Магнітні бурі: чому виникають та чи варто їх боятися?

Магнітні бурі: чому виникають та чи варто їх боятися?

Про природу магнітних бур та їхній вплив на здоров’я людини в ефірі Українського раділо розповідає професор кафедри біофізики і медичної інформатики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктор Мартинюк.

За даними Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Сьогодні в Україні очікується середня за потужністю магнітна буря. Слабкі магнітні бурі очікуються 13 і 14 серпня, сильніші – 21 і 22 серпня. Чому виникають магнітні бурі та чи можуть вони завдати шкоди здоров’ю пояснює експерт: "Магнітні бурі – це один з елементів космічної погоди, яка пов’язана з активністю сонця. В першу чергу це стосується сонячного вітру, який потрапляє до наших зон. Сонце є своєрідним великим реактором, де відбуваються термоядерні реакції. Певна річ, що там постійно відбуваються вибухи у вигляді великої кількості сонячної плазми, яка може потрапити на землю. Магнітне поле у відповідь починає коливатися і такі зміни постійної компоненти магнітного поля називаються магнітними бурями. Існує великий масив даних, які свідчать, що людина відчуває такі впливи і не лише ті, що пов’язані з коливанням постійної компоненти. Це комплекс електромагнітних явищ на нашій планеті при взаємодії сонячної плазми з магнітним полем. У нас змінюється електромагнітне поле, що може спричинити порушення зв’язку. Деякі країни скасовують авіарейси. Усе живе зокрема і людина є чутливими до електромагнітних варіацій і відповідають на них специфічною реакцією. Ми розглядаємо це як екологічний фактор, який впливає на людей. На тлі інших факторів, які діють на наш організм фактори космічної погоди не є такими сильними і страшними".

На питання, чи є частота і потужність магнітних бур стабільною Віктор Мартинюк зазначає: "Кількість магнітних бур залежить від циклічної діяльності сонця. Існує дванадцятирічний цикл сонячної активності. Зараз ми знаходимося  на її мінімумі. За рік-два почнеться підйом сонячної активності і кількість магнітних бур буде зростати. Це нічого не означає для нас, оскільки вже не раз люди переживали ці цикли. Ті, хто має якісь захворювання і низький адаптивний потенціал реагують на все зокрема і на такі геомагнітні збурення".

Віктор Мартинюк зазначає, що підготуватися до магнітної бурі практично неможливо. Разом із тим радить, як метеозалежній людині мінімізувати негативний вплив бурі на організм: "Це те саме, що підготуватися до змін звичайної земної погоди. Це питання пов’язане з проблемою прогнозу. Надійні прогнози погоди можна зробити на три дні. Довгострокові прогнози не є надійними. Це стосується і прогнозу космічної погоди, з якою пов’язані магнітні бурі. Чітких рекомендацій щодо мінімізації впливу магнітних бур на організм немає. Головна рекомендація – це підтримувати організм у тому стані, який дозволяє легко адаптуватися до будь-яких впливів. Це активний спосіб життя, здорове харчування, яке не навантажує серцево-судинну систему тощо". 

На фото Віктор Мартинюк НАН України