За українську пісню викликали до КДБ — згадує очільник фольклорного гурту “Древо”

За українську пісню викликали до КДБ — згадує очільник фольклорного гурту “Древо”

Засновник та очільник народного колективу “Древо” Євген Єфремов в ефірі Радіо Культура розповів ексклюзивну історію як його у 70-х роках минулого століття вербували в радянський комітет держбезпеки.

Фольклорний гурт “Древо” відзначає свій сороковий ювілей. Колектив заснували у 1979-му році викладач Київської консерваторії Володимир Матвієнко і тодішній аспірант Євген Єфремов. Останній став керівником колективу. “Я працював в Київському інституті культури, це були Брєжнєвські часи. Мене викликали в інституті культури в особливий відділ, там мене зустрів незнайомий чоловік, усіх вигнав, і ми з ним залишилися один на один. І він почав мені казати: “Ми знаємо, чим ви займаєтесь, як же ви так? Ви ж росіянин, для чого вам потрібно займатися народними українськими піснями? Ви знаєте, що це — дуже підозріло”, — це все було російською мовою. Словом, мене почали вербувати. Мене запитували про мого наукового керівника, розпитували, з ким я спілкуюсь, чи бувають у моєму оточенні політичні розповіді та анекдоти”, — згадує Євген Єфремов.

За словами фольклориста, співробітник КДБ зустрічався з ним ще протягом місяця. “Мене примусили підписати якийсь лист, і я мав щотижня зустрічатися з тим агентом. Оскільки ці зустрічі так нічого їм і не дали, десь за місяць вони перестали мені дзвонити. А я весь час дзвонив своєму науковому керівнику й казав: “Ігоре Володимировичу, ви там, будь ласка, нічого не розказуйте”, — він був такий, що анекдоти про політику розповідав. Слава Богу, все минулося. Мені сказали: “Займайтесь (народною піснею — ред.), але ви ж знаєте, що від нас багато залежить. Ми знаємо, що ви працюєте тут, в інституті. Ми знаємо, що у вас є донька і син. Ми знаємо вашу тему дисертації”, — розповідає засновник ансамблю “Древо”.

14 грудня у Національній філармонії фольклорний гурт “Древо” святкуватиме день народження. “У програмі — народні пісні та інструментальні твори української сільської традиції Центрального та Східного Полісся, Східного Поділля, Полтавщини, Прикарпаття, Берестейщини, пісні різних жанрів У програмі — обрядові, козацькі пісні, рекрутські, сольні, танцювальні п’єси та награвання", — анонсує засновник гурту.  

фото - kyivmaps.com