"Вчасно знайди винного, якщо ж не знайдеш, то винний — ти" — політолог про перестановки в Уряді

"Вчасно знайди винного, якщо ж не знайдеш, то винний — ти" — політолог про перестановки в Уряді

Верховна Рада у середу 3 листопада схвалила відставки Міністрів у Кабміні Дениса Шмигаля, було звільнено міністра екології Романа Абрамовського, першого віцепрем’єра — Міністра економіки Олексія Любченка, віцепрем’єр-міністра — Міністра з питань реінтеграції з питань тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, Міністра з питань розвитку стратегічних галузей промисловості Олега Уруського та Міністра оборони Андрія Тарана. Про кадрові перестановки в Кабміні, чому та як вони відбуваються і на що можуть вплинути, Українське радіо розпитало Тараса Загороднього, керуючого партнера "Національної антикризової групи".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Про причини кадрових змін у Кабінеті міністрів

"На причини кадрових змін вплинули як об’єктивні, так і суб’єктивні фактори. Дійсно, деякі міністерства слід було оновлювати. Передусім це стосується Міністерства оборони України. Андрій Таран був точно не на своєму місці. Провалив оборонне замовлення, реформування армії не здійснив, що є неприпустимим в умовах війни. 

Президент України Володимир Зеленський надав Кабміну подання на призначення Олексія Резнікова Міністром оборони. Я вважаю, що Олексій Резніков є не найгіршою кандидатурою на цю посаду. У Міністерстві оборони потрібно навести лад, щоби гроші, які виділяються на оборону, використовувалися за призначенням, і Начальник Генерального штабу Збройних сил України мав змогу забезпечувати своїх бійців на фронті. 

Що ж стосується інших кадрових змін у Кабінеті міністрів, то неписане правило політики звучить: "Вчасно знайди винного, якщо ж не знайдеш, то винний — ти". Тобто хтось повинен бути відповідальним за те що коїться в країні. Тому й відбуваються ротації міністрів. 

Неочікуваною для мене була відставка щойно призначеного першого віцепрем’єра — Міністра економіки Олексія Любченка. Така ротація може свідчити про те, що у владі відбувається зараз хаос. Прогнозовано, на своїх посадах залишаються ті міністри, які зрозуміли, чого хоче від них Президент. А йому потрібні конкретні результати, які можна побачити та взяти в руки. Таким міністрам обіцяють навіть підвищення", — розповів Тарас Загородній, керуючий партнер "Національної антикризової групи".

На думку експерта, такі ротації насправді не вплинуть на ситуацію в Україні. Оскільки енергетична криза є невідворотною і Президент буде вимушений розпрощатися з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.    

Чому міністри не відзвітували у Парламенті щодо виконаної роботи перед відставкою

"Ця ситуація показує ставлення виконавчої влади до Парламенту, а депутатів до себе.  

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль не з’явився у Верховній Раді, щоби представити міністрів і відзвітувати за роботу своїх підлеглих, оскільки саме він повинен був їх контролювати. Це свідчить про утилітарне ставлення наших міністрів до Парламенту, як до підвідділу Банкової. На жаль, депутати дозволяють так ставитися до себе, оскільки в Україні не вперше звільняються міністри, не відзвітувавши перед відставкою. 

Деякі депутати не розуміють, що якщо політика йде з Парламенту, то вона йде на вулиці. Вони ж не є до цього готовими. І їхнє нахабство та зухвальство доволі швидко буде поставленим на місце", — зазначив експерт Тарас Загородній.

Про нові призначення в Уряді 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запропонував Верховній Раді призначити до Уряду Юлію Свириденко на посаду першого віцепрем’єр-міністра — Міністра економіки України, Ірину Верещук на посаду віцепрем’єр-міністра — Міністра з питань реінтеграції з питань тимчасово окупованих територій, та Павла Рябікіна на посаду Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України — прим. ред.

"Щодо подання Президента України Володимира Зеленського Кабміну на призначення Олексія Резнікова Міністром оборони, то запитань у мене до пана Резнікова немає. Він є кваліфікованою людиною, з великим досвідом керування великими структурами. До того як обійняти міністерську посаду, він працював секретарем міськради в Віталія Кличка, тому знає як керувати великими структурами. 

Щодо Юлії Свириденко, яку призначають на посаду першого віцепрем’єр-міністра — Міністра економіки України, я нічого особливого не можу сказати. Переглянувши її біографію, я не побачив здобутого досвіду, необхідного для керування великими проектами, окрім того, що раніше пані Юлія працювала в Адміністрації Президента. 

Ірина Верещук є не найгіршим депутатом від "Слуг народу". Принаймні у людини є вища військова освіта. Тому будемо оцінювати її за результатами роботи.

Посада Міністра екології досі залишається вакантною. Інформація щодо того, хто саме буде призначеним — відсутня", — підкреслив експерт Тарас Загородній.

Про роль прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля у прийнятті кадрових рішень

"Зважаючи на те, що ми давно не бачили спільних фото прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Президента Володимира Зеленського, то є підозра, що зустрічей між ними не відбувається. А, отже, Денис Шмигаль не є навіть зв’язковою фігурою між Офісом Президента та Урядом, і він мириться з цією ситуацією.

Денис Шмигаль є цілковито несамостійною фігурою, яка без опору виконує усе, що скажуть в Офісі Президента. Настільки безбарвного й непримітного прем’єр-міністра України я не пригадую. Тому я не думаю, що постать пана Шмигаля має якесь значення для Офісу Президента та суспільства", — підкреслив Тарас Загородній.

Чи очікувати українцям відставки Уряду та прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля

"Я думаю, що Денис Шмигаль все-таки піде у відставку, але вже тоді, коли буде очевидний колапс в енергетиці й хтось повинен буде за це відповідати. Денис Шмигаль тоді буде найбільш прийнятною фігурою. Не Президентові ж нести за це відповідальність. 

Але тут є один нюанс. Оскільки Президент показує, що він особисто керує тарифами та є за це відповідальним публічно, то мінуси підуть на нього. Тому відставки Дениса Шмигаля для вирівнювання ситуації з рейтингом Президента буде недостатньо. 

Проте, слухняна відданість, яку демонструє Шмигаль, імпонує Офісу Президента. І виникає логічне запитання: кого ж призначити замість нього? Адже за його зняття проголосують усі, а призначення нового прем’єр-міністра буде непростим завданням. І ця ситуація є небезпечною для влади, адже кожен новий крок веде їх до програшу", — розповів Українському радіо Тарас Загородній, керуючий партнер "Національної антикризової групи".

Фото: УНІАН