Як правильно обрати вино і насолоджуватися його смаком: секрети сомельє

Як правильно обрати вино і насолоджуватися його смаком: секрети сомельє

Найкращий сомельє України 2011 року Олег Кравченко в ефірі Українського радіо розповів, як правильно вибрати вино, аби воно було смачним, корисним і пасувало до десертів та основних страв.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Як правильно обрати вино 

Насамперед б купував вино у спеціалізованих магазинах, маркетах або бутіках, тобто там, де є це кавісти — експерти з продажу вина. Я б звернувся до них з відповідними параметрами, наприклад, я готую качку, мені подобаються більш легкі червоні вина і я маю певний бюджет тощо. Продавець має запропонувати вам декілька варіантів, наприклад, де більше смородини, а де полуниці, яке вино більш насичене. Також він може запропонувати вам аперитив — пляшку ігристого, адже готувати завжди потрібно з вином. Окрім того, кавіст має запропонувати вам щось на діжестів (франц. digestif — загальна назва напоїв, що сприяють травленню, які подаються наприкінці їжі — ред.), наприклад, більш кріплене солодке червоне вино, яке можна поєднувати з десертом. Хорошим варіантом є Хірес Педро Хіменес з кулькою ванільного морозива. Можна навіть додати чашку еспресо. Це дуже смачно. Або вранці ви можете зробити собі кисломолочний сир з родзинками та курагою, налити це вино, і ваш день вдався. 

Якщо ви вирішили купити вино у супермаркеті, то загалом підробок на полицях у нормальних мережах супермаркетів та бутіків ви не побачите. Порошкового вина не існує. Це міф. Якісні українські вина існують. Я б обирав пляшку українського вина, яка коштує від 150 гривень. Щодо інших вин, якщо ви хочете отримати у келисі щось цікаве, смачне і запашне, то ціна має стартувати від 300 гривень за пляшку. У будь-якій виноробній країні за цю ціну, еквівалентну 10 євро, можна вибрати дуже цікаве вино. Вина ж за 60-80 гривень я б не купував. Не варто експериментувати. Це ненасичене і найбільш просте вино. 

Фото: The Village 

Яке вино є корисним і смачним

Червоні вина вважаються більш корисними, тому що там більше поліфенолів та танінів, які виводять холестерин з нашого організму. Ще є так звані вина Orange wine або Amber wine (оранжеві або бурштинові вина — ред.) — це вина з білих сортів винограду, які настроюється на мезгі, і теж є корисними. У білих винах теж є мікроелементи, але вони не настоюються на мезгі, тому вітамінів там практично немає. Але їх дуже приємно пити охолодженим і поєднувати з іншими стравами, ніж червоні вина. 

Прості білі вина я б охолоджував до 8-10 градусів, більш дорослі та складні — до 12-14 градусів. Червоні вина теж я рекомендую трошки охолоджувати. На півгодини поставте в холодильник чи відерце з льодом та водичкою на 5-7 хвилин. Більш прості вина варто охолодити до 15 градусів, а максимум до 20 градусів.

Як підібрати вино відповідно до страви 

Є деякі інгредієнти, які не дуже добре працюють з вином. Це майонезні заправки, а також коли багато часнику та цитрусових. У нас настільки зараз великий вибір вина, що ти можеш практично з будь-якою їжею підібрати те вино, яке буде дуже дуже гарно працювати з ним. Я дуже люблю наприкінці ввечері поєднувати сухе вино з десертами, наприклад, насичений Каберне Совіньйон з шоколадними десертами, зокрема шоколадним фонданом, шоколадним мафіном або брауні. У балансі насичене червоне вино з десертами — це дуже цікаве поєднання.

Фото: сantinadiconcordia.com

Брют, сухе ігристе вино, найкраще поєднується з легкими закусками, ненасиченими сирами, морепродуктами та фруктами. Солодке ігристе вино можна поєднувати з десертами, з більш солодкими фруктами, зокрема динею, персиком чи ананасом. 

Щодо сиру, то чим міцнішим та солодшим є вино, тим міцніший сир потрібно обирати. Сир має бути довгої витримки. Це може бути сир з блакитною пліснявою, гауда. камамбер. Якщо сир є легким та світлого кольору, тобто малої витримки, наприклад, козячий сир, то і вино такоє має бути легким. До білого вина пасує моцарела, козячий сир, біле м’ясо і риба.

Фото: рexels.com

Крім того, вина можна міксувати. Починати можна з келиха ігристого або легкого білого вина. Далі залежно від страв ми можемо брати більш насичене біле або рожеве вино, і переходити до червоного вина з м’ясом. Вечір ми можемо завершити 50-70 мл солодкого кріпленого вина або коньяком, віскі, ромом тощо. Головне розуміти свою дозу. 

Що впливає на смак вина 

На смак вина, окрім температури, впливає посуд. У білого тюльпаноподібного келиха повинно бути дуже тонке скло. Келих приблизно 560 мл. Адже суть келиха — це ідеально та тонко розкрити вино: його смак, колір та аромат. Чим червоне вино темніше, тим воно молодше. З часом воно світлішає. З білими винами навпаки — у більш молодому віці вино світло-солом’яного кольору, а з віком оксидується і набуває більш золотистого чи янтарного кольору. Крім того, у вин є термін життя. Якісь вина живуть 100 років, але більшість вин у світі розраховані на те, щоб їх вживали тут і зараз, тобто умовно протягом 3-5 років 90% вин треба випивати. 

Також на споживання вина впливає час доби. Зранку наш мозок на рецептори по-іншому працюють, тому у цей час ми яскравіше сприймаємо будь-який смак. Крім того, багато чого залежить від нашого настрою. Ми можемо пити те саме вино, але в іншій компанії, в інший час доби, в іншу пору року, за різної температури, і воно по-різному на нас впливає. Якщо ви привезли вино з іншої країни, то краще декілька тижнів потримати його у темному місці і лише потім відкривати. 

Фото: рexels.com

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США