Темами цьогорічного відзначення 8 березня в Україні стали пандемія та жіноче лідерство

Темами цьогорічного відзначення 8 березня в Україні стали пандемія та жіноче лідерство

Міжнародний Марш жінок проходить у Києві, Харкові, Полтаві, Івано-Франківську, Одесі, Краматорську відбудеться. Речниця міжнародної організації Amnesty International Україна Катерина Мітєва розповіла як відбуватиметься марш і про його меседжі. Також в Україні пройде тижневий мистецький марафон HeForShe Arts Week, присвячений ґендерній рівності. Координаторка Руху HeForShe Україна Ольга Дячук розповіла про основні заходи третього марафону.

0:00 0:00
10
1x

Основне послання цьогорічного маршу "У пандемії жіноче обличчя". Катерина Мітєва пояснює: "Найбільш важлива вимога — це ратифікація Стамбульської конвенції, найбільш комплексного документу з протидії домашньому насильству. І це в контексті пандемії надзвичайно важливо. Адже за період карантину у минулому році кількість звернень до поліції збільшилася на понад 50%. Жінки опинилися в більшій небезпеці, тому Стамбульська Конвенція — найбільша вимога, якщо можна так говорити. Також будуть вимагати збільшення соціальних виплат матерям  і додаткову підтримку дітей із інвалідністю. Якщо ми говоримо про жінок-матерів у період карантину, на них наклалося більше навантаження щодо хатньої роботи. І надзвичайно важливо підтримати їх". 

Тим, хто не зможе долучитися до Маршу у своїх містах, пропонують це зробити онлайн. Щоб долучитися, необхідно зняти Instagram-сторі з фільтром та відмітити акаунт @marshzhinok.  Сам Інстаграм-фільтр візуалізує законотворчий процес у Верховній Раді щодо прийняття Стамбульської Конвенції.

Також учасниці цьогорічного Маршу жінок вимагатимуть створення безпечних умов для жінок, які зайняті у сферах з високим ризиком зараження на COVID-19. "Мова йде про медичних працівниць, зокрема, які опинилися на передовій боротьби з COVID-19. І дуже важливо говорити про їхню безпеку та достатню заробітну плату", - зазначає речниця Amnesty International. Також через пандемію багато жінок опинилися без роботи. "В особливо складних обставинах опиняються жінки, які не є офіційно працевлаштованими та працюють у секторі неформальної економіки, соціальної сфери та сфер надання послуг. Ми вимагаємо припинення урізання соціальних гарантій для тих, хто втратили роботу". 

Марш  жінок проходить в українських містах щороку. Захід наголошує на рівності прав, пояснює Катерина Мітєва: "Боротьба жінок за права не завершена, ми й досі стикаємося з величезними перепонами на рівні ментальності та стереотипів".

Марш наживо транслює Суспільне:

Рух HeForShe, започаткований ООН Жінки – це глобальний рух солідарності на підтримку ґендерної рівності . HeForShe Arts Week  – рух , що об’єднує музеї, галереї, кінотеатри та інші мистецькі інституції навколо теми рівності. Цьогоріч ООН Жінки визначила тему Міжнародного жіночого дня "Жіноче лідерство". Тому HeForShe присвячений видатним українським жінкам, їхній внутрішній силі та завзяттю.

 Протягом тижня в кількох містах України відбудуться заходи у межах цього руху.  Його координаторка Ольга Дячук розповіла, цьогорічний HeForShe  включає 29 подій: "Більшість із них проходитиме онлайн, але також будемо мати і офлайн події у Львові, Дніпрі, Одесі, Харкові, Соларрі, Севердонецьку та ін. Сьогодні із таких подій, які розпочинають HeForShe Arts Week, буде підсвічення пам’ятника Княгині Ольги  на Михайлівській Площі о 18.00. Це буде така 3D інсталяція, проекція на пам’ятник. Цей рожевий вогник вона умовно передасть іншим містам, бо одночасно запалає  таким же світлом Львівська опера, Дніпровський музей імені Яворницького, Київська опера та інші".

Онлайн події будуть транслюватися на на офіційному сайті HeForShe Україна або на сторінках руху у соцмережах.  

Марш жінок-2021, фото: marshzhinok