Чи втримає рейтинг влади зниження ставки НБУ та підвищення пенсій?

Чи втримає рейтинг влади зниження ставки НБУ та підвищення пенсій?

12 грудня на два пункти знизилася облікова ставка НБУ. Наразі вона складає 13,5 пунктів, що дозволить зробити банківські кредити дешевшими. Також президент України Володимир Зеленський заявив, що держава підвищуватиме пенсії: від 400 до 1100 гривень. На це в 2020 році буде виділено 13 мільярдів гривень. Спочатку планують зосередитися на особах, яким більше 80-ти років. Чи є це досягненнями чинної влади та чи допоможе це утримати рейтинги влади на рівні часів виборчої кампанії в ефірі Українського радіо розповідали політолог Ярослав Макітра та інвестиційний банкір Сергій Фурса.

0:00 0:00
10
1x

"Зараз ставка Національного банку України 13,5% і це продовження пом’якшення монетарної політики, яку Нацбанк впроваджував цілий рік і продовжує провадити. Здається, ще весною [в НБУ], зазначали, що на наступний рік бачать ставку нижче 10%”, – зазначив інвестиційний банкір Сергій Фурса.За його словами такий крок став можливий завдяки рекордно низькій інфляції за останні 5-6 років, яка за листопад 2019 склала 5%.

Фурса уточнює, що для простих громадян це означає, що гроші в країні є дешевшими: "Ставка НБУ є базовою вартістю грошей в економіці, що далі має призводити до зменшення вартості кредитів. Проте, коли ми кажемо про доступність кредитів, варто казати для кого. Ставка більше впливає на кредити для бізнесу”.

Попри те, що кредити для бізнесу й справді стають дешевшими, банкір не впевнений, що після рішення НБУ буде пожвавлення їх видачі: “Банки стримує те, що кредитів немає кому давати, оскільки половина їх на балансах у банків є неповернутими. Перелік компаній, які не повернули гроші, дуже широкий”."Очевидно, що негатив в цьому рішенні навряд чи можна знайти, хоча в загальному це не змінює ситуацію. Можна говорити, що не відбулося фінансового колапсу, який, можливо, прогнозувався кимось під час виборчої кампанії", – додав політолог Ярослав Макітра.

Банкір Сергій Фурса в свою чергу зауважив: "Єдине, що я б помітив, це те, що президент не має жодного стосунку до цього зниження. НБУ є незалежним інститутом, який почав зниження ще за Петра Олексійовича, продовжують зараз за Володимира Олександровича і байдуже, хто є президентом. Тому до цього рішення політику можна не прив’язувати взагалі".

Також він висловив свої міркування й щодо озвученої президентом стратегії підвищення пенсій: "Не маю жодного уявлення, звідки візьмуться 13 мільярдів для підвищення. Перерозподіл в бюджеті – це єдиний ресурс, який є у влади. Стратегію ще не презентовано, але загалом думаю, вона полягає в тому, що пенсіонерів 80-ти років менше, ніж інших, тому такому малому сегментові можна дійсно підвищити пенсії, суттєво не розбалансовуючи бюджет".

Підсумував розмову Ярослав Макітра: "Було багато обіцянок про епоху подолання бідності, які зараз втілити складно, але потрібно чимось завершувати цей рік та демонструвати якісь плюси. Тому погоджуюсь, що є бажання, а можливостей суттєво підіймати пенсію всім реально немає. От і шукається невелика група людей, яким підвищать пенсії і це подається як рух в правильному напрямку. Як це буде на практиці – побачимо".

ФОТО: pixabay