Розриву не буде. Експертка розповіла про наслідки невизнання Лукашенка президентом

Розриву не буде. Експертка розповіла про наслідки невизнання Лукашенка президентом

Про те, чи розірве Україна дипломатичні відносини з Білоруссю та яка доля чекає на Мінський формат перемовин щодо вирішення ситуації на Сході в ефірі Українського радіо розповідає дипломат, експерт з міжнародних питань Юлія Осмоловська.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у твіттері зазначив, що так звана інавгурація Олександра Лукашенка не означає його визнання легітимним главою Білоруської держави. Юлія Осмоловська пояснює, чи можна вважатися такий міністерський твіт офіційною позицією держави: "Думка Дмитра Кулеби не може вважатися приватною, навіть якщо він перебуває у відпустці і дає заяви, які стосуються його безпосередньої компетенції. Тому будь-яка заява з його уст сприймається як офіційна позиція. Тренд використання твіттера в міжнародних відносинах був закладений не паном Кулебою. Павло Клімкін так само досить активно ним послуговувався. А найбільш відомий політик, який використовує твіттер, як засіб донесення своєї позиції це – Дональд Трамп. Тому тут слід дивитися не в який спосіб це було сказано, а на суть сказаного".

На питання, як тепер Україна вибудовуватиме відносини з Білоруссю і чи можливий взагалі повний дипломатичний розрив між двома країнами експертка зазначає: "Повний дипломатичний розрив не виглядає для України вірогідною перспективою через низку причин. По-перше, західні країни, які менш пов’язані з Білоруссю і не мають спільного кордону не заявляли, що розривають свої відносини і відкликають своїх послів. Тобто вони намагаються попри невизнання Лукашенка легітимним президентом зберігати якийсь канал комунікації для того, щоб якимось чином врешті-решт справити вплив на владу і змусити її до цивілізованого діалогу з протестувальниками. Українська ситуація значно складніша. По-перше, є історичне минуле в Радянському союзі, по-друге,  є спільний кордон і по-третє, є доволі активні торговельно-економічні зв’язки і ті статті, які для України становлять критичний імпорт,  такі як нафтопродукти. Крім того, це ще й Мінський майданчик для переговорів в рамках врегулювання російсько-українського конфлікту. Тому так однозначно в один момент не вдасться розірвати ці стосунки. Крім того, усі ті заяви і закиди пана Лукашенка щодо втручання України у внутрішні справи Білорусі та підбурювання протестувальників, огляд машини нашого посла  усе це говорить про те, що довіри між сторонами немає і не буде найближчим часом. Тому офіційні контакти між урядами будуть формальними і досить прохолодними".

Зараз переговори в Мінському форматі відбуваються онлайн, але ж ситуація може зміниться і доведеться їхати в Мінськ. На питання чи закритий тепер мінський майданчик для переговорів щодо Донбасу Юлія Осмоловська зазначає: "Тут є кілька проблем. По-перше, це суто змістовна проблема щодо Мінська як майданчика, тому що Мінськ обирався не як географічно близька локація, а як братська країна, яка дотримується нейтральності і може в мирний цивілізований спосіб вирішувати проблеми. Саме така була заява Лукашенка, завдяки якій він вийшов з категорії останнього диктатора Європи і перетворився на так званого голуба миру. Зараз ми жодних цивілізованих переговорів там не бачимо. Таке брутальне придушення іншої думки свого населення абсолютно нівелювало символ Мінська, як цивілізованого майданчика для переговорів. Друге питання суто прагматичне і безпекове. Під час обшуку автомобіля українського посла було брутально порушено норми Віденської конвенції про дипломатичні відносини. Постає питання, чи можемо ми гарантувати безпеку людей, які приїздитимуть на перемовини в Мінськ? Відтак, Мінськ не дуже зручний майданчик для переговорів. Однак ми вже знаємо і певні заяви нашої сторони, що не лише від України залежить перенесення цього майданчика".

Фото Юлія Осмоловська UATV