Чи варто в Україні створювати окремий університет у сфері кібербезпеки: коментує медіаекспертка

Чи варто в Україні створювати окремий університет у сфері кібербезпеки: коментує медіаекспертка

Президент Володимир Зеленський анонсував відкриття в Україні університету, де готуватимуть фахівців із кібербезпеки. Більше про це в ефірі Радіо Культура розповіла медіаекспертка, виконавча директорка Інституту медіа та комунікації Діана Дуцик.

0:00 0:00
10
1x

Оцінка ініціативи про відкриття окремого університету 

Із повідомлення президента дуже мало зрозуміло, що це таке буде. Мені незрозуміло, що це буде за університет: чи це буде кібербезпека, чи біохімічна безпека, чи ще щось інше. Тому що все разом не дуже в’яжеться. Бо біохімічна безпека це, швидше, до медичних університетів, а кібербезпека — це трохи інше. І у мене виникають сумніви, чи варто робити окрему інституцію і установу, адже у нас є в країні досить потужні університети, які вже працюють у тих напрямках, які назвав президент. Наприклад, у Київському політехнічному інституті є відповідні напрямки по кібербезпеці, і чому б не посилити ці напрямки, не надати їм підтримку, не створити добре технічно оснащену лабораторію на базі цього університету для того, щоб можна було посилити цей напрямок. У нас чомусь в країні завжди виходять з якимись гучними ініціативами, але вони не базуються на якомусь аналізі того, що вже є і що робиться. Тому в мене ця заява певною мірою викликала здивування.

Наскільки подібні курси потрібні сучасним студентам 

Якщо ми говоримо про питання державної безпеки, то це дуже фокусоване окреме питання. Очевидно, фахівців з цього питання треба готувати, і це не стосується всіх підряд. Тобто не всі студенти мають мати цифрову чи медійну грамотність. Це зовсім інша історія, і вона потребує серйозного підходу. І йдеться не лише про студентів, а й про тих фахівців, які мають знання і досвід, щоб викладати ці речі. Тому що це не просто "давайте наберемо студентів, бо нам так захотілося". Питання у тому, хто буде давати їм ці знання. 

Якщо ми говоримо про напрямок медіаграмотності як складову цифрової грамотності, яка стосується цифрової безпеки кожної особистості, то тоді це має бути взагалі у всіх вузах, незалежно від спеціальності. Ми увійшли в інформаційну еру, і далі технології будуть ще більше розвиватися. І кожна людина повинна бути грамотна у цьому сенсі. Цьому потрібно вчити вже зі школи, а потім посилювати ці знання у вищих освітніх закладах.

Як відбувається навчання кібербезпеці у світі

Темі кібербезпеки приділяють значну увагу всі країни світу, зокрема НАТО. Це дуже важлива складова взагалі безпеки усіх країн в сучасному світі. І коли йдеться про кібербезпеку, насамперед ми маємо говорити про критичну інфраструктуру, зокрема атомні станції, про підприємства, виведення з ладу яких може загрожувати безпеці громадян. Зараз переважно все управляється електронно, тому це дуже важливе питання, адже це не лише про взлами пошти. 

Зазначимо, Володимир Зеленський пояснив, що в університеті готуватимуть спеціалістів не тільки з безпеки у цифровому просторі, а також у напрямку безпеки людини. Глава держави розповів, що в університет відбиратимуть "найкращих дітей", яким даватимуть "дуже високі стипендії" і яким забезпечать ефективний простір для навчання. Крім того, він зауважив, що до нового університету буде "потужний відбір викладачів". Сам же університет готуватиме професійних людей, напрямок яких – безпека нашої країни. Після закінчення цього університету вони повинні будуть працювати на державу. 

Фото: www.pexels.com