Перша медаль України на Зимовій Олімпіаді в Пекіні. Як це було? Розповідає фристайліст Олександр Абраменко

Перша медаль України на Зимовій Олімпіаді в Пекіні. Як це було? Розповідає фристайліст Олександр Абраменко

Українець Олександр Абраменко став срібним призером Олімпіади-2022 у лижній акробатиці і здобув для України першу медаль на Олімпійських іграх-2022. У суперфіналі український фристайліст отримав 123.53 бали. Після "золота" у Пхьончані "срібло" у Пекіні — це друга медаль для Олександра Абраменка на Зимових Олімпіадах. Загалом Абраменко є єдиним спортсменом, який вигравав медалі для української команди на двох Зимових Олімпіадах. Про те, яким був шлях до цьогорічної медалі, він розповів в ефірі Українського радіо.

Ви виконали стрибок, який не виконували раніше взагалі. Це три оберти з п'ятьма гвинтами. Як ви вирішили, що саме на цих Олімпійських іграх його потрібно зробити?

Насправді після Кореї, після "золота", коли я приїхав і вирішив готуватися до наступних Олімпійських ігор у Пекіні, я знав, що якщо я хочу хоча б потрапити на п'єдестал у Пекіні, мені знадобиться якийсь стрибок з п'ятьма гвинтами. Тож я це вже знав і планував його готувати. Але на тренуваннях, звісно, були в мене проблеми з цим стрибком, не підкорювався він мені дуже довго, але я працював і вірив, що тоді, коли буде потрібно, я зможу його зробити. І так це сталося, що я його підготував лише під відкриття Олімпіади. Зробив я, мабуть, стрибків 10, із яких приземлився, напевно, 4-5 разів.

Чи відчували страх перед тим, як стрибнути?

Звісно. І страх, і хвилювання. Це дуже відволікало від того, що тобі потрібно зробити. Тому складно було з собою впоратися, але вдалося. Звісно, вдалося не все. Я хотів зробити цей стрибок ідеально і отримати від суддів, напевно, балів за 130. Але припустився помилки на приземленні, і вони мені, звісно, зняли бали. Насправді своїм стрибком я не сильно задоволений. Але цього вистачило, щоб посісти друге місце. Тобто я маю на увазі не те, що я не радий "сріблу". Я не радий, що у мене не вийшло зробити ідеальний стрибок.

Чи плануєте Ви продовжувати кар'єру і брати участь в наступних змаганнях? Це остання Олімпіада для Вас? 

Нехай це буде секрет (посміхається)

Є міф про прапороносців, що той, хто несе прапор, не отримає медаль. Коли Ви несли прапор, коли вам довірили цю важливу місію, чи думали Ви про це? 

Насправді прапороносцем я мріяв бути вже з того моменту, як отримав "золото" в Кореї, і для мене це була велика честь. Я знав, що є такі забобони, що якщо ти не несеш прапор, то можеш не виграти медалі. Але, незважаючи на це, я дуже цього хотів, тому проніс наш прапор і далі я намагався зруйнувати цей міф. І в мене вийшло. Тепер всі наступні спортсмени можуть не хвилюватися, нести прапор і завойовувати медалі. 

Чому в аналітиків не було віри в українську команду, що вона може здобути медалі на Олімпіаді?

Я насправді не розумію, тому що після корейської Олімпіади команда у нас дуже сильно зміцнилася. У нас з'явилися нові хлопці, які стрибають дуже складні стрибки. Мабуть, ми не показували якісь видатні результати на етапах Кубка світу, але на Олімпіаду ставити якісь ставки, я думаю, не є правильним. Тому що Олімпіада — це зовсім інший рівень змагань. Тут відіграють роль не лише твій досвід та вміння, а ще і моральна стійкість. Тому на Олімпіадах може статися будь-що. I взагалі фристайл — це непередбачуваний вид спорту. Ми бачимо, що і ті, хто реально претендують і на етапах Кубка світу показують стабільний результат, на Олімпіаді не справляються, мабуть, з якимось емоційним навантаженням і не можу показати свій результат. Тому ставити на спорт на Олімпіаді — це не зовсім правильно. 

Щодо віку, то для нашого спорту мені достатньо багато років, але фізично я не відчуваю, що я слабший за молодих спортсменів. Єдине, що, звісно, складно справлятися з емоційним станом на змаганнях, але завдяки досвіду в мене це добре виходить.  

У головного тренера Енвера Аблаєва є щаслива лопата, яка пофарбована в синьо-жовтий прапор. Це ваш командний символ?

Так. Це повелося з Пхьончана, всі тренери, щоб не плутатися зі своїми лопатами, якось виділяють їх. І тренер також вирішив так зробити, і вже після Кореї ця лопата потрапила в об‘єктиви камер, і почали говорити, що це наш талісман. Як виявляється, це насправді так і є. 

Команду фристайлістів підкосив коронавірус. Як зараз почуваються члени вашої команди?

В олімпійському селі все дуже суворо. Кожного дня не здаємо тести на коронавірус. Тут не є чіткі результати: негативний чи позитивний. Тут ще може бути нейтральний, який оцінюють за якимось процентами. І якщо ти два рази покажеш результат, який трохи нижчий за ту відмітку, яку вони позначили, то тебе посадять на карантин, якщо у тебе немає ніяких симптомів. І так сталося, що практично вся наша команда за декілька днів до командних змагань пішла на карантин, хоча деякі спортсмени показували, що в них немає ніяких симптомів, але були погані результати тестів. 

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine