Як вибирати свіже та якісне м’ясо? Поради експертки

Як вибирати свіже та якісне м’ясо? Поради експертки

Піст завершився, і на столі з’явилися м’ясні страви. В ефірі Українського радіо глава правління організації з питань захисту прав споживачів Олена Куликова розповіла, як і де правильно купувати м’ясо. Як багато на наших прилавках прострочки і фальсифікату та як його відрізнити?

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

М'ясо справжнє і фальсифікат: як відрізнити. Фальсифікат це - коли відбувається заміна однієї сировини на іншу. Це поширено під час виготовлення напівфабрикатів та ковбас, коли м'ясо проходить переробку. Можуть бути випадки, коли вам на ринку видають один вид м'яса за інший, коли покупець – невеликий спеціаліст і бажає купити певний вид мяса для певних цілей, а йому продають інший, видаючи більш дешеве м'ясо за більш дороге.

Ковбаса. Не так давно ми проводили дослідження, перевіряли дитячі варені ковбаси, то можу з впевненістю сказати – м'ясо там є. Моя порада: треба розуміти, що, коли купуєте недорогу ковбасу, то не треба розраховувати, що за невеликі гроші ви отримаєте добрий, якісний продукт. Навіть, якщо відкрити нормативну документацію, то в ковбасах вищого ґатунку є певні обмеження – в них додається м'ясо першого ґатунку. Якщо мова йде про інші види – другий чи третій сорт, то тут можуть бути і м'ясо, і субпродукти.  І звичайно ж всілякі згущувачі, антиоксиданти. Хімії багато. Рекомендую завжди читати маркування. Якщо бачите велику кількість додавань "Е", якщо в складі стоїть "жир, шпік, сало", то бажано від таких продуктів відмовлятися. Мені здається, що краще купити менше, але більш якісного продукту.

Вода у м’ясі. Ми зустрічаємо часто, коли м'ясо насправді заморожувалось, а на прилавку його видають як охолоджене. Велику кількість води ми бачимо, коли м'ясо вже проходило заморозку. Тут треба розуміти, що коли ми купуємо заморожене м'ясо, то ми платимо одні гроші, а коли купуємо "парне" м'ясо, то зовсім інші гроші. На жаль, тут ми можемо не знати, в яких умовах м’ясо проходило розморожування і т.д. Коли м'ясо неодноразово проходить креообробку, то в ньому можливий розвиток різної мікрофлори. 

Ринок чи супермаркет: де краще брати м’ясо? Можу сказати, що зараз ринки не досить ретельно контролюються. На особистому досвіді можу підтвердити, що порушення на ринку виявляються частіше, ніж у різних супермаркетах. Завдяки такій ситуації руйнуються стереотипи, що ринкова, фермерська, домашня продукція має бути кращої якості. За фактом виходить – зовсім навпаки. В супермаркетах більше обмежень – супермаркет не може прийняти товар на реалізацію сумнівної якості. Якщо таке відбувається, то це – поодинокі випадки. Особливо в великих торгівельних мережах. Вони несуть відповідальність, тому частіше дотримуються нормативів по якості та безпечності продукції. До того ж, зараз виникають проблеми використання гормонів росту, антибіотиків,  саме в домашніх та фермерських господарствах, безконтрольне лікування тварин. Корова захворіла, її чимось скололи, а молоко продали. Насправді, це молоко має бути утилізоване. Така ж ситуація і з м’ясом. Залишки антибіотиків можуть залишатися. І на ринку, на жаль, неможливо проконтролювати, чи є це м'ясо хворої тварини.

М’ясо за "акційною ціною".  Рекомендую відноситися до нього дуже насторожено. В наш період тотального безгрошів'я звичайно важко від цього утриматися. Але до акційної продукції завжди треба відноситися з пересторогою – завжди дивитися маркування та терміни придатності. Найчастіше за акціями реалізується продукція, яку потрібно якнайшвидше реалізувати. Скоріш за все - термін придатності виходить. Якщо до кінця терміну придатності залишається день чи два, і ми це м'ясо добре промили, навіть трішки вимочили, а не плануємо його заморожувати, а відразу приготували, то думаю, нічого страшного не відбудеться. Але, настійливо не рекомендую брати акційну продукцію "про запас": заморозити і використовувати її в майбутньому.

 Як визначити якість м'яса "на око".  Зараз у всіх є альтернатива. Ви можете купити розфасовану продукцію, а можете – купити рівно стільки, скільки Вам потрібно зараз. Все ж таки, рекомендую купувати те, що йде на вагу. Ви завжди маєте можливість такий товар оцінити на запах. Запах, це – основне, на що ми маємо звертати увагу. На самому підносі бачите, чи багато там рідини, її вигляд. М'ясо не має бути "обвітреним", пружним. Якщо воно свіже, і ви на нього натиснете, то місце натискання зникне, м'ясо має прийняти свою форму.  Якщо місця натискання залишаються, то більш за все, м’ясо неякісне, або вже проходило заморожування.

Ілюстративне фото: УНІАН

Останні новини
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Новини по темі
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
"Польські фермери — заручники гібридної війни РФ". Хоменко про блокаду кордону
"Картопля може коштувати 40 гривень за кілограм" — Лариса Гук
Чим дешевше продукт, тим більша імовірність наявності трансжирів — дієтолог
Шкідливі продукти виробляють через попит на них — експертка Олена Сидоренко