Таємниця політичного довголіття: чи є в Берлусконі шанс стати президентом Італії?

Таємниця політичного довголіття: чи є в Берлусконі шанс стати президентом Італії?

Вже кілька тижнів італійську пресу та політиків цікавить питання, чи піде у президенти 85-річний експрем'єр Сильвіо Берлусконі та отримає він достатньо кількість голосів, якщо все ж таки наважиться на цей крок. Сам Берлусконі про своє висування прямо нічого не говорив, адже кандидати в президенти Італії зазвичай не висуваються заздалегідь. Водночас депутати від партії Берлусконі "Вперед, Італія" з початку грудня розповідають пресі, що він готовий йти на вибори та налаштований рішуче. З іншого боку, завдяки успішній політиці нинішнього прем'єр-міністра Маріо Драгі, журнал "The Economist" назвав Італію країною року. Кандидатка історичних наук, асоційована експертка Ради зовнішньої політики "Українська призма" Вікторія Вдовиченко в ефірі Українського радіо прокоментувала, чи є в Берлусконі шанс стати президентом Італії та хто з італійських політиків може стати його основним конкурентом.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Велика боротьба з дуже потужними гігантом Маріо Драгі 

Маріо Драгі — це чинний прем'єр-міністр Італії, і буквально політичні баталії та домовленості йдуть таким чином, що є дуже велика вірогідність, що, окрім Сильвіо Берлусконі, насправді Маріо Драгі зараз трохи сильніший кандидат. Крім того, що Італія стала знаменитою у 2021 році завдяки Чемпіонату з футболу, сьогодні пакт відновлення Європи підписали Маріо Драгі і президент Франції Еммануель Макрон. Це означає оновлення економічних і фінансових домовленостей, з якими будуть відбуватися  зокрема бюджетні процедури в Європейському Союзі. Тому Маріо Драгі є дуже сильним та потенційного надзвичайно високо конкурентним кандидатом на пост президента Італії.


На фото: Маріо Драгі, sky.com

В Італії на відміну від українських реалій посада президента більш символічно значима, тому що посада прем'єр-міністра більш адміністративна і має більше важелів впливу. Але президент Італії — це ключова фігура, коли розпадаються коаліції, відбуваються перевибори, і якраз його слово за тим, щоб формувати технічні уряди, підписувати коаліційні домовленості і передавати важелі впливу в країні. Саме тому ця роль для Маріо Драгі є приваблива. 

Драгі — відома людина в Європейському Союзі завдяки своїй роботі в Європейському центральному банку і не тільки. Він славнозвісний в Італії, але, як він сам говорить і заявляє щодо того, чому його приваблює піти з посади прем'єр-міністра і позмагатися за посаду президента — це те, що більша кількість відсотків його передвиборчої прем’єрської програми вже виконана, тобто у нього ніби як виконаніуже всі пункти, які він ставив перед італійському урядом та італійськими громадяни. І це говорить про дві тенденції. В першу чергу це те, що є дуже висока вірогідність, що будуть перевибори в парламенті, адже вступає і набуває чинності нова парламентська реформа, яка зменшить кількість депутатів у парламенті. По-друге, це шанс змагатися потенційно дуже високим гравцям: не тільки Демократичній партії і "Руху п’яти зірок", але в першу чергу кредит довіри підвищується для партії Маттео Сальвіні — ще одного дуже високого конкурента, який мріє за прем’єрське крісло вже кілька років. Тому не завжди і не у всіх настільки високий кредит довіри до Маріо Драгі. Зараз політичні сили, особливо правоцентристи, починають набувати популярності, і тут для Маріо Драгі є перші цікаві політичні коливання.  


На фото: Маттео Сальвіні, Global Look Press/ZUMA/Silvia Lore

Як відбуваються президентські вибори в Італії

Президентські вибори, які розпочнуться в січні, триватимуть місяць. Це дуже цікавий процес. Щось дуже схоже на папський конклав, коли засідають представники місцевих рад і парламенту, тобто вищої і нижньої палати, і тільки шляхом таємного голосування обирають кандидатуру. 

Які шанси у Берлусконі: чи є у нього підтримка 

Берлусконі хоче керувати процесом, коли обрання іншого буде залежати від його підтримки. Оскільки зараз рейтинг у партії Берлусконі "Вперед, Італія" падає, йому треба залучитися довірою більш перспективного і кандидата, і партнера. У нього величезні розбіжності з дуже сильним правоцентристським   кандидатом Маттео Сальвіні, і певним чином це якраз шанс на відновлення домовленостей. 

Лідер "Руху п’яти зірок" Джузеппе Конте сказав, що його фракція в парламенті Берлусконі не підтримає. Джузеппе Конте — це теж колишній прем'єр-міністр Італії, і зараз партія "Руху п’яти зірок" перебуває в своєму не найкращому стані, тому що там відбувається переформатування. Довіра до цієї партії набагато знизилася, і вона нижча, ніж в усі попередні роки, тому вони теж зараз шукають собі союзників, орієнтуються на кандидатів від демократичних сил і дивляться на те, що якщо можливі парламентські вибори,  то як і з ким вони будуть стояти в коаліції.

На фото: Сильвіо Берлусконі, Olivier Matthys / AP

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США