Як підготувати вікна до можливого обстрілу

Як підготувати вікна до можливого обстрілу

Посилення активності збройних сил однієї держави на кордоні іншої вважається однією з головних ознак воєнної небезпеки. І тут не зайвою буде не тільки моральна, а й практична підготовка.

Якщо ви залишаєтеся вдома, то подбайте про герметичність приміщень. Для цього заклейте липкою полімерною стрічкою віконні рами, завісьте щілини у дверних отворах цільною тканиною, закрийте вентиляційні отвори папером. До речі, липку полімерну стрічку приготуйте з запасом. У разі обстрілів нею слід заклеїти вікна хрест-навхрест, щоб скло від імовірного обстрілу чи вибухової хвилі не розлетілося і не поранило тих, хто у приміщенні. Заклеювання вікон (не лише полімерною стрічкою, а й тканиною, папером, широким скотчем або лейкопластирем) – поширена і давня практика. Так робили під час 2-ї Світової війни, так роблять зараз у зоні бойових дій на сході України. В арабських країнах, що воюють, місцеві жителі вже звикли завішувати вікна зсередини щільними, важкими шторами та гардинами, а з зовнішнього боку, ще на етапі виробництва вікон, на скло завжди клеїться прозора плівка з ПВХ.

Ще один варіант убезпечення вікон – книжки. Вони, як і мішки з піском, добре «розсіюють» удар і не дають осколкам потрапити всередину. Але варто пам’ятати, що таке заклеювання не врятує саме вікно. Якщо вдатися до законів фізики, то подібні «хрести», як і будь-які смуги на вікнах – це своєрідне армування вікна, що кріпиться у рамах лише з боків. У цьому випадку скло відіграє роль мембрани, що коливається у такт струсу повітря ззовні. Основний «удар» припадає в самісінький центр мембрани, саме тому вважається, що форма «хрест-навхрест» найкраще «розсіює» удар і перешкоджає сильному подрібненню скла. При цьому важливо, щоб лінії якомога частіше перетиналися в центрі. Чим більше буде липких смуг, тим більше осколків вони на собі затримають.

На відміну від дерев’яних вікон і звичайного скла, склопакет має властивість пружинити. Тому тут краще обійтися тонувальною чи будь-якою іншою полімерною плівкою. Причому вікна краще заклеїти з обох боків, щоб осколки не зачепили не тільки тих, хто всередині приміщення, а й тих, хто, можливо, в цей час опинився на вулиці. Існують також спеціальні протиударні та антивандальні плівки для склопакетів і скла, але коштують вони значно дорожче.

І головне. Не стежте за перестрілкою з вікна. Краще взагалі не наближатися до вікон під час активних бойових дій.

Фото: Уніан