На фестивалі "Урбанина" в Києві розкажуть, як звільнити з-під землі річку Глибочицю

На фестивалі "Урбанина" в Києві розкажуть, як звільнити з-під землі річку Глибочицю

Організаторка фестивалю міських проектів "Урбанина" Марина Радинська розповіла в ефірі Радіо Промінь про актуальність фестивалю та проекти, які він наразі розвиває.

Основна мета цього фестивалю — це реалізація якісних міських проектів. 

"Зараз, на жаль, у нашому місті дуже важко реалізувати щось дійсно якісно. Були і є проекти, які реалізуються. Але, якщо ми говоримо про масштабні проекти, такі як реконструкція вулиць, реконструкція набережних, публічних просторів — про реалізацію такого говорити ще зарано. Ми хочемо виправити цю ситуацію, щоб за допомогою цього фестивалю, по перше, показати людям проблематику цього всього. Хочемо показати, що це місто, у якому ми живемо, і простір, в якому живе людина, він її формує як особистість. Це має бути на часі", — говорить Марина Радинська, організаторка фестивалю. 

На фестивалі "Урбанина" демонструватимуть урбаністичні кейси, зокрема, представлять дослідження набережної, презентують рішення, практики, які можна застосовувати для вирішення цих проблем. Наприклад, приїде архітектор з Копенгагена, який працює в архітектурному бюро, яке створило знамениту на весь світ набережну.

Також на фестивалі буде презентація книжки про управління водою в місті. На думку Марини Радинської, міська влада не охоче цікавиться такими проектами, оскільки вони не дають зиску. 

Хоча є і позитивні приклади, наприклад, у Житомирі запущено програму "Питна вода", завдяки якій за кілька років у місті можна буде пити воду з кранів. 

"Міста потрошку, зі скрипом, але розвиваються", — говорить Марина Радинська. Вона також відзначає, що ініціатива "Либідь є" — кілька років тому уже активно обговорювалася, але цілісного гучного обговорення у Києві не було, тому "Урбанина" стане саме таким майданчиком.

"У нас є два класних проекти, які ми б хотіли реалізувати: це реконструкція Подільської набережної — шматок від Поштової до Валів. На "Урбанині" наш архітектор Максим Головко все дуже детально розкаже. Цей проект передбачає розкопку річки Глибочиці, яка тече під валами, її закопали в колектор у 18 чи 19 столітті. Зараз там трохи роздовбаний бульвар і їздять машини. Проект передбачає, що на Валах на бульварі буде ця річка розкопана і зроблена там рекреаційна зона біля води. Це зараз дуже модно в світі, тільки в Європі таким чином ревіталізували 17 річок", — розповідає Марина Радинська.

 

Фестиваль відбудеться 3 листопада на Житньому ринку, організовує його формація "Агенти змін" за підтримки Українського культурного фонду,  ведучим буде Майкл Щур, а наприкінці заходу анонсовано виступ гурту "Аквавіта".

У програмі фестивалю:

Guillaume Gandoin, архітектор датського бюро JDS architects, який розкаже про Harbour Baths — проект купалень на набережній Копенгагена. Він уперше завітає до Києва спеціально для того, щоб взяти участь в "Урбанині". 

Максим Головко, архітектор та співзасновник "Агентів змін", представить проекти реконструкцій Подільської набережної та Верхнього і Нижнього Валів у Києві.

Юрій Грановський, дослідник та співзасновник "Агентів змін", розкаже про дослідження Подільської набережної.

Семен Поломаний, ландшафтний архітектор та засновник архітектурної студії Zemlia, розповість, як адаптувати Київ до зміни клімату і зробити місто унікальним.

Оксана Удовик, керівниця експериментальних досліджень Лабораторії Інноваційного Розвитку ПРООН виступить з лекцією "Чому міста майбутнього можуть навчитися від природи?".

Вхід вільний. Коротка реєстрація за посиланням.