"Велика політика": політолог про те, з чим основні партії та фракції завершують сезон

"Велика політика": політолог про те, з чим основні партії та фракції завершують сезон

Вже за два тижні закінчується п’ята сесія Верховної Ради України ІХ скликання. Українське радіо розпитало у політолога, політтехнолога, заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького на яких нотах та з яким рейтингом завершують цей сезон найбільші політичні гравці України.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Слуга народу"

В класичному розумінні в нормальних партійних структурах у світі, якщо велика частина партійної фракції не приймає участь в голосуванні, це повинно мати наслідки. В більшості голосувань в "Слуг народу" ми бачимо, що вони не набирають 226 голосів при наявності 250 депутатів. Завжди зі "Слугами народу" за законопроєкти голосують якісь інші фракції. Я навіть не пам’ятаю прикладу, коли вистачило б голосів лише монобільшості. 

Проте більшість не дробиться, бо не може цього зробити: якщо депутати (не мажоритарники) виходять із фракції, вони позбавляються мандату. Офіс Президента знайшов форму співпраці з депутатами, які не хочуть голосувати за певні лобістські проєкти, бо вони представляють інші лобістські структури. За моєю інформацією, їх "посадили2 на конверти і за кожне голосування чи роботу протягом місяця депутати отримують певну суму грошей. Судячи з останнього півроку, це більш дієвий спосіб, ніж залякувати кримінальними справами, виключенням. Проте зрозуміло, що є ідеологічні голосування, коли й "ЄС" може голосувати зі "Слугами народу", і ОПЗЖ. 

Що стосується депутатської групи "Довіра", то ми розуміємо, що вона зникне разом із закінченням діяльності цієї Верховної Ради. Тому в їхньому випадку ні про яку політичну діяльність мова не йде. Це лобіювання конкретно своїх інтересів. Вони бувають явними, коли даються преференції агробізнесу, або менш явними, які ми не помічаємо. Але ніхто просто так не голосує.

"Батьківщина"

З ринком землі у "Батьківщини" відкрилось "друге дихання" (політична фракція намагалась блокувати відкриття ринку землі та ініціювала референдум проти – прим. ред.). Тимошенко взяла цю нішу практично монопольно: виступала проти ринку землі і тут співпали настрої населення. І, як показують соціологічні дослідження, її рейтинг постійно росте. Я не очікую в найближчі рік-два серйозних рухів в плані, що ми станемо Швейцарією через ринок землі. В законі дуже багато недоліків і вони будуть випливати, граючи на руку "Батьківщині" та її рейтингу. Думаю, їхній рейтинг стабілізується на серйозному рівні, партія залишається провідною опозиційною силою з дієвою програмою. "Батьківщина" постійно говорить про тарифи, ціни, ринок землі і ці теми, судячи з усього, будуть актуальними достатньо довгий час. 

Восени може відбутися вибух, коли українці побачать нові платіжки, ціни на електроенергію. Плюс можливі скандали, пов’язані з МВФ. Це все сприяє тому, щоб "Батьківщина" посилювала свою позицію.

"Голос"

На жаль, при всій симпатії до "Голосу", де зібрані дуже непогані депутати, але неможливість знайти якогось харизматичного лідера і постійні внутрішні чвари призвели до того, що скоріш за все цей проєкт вмирає в нас на очах. 

Поза парламентом останні соціологічні дані показують у "Голосу" біля 1 %, а у прямого конкурента партії "Удар" Кличка  рейтинг росте. Й він буде рости на протистоянні з Офісом Президента. А "Голос" зайняв таку позицію, що у чомусь він підтримує владу,а в чомусь  ні. Наш виборець цього не розуміє: ти чи в опозиції до влади, чи разом із владою. Це й стало причиною їхнього внутрішнього конфлікту, бо є ідеологічні компроміси, на які можна піти, а є ті, на які не можна йти, бо ти втрачаєш голоси. 

У разі розпаду партії я не сумніваюсь, що їхніх депутатів можна буде побачити в інших партіях. Я думаю, що і Рудик, і Железняк, і Рахманін, і багато інших знайдуть себе в інших політичних проєктах, а можливо створять новий проєкт. Залишається Притула й, можливо, він стане об'єднуючим центром. 

"Європейська солідарність"

Соціологія каже, що "ЄС" на другому-третьому місці протягом останнього року-півтора. Її рейтинг не просідає і виріс вдвічі, якщо порівнювати із результатами парламентських виборів 2019 року. 

ОПЗЖ

Внутрішні протиріччя на фоні того, що робить Медведчук та його медіа, в партії загострились. Тим паче, із самого початку були протиріччя між групою Льовочкіна-Бойка та Медведчука-Рабіновича. Вони будуть тільки посилюватися, тим більше, що це ласий електоральний шматок – біля 25 % населення, які голосують приблизно за такі політичні проєкти. Ми бачимо вже появу інших проєктів у цій ніші, наприклад, проєкт Колеснікова "Наш дім - Україна". Я думаю, що будуть з’являтися й інші. Для ОПЗЖ це не стабільний період.

Фото: Українське радіо