Без світла та пального. Чи є в України альтернативні шляхи імпорту, якщо Лукашенко втілить погрози? Коментує нардеп

Без світла та пального. Чи є в України альтернативні шляхи імпорту, якщо Лукашенко втілить погрози? Коментує нардеп

В Україні зростають ціни на бензин. Білорусь погрожує припинити постачання палива та електроенергії в Україну. Про те чи має Україна альтернативні джерела отримання пального напередодні посівної та чи витримає українська енергосистема навантаження без електроенергії з Білорусі, Українське радіо дізнавалося в Андрія Геруса, народного депутата України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Білорусь уже припинила транзит нафтопродуктів із Литви до України. Про те, що робитиме Україна, якщо Лукашенко припинить імпорт дизелю та бензину, й від’єднає енергосистему?  

"Якщо мова йде про заборону постачання з Білорусі в Україну, то потрібно розуміти, що ми можемо знайти альтернативні джерела закупівлі дизелю і бензину, але сумнівно, що Білорусь зможе знайти альтернативний ринок для збуту своїх продуктів. Тому потрібно розуміти, що в цій ситуації Білорусь є залежною від українського ринку збуту куди більшою мірою, ніж Україна від білоруського постачання", — стверджує Андрій Герус.

За словами народного депутата, таке рішення не може бути прийнято особисто Лукашенком. Рішення про припинення постачання дизелю, бензину та електроенергії виносить не одна людина, і воно повинно бути схваленим чималою кількістю установ. Якби постачання в Україну цих продуктів не мало жодного економічного значення для Білорусі, то прийнятим було б уже давно.

Якщо все ж таки таке рішення буде прийнято, то для України альтернативою є закупівля нафтопродуктів морськими шляхами з європейських країн: з Греції, Італії, Туреччини. Ці поставки допоможуть нам замістити імпорт, який зараз відбувається з Білорусі.

Впродовж останніх років Україні вдалося зменшити імпорт дизелю з РФ, натомість збільшити його з європейських країн. 

Сьогодні у нас є і логістичні можливості, і необхідні потужності для зберігання та перевезення нафтопродуктів із європейських країн морськими шляхами. 

Щодо сухопутних варіантів поставок, то ми можемо розглядати Румунію, Угорщину та Польщу, як потенційних постачальників для України. 

Проте, все ж основні маршрути та найбільш привабливі й конкурентні в ціновому діапазоні, є морські варіанти поставок нафтопродуктів в Україну.

"Щодо припинення Білоруссю транзиту нафтопродуктів із Литви до України, то це швидше було зверненням до Литви, яка зі своєї сторони припинила транзит добрив через Литву з Білорусі", — розповів Андрій Герус, Голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Чи зможе морський транзит стати цілковитою альтернативою постачанню нафтопродуктів з Білорусі? І чи достатньо в Україні внутрішніх потужностей для виробництва пального?

"В Україні працюють два основних виробники нафтопродуктів: Кременчуцький нафтопереробний завод та Долинський газопереробний завод. Станом на сьогодні вони не використовують 100% своєї потужності — рівень виробництва становить близько 60%. Тому можливості збільшувати власне виробництво нафтопродуктів в Україні однозначно є. 

Україні залишається вирішувати, чи ми імпортуватимемо дизель та нафту, чи нафтопродукти для подальшого виробництва вдома", — зазначив Герус.

Що робитиме Україна, якщо Білорусь припинить постачання електроенергії

"Питання електроенергії є прямо пов’язаним із питанням достатніх запасів вугілля в Україні, з яких виробляється електроенергія. Станом на сьогодні, запаси вугілля в Україні є на 40% більшими, ніж торішні в аналогічний період року. Натомість газ для виробництва електроенергії в Україні практично не використовується. Він є доволі дорогим, і фізичної потреби в цьому немає.

Імпорт електроенергії минулого року в Україні складав 0,2%, натомість взимку він сягає 2-3%.

Якщо імпорт електроенергії з Білорусі в Україну буде припинено, то Україні буде достатньо власних потужностей, щоби закрити дефіцит.

А що стосується погроз щодо припинення постачання електроенергії з Білорусі в Україну, то Україну вони не лякають. 24, 25 та 26 лютого українська система відключиться від білорусько-російської системи енергопостачання та працюватиме 3 дні в автономному режимі, щоби протестувати як ми можемо працювати в автономному режимі саме в зимовий період.

Цей експеримент проводиться для того, щоби в 2023 році ми могли йти на повну синхронізацію та об’єднання української енергосистеми з європейською", — розповів народний депутат.

Імпорт електроенергії в Україну є незначним та не критичним, — стверджує Герус. Він використовується більше для зручності функціонування системи в пікові періоди споживання електроенергії. Тому заяви про припинення постачання електроенергії в Україну є більше політичними та не лякають Україну.

Фото: REUTERS