Як стати щасливим та зберегти психічне здоров'я в сучасному світі: поради психологині

Як стати щасливим та зберегти психічне здоров'я в сучасному світі: поради психологині

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожна сьома людина страждає на психічні захворювання. Дитяча та сімейна психологиня, психотерапевтка Наталя Простун в ефірі Українського радіо розповіла, як визначити ознаки психічних захворювань, чи реально зберегти психічне здоров'я в сучасному світі, чим небезпечні нервово-психічні розлади та як стати щасливими.

Що сприяє захворюваності і стрімкому поширенню нервово-психічних розладів у сучасному світі 

Якщо ми говоримо про наше психічне здоров'я, то за статистикою 8 мільйонів українців мають певні розлади та проблеми психічного здоров’я. Але я думаю, що це лише 20% від того, що є, і таких людей насправді більше. Кожна людина схильна переживати психологічні проблеми. Кожен відчував, що таке меланхолія. Кожен знає, що таке стрес. Кожен був у дистресі, у стані, коли був довгий стрес. Зазвичай ми переживали, коли в нас змінюється настрій, коли приходять тривожні думки, коли постійна тривога і не знаєш куди дітися. Напевно, майже кожен українець відчував погіршений емоційний стан, тому це знайому кожному. Світ змінюється, і соціально-економічна ситуація також впливає на наше психічне здоров'я. 

Якщо ми говоримо про чинники, які формують психічне здоров'я, то це наші генетичні фактори: темперамент, тип нервової системи, те, як ми реагуємо; а також соціальні фактори, тобто в якій сім’ї ми виховувалися, які ресурси ми здобули від наших батьків, як ми навчалися в школі, чи переживали ми булінг, як ми ставимось до оточуючих і як до нас ставляться тощо. Це все впливає на наше психічне здоров'я.

Я думаю, що ми маємо починати зі школи, де повинні створюватись програми про те, як турбуватися про психічний стан для того, щоб запобігти психічним розладам. Діти мають знати, що ми повинні висипатися, що важливими є фізична активність, розвиток вміння бути щасливим, володіння емоційною саморегуляцією, вони мають розуміти, як формувати стресостійкість. Цьому мають навчати і в організаціях, щоб люди знали, як допомогти собі та куди звернутися, якщо щось не так.

Як розпізнати поганий настрій і розлади, які потребують звернення до фахівця 

Поганий настрій та меланхолія — це нормальний стан людини. Ми стикаємося з певними перешкодами, фрустраціями, стресом і зазвичай емоційно реагуємо. Ми можемо боятися, сердитися, розчаровуватися. Але якщо ми переживаємо довгий чи величезний стрес і якщо є схильність, яка може бути генетична, то меланхолія або поганий настрій можуть перерости у певний розлад чи призвести до депресивного стану. 

Якщо ви відчуваєте хоча б протягом двох тижнів, що погіршується настрій, що немає відчуття задоволення, що ви нещасливі, що є автоматичні нав’язливі або суїцидальні думки, і якщо цей стан не змінюється протягом півроку, то обов'язково треба звернутися до фахівців і не боятися. Фахівець розкаже що з вами і що ви переживаєте.

Це також стосується і надмірної тривожності. Ми всі хвилюємося, але є люди, які надмірно хвилюються. Вони вже втомлюються, емоційно згорають від хвилювання. Якщо людина відчуває, що вже не може, що вона хвилюється за все і що це може бути генералізований тривожний розлад, то варто піти до фахівця, який знає, що це таке і може дати певні рекомендації або назначити лікування. 

Варто звернутися до психолога, якщо ви не відчуваєте себе щасливими, якщо ви ні від чого не отримуєте задоволення, нічого не хочете, якщо у вас стан апатії або зовсім немає мотивації, якщо ви ставите собі питання про те, в чому сенс життя. 

У кожного з нас є схильність до психічних розладів, адже ми всі переживаємо стрес. Ми навіть не знаємо, що у кожного є генетичні фактори для того, щоб захворіти. Крім того, чимало людей сприймають себе дефектними та меншовартісними, якщо в них поганий настрій, якщо в голову лізуть негативні думки, а тим паче, коли є розлад. Але якщо ми не звертаємось до фахівця і стигматизуємо себе, то проблема посилюється. Всі ми живі люди, всі ми переживаємо стрес і це нормально.

Як навчитися бути щасливим

Основне правило бути щасливим — насолоджуватися тим, що ми вміємо і маємо. Навіть Аристотель говорив, що бути щасливим — це вміння себе самореалізувати: у материнстві, професії, майстерності, у тому, що ми любимо. Тому самореалізація — це дуже важливий чинник. 

У сучасному світі, коли у когось краща машина, телефон чи хтось взагалі краще живе, ми можемо страждати від того, що у нас такого немає. У свою чергу фрустрація веде до аутоагресії та депресії. А депресія призводить до певної залежності. Тому важливим є вміння радіти тому, що ми маємо, і досягати розвитку, пишатися собою, насолоджуватися цим, а не просто бажати ще, ще і ще. І ця ненаситність може призводити до почуття фрустрації, що хочеться більшого, я чогось не отримую і страждаю. Тому треба вміти жити тут і тепер. Щоб бути щасливим, треба гуляти на свіжому повітрі, насолоджуватися осінню чи зимою, спілкуванням з близькими людьми і бути в моменті, а не просто думати про те, що буде далі.

Фото: pexels.com