"Прогнозується жорстка боротьба": експерт про місцеві вибори та що від них чекати

"Прогнозується жорстка боротьба": експерт про місцеві вибори та що від них чекати

Незабаром в Україні відбудуться місцеві вибори. Простежити активізацію в політичному середовищі можна вже зараз. Тож разом із Валерієм Гончаруком – політичним експертом Агентства моделювання ситуацій – розбираємося, як політичні сили готуються до місцевих виборів та чого від них очікувати.

0:00 0:00
10
1x

"Це місцеві вибори, на яких обираються міські, сільські голови та місцеві ради. Очевидно, що тут дуже важливу роль зіграють саме місцеві еліти. Голосувати за котів у мішках на цих виборах навряд чи хтось буде. Якщо ми проаналізуємо попередні вибори 2015 року, то побачимо, що там достатньо багато місцевих партій отримали високий відсоток голосів. Наприклад, по Черкаській області – була партія "Черкащани", по місті Вінниця – "Вінницька європейська стратегія". Подібна ситуація була по Хмельницькій області, Одесі та Харкові. Тому, насправді, коли ми кажемо, що діють парламентські політичні сили – є команда Зеленського, то, з іншого боку, є досить сильні місцеві еліти. Я думаю, що саме вони будуть відігравати вирішальну роль у цих виборах.

Парламентські політичні сили, безумовно, отримають свій відсоток, але я не переконаний, що ті сили, які ставлять основний удар на протистояння в ідеологічному плані, будуть вирішальними. Хоча для влади – це дійсно важливий урок, адже рік минув, голосувати як минулого року, на парламентських та президентських виборах, люди не будуть. Так само будуть оцінювати й урядову діяльність, і президента.

Це будуть достатньо складні вибори і складне протистояння. Ми вже приблизно бачимо, на що готові йти гравці по тому ж місту Черкаси. Ми бачимо, що там був замах на заступника мера. Боротьба буде напружена, тому що це змагання не лише парламентських політичних сил, а в тому ж числі оцінка дій урядової команди, президента і протистояння місцевих еліт. Хто переможе – сказати дуже складно, тому що у місцевих еліт, які зараз не  представляють діючу владу, є так само дуже багато своїх аргументів", – розповідає Валерій.

Коли ми говоримо про ключові міста, то інколи виникає дилема, кого президентська "Слуга народу", якщо мова йде про мерство, може протиставити теперішньому меру в тому чи іншому місті. Часом постає проблема, що таких кандидатів немає. Зважаючи ще й на те, що під час карантину мери закріпили свої позиції та заручилися більшою довірою місцевих мешканців.

Експерт додає: "проблема "Слуги народу" практично по всім містам і навіть невеликим населеним пунктам. За рахунок чого вдалося отримати колосальний результат на попередніх виборах? Тих кандидатів, яких вони висували, фактично, ніхто не знав. Вони дуже часто не мали жодної біографії ні по політичній, ні по громадській діяльності. Але на виборах мерів така історія не пройде. Тут висувати нікого і розраховувати виключно на рейтинг Зеленського не доводиться. Тим більше, що рік минув і виборці даватимуть певну оцінку.

Безумовно, для влади важливо перемогти принаймні тих кандидатів, які достатньо жорстко виступали проти діючої влади. Серед таких кандидатів можна згадати і мера Дніпра і Черкаси.

Потрібно враховувати, що це вибори у містах за вже новими правками до законодавства. Там, де понад 75 тис. виборців, будуть двотурові вибори. Це означає, що в другий тур будуть з високою ймовірністю виходити діючі мери, які не зможуть перемогти в першому турі, й інший кандидат, в тому числі, може бути й кандидат від  "Слуги народу".

Можна згадати, як відбувалися вибори 2015 року в Миколаєві, коли абсолютно ніхто не прогнозував, що Сенкевич з "Самопомочі" може перемогти, але ж переміг. Треба також враховувати, що якщо обраний мер не матиме більшості в раді, то йому буде дуже важко і є висока ймовірність того, що навіть рада може висловити йому недовіру".

"Партія мерів "Пропозиція", на думку експерта, дуже вдалий проєкт в контексті місцевих виборів, тому що на місцевому рівні зручно йти під нейтральною назвою, абстрагуючись від великої політики, йти під брендом мерів-господарників. "Цей проєкт потрібно розцінювати як локальний, а якщо говорити про якість більші перспективи на загальнонаціональному рівні, то там виникнуть проблеми. Досвід подібних проєктів "Наш край" та "Опозиційної платформи" показав, що вони не здатні боротися на такому рівні. Що б ми там не казали, повинна бути ідеологія, чітка ідея та позиціонування", – додає експерт.

"Буде не одна кампанія, а декілька. Якщо ми говоримо про вибори мерів, то вони відбуватимуться за тією ж системою, за якою вони відбувалися раніше. Тому тут кожен голос важливий. Треба враховувати, що вибори двотурові, – важливо виконати два завдання: вийти до другого туру та перемогти в другому турі. Тому важливо не створити собі опонентів та ворогів. Це означає, що спостерігатимемо схильність до утворення великих коаліцій. А вибори до рад відбуватимуться за пропорційною системою. По факту, це буде та ж система із закритими списками.

Зараз прогнозується достатньо жорстка боротьба. Вже видно, що відбувається ротація силовиків по багатьох областям, тому я навіть не виключаю, що будуть використовувати саме цей адміністративний ресурс".

Експерт зауважує, що на місцевих виборах буде спрацьовувати й персональний фактор. Люди голосуватимуть за тих людей, яких вони знають та які вже щось довели в своїй діяльності. І з тим, що місцеві партії зможуть отримати великий сегмент голосів, – потрібно погодитися.

Фото: особиста фейсбук-сторінка Валерія Гончарука