"Український Крим – живий": Марія Томак про те, як Кримська платформа працює над досягненням своєї головної мети – деокупації та реінтеграції півострову

"Український Крим – живий": Марія Томак про те, як Кримська платформа працює над досягненням своєї головної мети – деокупації та реінтеграції півострову

В Україні з’явилася нова інституція – Служба забезпечення діяльності Кримської платформи. Про її напрямки роботи, завдання та плани в ефірі радіо "Культура" розповіла очільниця служби Марія Томак.

0:00 0:00
10
1x

Мета діяльності нової інституції

Створення Кримської платформи – найважливіша подія для майбутньої деокупації Криму, яка, я не сумніваюся, відбудеться. Кримська платформа об’єднує і саміт, й інші міжнародні події, що відбуватимуться, і внутрішню роботу.

Служба забезпечення діяльності Кримської платформи є підрозділом Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим. Усі відділи нової інституції працюють передусім, щоб участь нашої країни у Кримській платформі була ефективною. Об’єднання міжнародної спільноти навколо теми територіальної цілісності України є величезною підтримкою для неї. Для нас дуже важлива робота, пов’язана із законопроєктною діяльністю. Якби не увага до теми Криму навряд ми мали б ухвалений Закон Україні "Про корінні народи України", скасування вільної економічної зони "Крим", ухвалення законопроєкту щодо соціально-правового захисту осіб, які утримуються у зв’язку з агресією проти України, що був поданий Президентом України до Парламенту. Тобто внутрішня законодавча робота відбувається під парасолькою Кримської платформи.

Які головні центри уваги Служби забезпечення діяльності Кримської платформи?

Є парламентський напрям діяльності Кримської платформи, це робота суто над законопроєктами, які необхідні, важливі для Криму. Також ми надаємо народним депутатам, які працюють в різних парламентських асамблеях, присутні в різних міжпарламентських групах інформацію щодо Криму – важливі дані, щоб вони могли цю тему актуалізовувати на своєму парламентському рівні.

Для нас дуже важливо також актуалізовувати тему Криму всередині країни. Ми будемо реалізовувати окремі проєкти, щодо підтримки зв’язку з Кримом. Раніше ще представництво запускало чат-бот для того, щоб допомагати громадянам України знаходити відповіді на свої запитання. За минулий рік було до 4 тис. звернень: спілкування з громадянами відбувалося через Skype, гарячу лінію тощо. Коли бачиш цю статистику, розумієш, що український Крим живий. Дуже багато людей цікавляться, як отримати документи, державні послуги, як вакцинуватися, зареєструвати факт народження, смерті. Окремо люди цікавляться, що таке Кримська платформа, як вона діє і як знайти контакти.

Ми працюватимемо над реалізацією права на освіту для кримської молоді, яка прожила, наприклад, пів життя під окупацією і має дуже обмежений доступ до інформації. Треба дати цим людям шанс і можливість вступати до українських вишів, зробити для них цю процедуру максимально простою і безболісною. Планується створення такого великого веб-хабу, який буде допоміжним для молоді, щоб заохочувати її до приїзду на навчання й працевлаштування.

Представництво працює над спільним проєктом з Українським інститутом національної пам’яті – створенням віртуального музею російської агресії з метою реалізації права на доступ до правди й фактів щодо міжнародного збройного конфлікту на території України.

Ще один напрям роботи Служби забезпечення діяльності Кримської платформи – аналіз кіберзагроз. Крим є певною мірою сірою зоною, яка дозволяє запускати звідти кібератаки, наприклад, на інфраструктурні об’єкти США.

Для початку треба дослідити ці та інші процеси, наприклад, окупацію інформаційного простору – радіочастот, телечастот, баз даних, реєстрів.

Чи може Служба забезпечення діяльності Кримської платформи готувати списки для санкцій та впливати на перемовини щодо обміну полоненими?

Сама служба не запроваджує санкції, але може збирати інформацію й готувати списки осіб, які мають підлягати санкціям, передавати пропозиції до відповідних органів влади. Один із наших пріоритетів – просування посилення санкцій на міжнародному рівні, які стосуються країни. Зокрема щодо осіб, які причетні до справи ув’язнення Нарімана Джеляла та братів Ахтемових.

Представництво і до цього передавало списки, ініціювало листи із інформацією про те, кого незаконно переслідують і кого ми пропонуємо включати до перемовного процесу, які справи потребують термінової уваги. Важливо, щоб про це говорили не тільки правозахисні організації, а перші особи держави, щоб імена звучали на перемовинах різного рівня.

Які конкретні поточні заходи заплановані новою інституцією?

Служба забезпечення діяльності Кримської платформи планує провести кримські дні в різних містах України, актуалізувати тему Криму для регіонів, щоб вона звучала на загальнонаціональному рівні.

Відбудеться також координаційна зустріч з експертною мережею, мета якої обговорити з колегами з неурядового сектору співпрацю, спільні заходи. Потрібно напрацьовувати аналітику щодо Криму, відстежувати інформацію, ситуацію там.

Заплановані міжнародні візити, на яких ми будемо просувати тематику окупованого Криму, заохочувати західних партнерів тримати це питання на порядку денному.

Фото: facebook сторінка Марії Томак

Останні новини
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Новини по темі
Гробки, Проводи, Діди, Радовниця… — фольклористка про поминальні традиції
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник і кота Бучика