Ющенка. Я думаю, це точно історія про хімічні сполуки, а саме діоксин. Залишки цієї речовини були знайдені у крові тодішнього президента Віктора Ющенка. Залишки цієї ж речовини були знайдені і в російського опозиціонера Олексія Навального, якого також у 2020 році намагалися отруїти, застосувавши хімічну зброю. Можемо простежити схожий почерк. Труїти за допомогою хімічних або радіоактивних речовин — це почерк росіян. Вони це застосовували неодноразово і щодо Олександра Литвиненка, і щодо Сергія Скрипаля.

Про безкарність РФ за застосування хімзброї

Росія кидає виклик усьому світовому правопорядку і всім міжнародним інституціям. Нагадаю, що Росія не виконує рішення міжнародних судів, не виконує резолюції в ООН, не виконує багато конвенцій і міжнародних договорів, які були підписані і ратифіковані. Не виконує насамперед найважливіший документ — статут ООН і багато іншого. З боку Росії іде свідоме ігнорування.

Кремль не виконує взяті зобов’язання, пов’язані із Сирією. Після кричущого випадку застосування режимом Башара Асада хімічної зброї Росія взяла зобов’язання перед міжнародною спільнотою, що вона проконтролює вивезення цієї зброї на територію Росії і подальшу її утилізацію. Та проінформує про це міжнародну спільноту. Після цього у Сирії був ще не один випадок застосування хімічної зброї, зокрема зарину та інших небезпечних речовин, які призводили до загибелі громадян.

Не забувайте, що Росія — найбільша спадкоємиця хімічної та біологічної зброї з часів СРСР, де проводили дуже багато дослідів та експериментів. Ця база, що залишилася із радянських часів досі не ліквідована. Тобто у Росії є база, щоб відтворювати, виробляти і проводити експерименти з хімічною зброєю.

Окрім того, Кремль перебуває у прямому контакті з такими диктаторськими режимами, як режим сирійського диктатора Башара Асада. У них є співпраця, вони можуть використовувати ту ж саму хімічну зброю, яка була зокрема і в Сирії. Саме тому українські партнери — і британці, і американці — попереджали, що може бути застосована хімічна зброя ще два тижні тому.

Про види хімічної зброї

Хімічна зброя буває різною. Речовини по-різному можуть впливати на організм людини і всього живого взагалі. Є прості відомі елементи. Наприклад, для зарину не потрібні складні процеси виробництва. А от новичок, яким намагалися отруїти у Британії Сергія Скрипаля з його донькою, — це складніша речовина, яка потребувала експериментів. Було навіть встановлено розвідками Великої Британії, що це могло відбуватися на території Росії. Звичайно, що кустарним виробництвом, не маючи певних знань і без фахівців-хіміків, ви таку зброю не сконструюєте і не застосуєте її правильно.

Про захист від хімічної зброї

Для захисту від хімічної зброї потрібно перебувати у щільно закритому приміщенні. Бажано не виходити на вулицю. Якщо ви виходите, то використовуйте марлеві пов’язки, якщо немає протигазу.

Потрібно захищати тіло, аби під час розпилювання небезпечних сполук нічого не потрапило безпосередньо на відкриті частини тіла. Головне — максимально захищати і берегти дихальні шляхи будь-якими способами, які є в наявності: марля чи маска. Варто пити багато рідини, якомога більше води.

Фото: pixabay.com