Трамп залишає Білий Дім. Чим запам’ятався 45-й президент США?

Трамп залишає Білий Дім. Чим запам’ятався 45-й президент США?

Дональд Трамп записав прощальну промову до американців у якій зосередився на своїх здобутках. “Я особливо пишаюся тим, що став першим президентом за останні десятиліття, який не розпочав нових воєн”, - наголосив він. Також він подякував низці людей, першій леді Меланії за любов і підтримку. Чим запам’ятався Трамп та чого далі від нього чекати, в ефірі Українського радіо коментувала директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест.

0:00 0:00
10
1x

Дональд Трамп став єдиним президентом, який не братиме участь в інавгурації свого наступника. Ганна Шелест говорить, що це вкрай незвична поведінка для президента США, "тому що якраз ця країна характеризувалися традицією спокійного передавання влади": "Навіть, якщо були представники різних політичних партій, щоб це могло продемонструвати, що будь-які суперечки є в політичному полі, але влада є важливою і вона повинна передаватися. Це те, про що говорили США в інших країнах, де політики намагалися узурпувати владу".

Шелест звертає увагу на цікаву деталь у вчорашній промові Трампа:  "Він жодного разу не назвав президента Байдена на ім’я, а лише декілька разів сказав, що нова адміністрація, яка приходить, що бажає їй успіху, а успіх це — найголовніше слово. Коли не називається наступник, це певне підкреслене ставлення до нього, до своєї поразки і, звичайно, головне, що відчувалося після вчорашньої промови — це велика образа президента Трампа на те, що він програв".

Також експертка зауважує, що під час сьогоднішньої інавгурації Джо Байдена, процедура передачі "ядерної валізки"  буде іншою, ніж раніше. "Ядерних валізок декілька, і головне в них — це коди, в кожного президента вони змінюються і індивідуальними. Сьогодні такої передачі не буде, в кожного президента буде власний код. Президент Трамп полетить до Флориди з власною валізкою та військовим помічником. І в той момент, коли відбуватиметься присяга, перестануть діяти його коди і почнуть діяти коди президента Байдена". 

Така запекла боротьба за президентське крісло у США була протягом останніх 20 років. "На минулих виборах ніхто вірив у те, що Трамп переможе. І сама інавгурація певним чином не була цікавою, єдине, що промова президента — це те, на що звертається увага. І промова Трампа була показовою, він вперше не говорив про демократію, про місію США просувати демократію у світі, а говорив лише про те як зробити Америку знов величною. Тому цього року так прикута увага до інавгурації не через запеклу боротьбу під час виборів, о через те, що вже відбувалося після них. Те, що ми спостерігали з листопада, що американський президент намагався не визнати вибори, і через події 6-го січня" — зазначає Ганна Шелест. 

Як запам’ятається Трамп?

Експертка говорить, що багатьом Трамп запам’ятається з негативним фльором особливо для міжнародної публіки, але його правління було дуже неоднозначним. "Для американців це був період з найнижчими цифрами з безробіття. Йому вдалося це зробити,  він знизив певні податки, тому цілий клас американців голосував за нього. На жаль, він вів достатньо агресивну політику щодо емігрантів та щодо кордонів з Мексикою".  У внутрішньому порядку денному також варто згадати скандали з жіночими маршами, заворушення в Шарлотсвіллі і рух Black Lives Matter, згадує Шелест.

 "Далі, якщо перейти до зовнішньої політики, з позитиву щодо України можемо назвати рішення з безпекової допомоги, "Айленди" та "Джавеліни" - зброя, яку ми не отримували до цього. А з іншого боку, ми пам’ятаємо саміт у Гельсінках з президентом Путіним і дуже неоднозначну позицію щодо російського президента. На Близькому Сході ми його запам’ятаємо як людину, яка змогла домовитися щодо миру Ізраїлю з декількома арабськими країнами, і це вважається переломним моментом, ми ще побачимо наслідки цього. Також ми запам’ятаємо дуже неоднозначну позицію щодо Ірану, коли США вийшли в мирної угоди. І по Північній Кореї всі його медійні кроки не принесли результатів, а навпаки, Північна Корея продовжила свою ядерну програму", — нагадує директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма". За її словами, головний висновок, що незважаючи на всю контроверсійність фігури американського президента, існує державна система, завдяки якій можна нівелювати певні контраверсійні кроки навіть президента.  

Стежити онлайн за інавгурацією 46-го президента США Джо Байдена, яка відбудеться о 19-00 за Київським часом, ви зможете разом з Українським радіо сьогодні ввечері - слухайте спецпроєкт Українського радіо після новин о 18-00.

Фото: Скріншот із відео промови Дональда Трампа

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Гарань
Нова допомога від США може надійти в Україну вже наступного тижня — Моцик
"Краще пізно, ніж ніколи". Дикий про нові укріплення для ЗСУ
Трамп володіє ініціативою у протистоянні з Байденом — Дубовик