Популярна у 90-ті співачка Руся: збиралися стадіони! Оh my god, які то були часи!

Популярна у 90-ті співачка Руся: збиралися стадіони! Оh my god, які то були часи!

У 1989 році в Україні починає з’являтися інша музика, яку українці почули на першому фестивалі української пісні – "Червона Рута". Відбувся він у Чернівцях та тривав протягом восьми днів. Перша "Червона рута" стала андеграундною революцією, вибухом, а згодом легендою у культурному житті України. Тоді почалася нова історія, коли з підвалів вийшли музиканти і показали, що поза тодішньою офіційною естрадою в Україні існує і зовсім інша музика. До цього часу ніхто не знав про "Братів Гадюкіних", "ВВ", "Кому Вниз, сестричку Віку. Вперше на великій сцені фестивалю була виконана пісня "Ще не вмерла Україна", яка за два роки стане гімном незалежної України. Окрім рок-музики, яка гучно заявила про себе у 89-му, починає з’являтися модна, українська танцювальна музика. Королевою танц-полів у 89- му була юна дівчинка на ім’я Руся.

0:00 0:00
10
1x

 Руся — справжнє ім’я Ірина Осауленко, дівоче прізвище Поривай. Старша сестра співачки Наташі Корольової. 

Маленька Ірина народилася у щасливого подружжя диригентів київської хорової капели "Світоч" Володимира та Людмили Поривай. Ця капела представляла в ті часи українську пісню по всій Європі. У родині Поривай завжди усі співали, танцювали, тому музика увійшла в життя маленької Русі майже з пелюшок.

"Мої батьки закінчили київську консерваторію. Тато мій з міста Пирятин на Полтавщині. Мама — киянка. Познайомились вони в консерваторії, я народилася, коли вони ще вчилися. На випускному у консерваторії я їм вже несла квіти. Згодом батьки працювали у хорі "Світоч". Хор цей був при будинку вчителя, але був дуже знаменитий"— пригадує Руся.

 

 

Не дивно, що до навчання музикою батьки почали залучати дівчинку з самого дитинства. Ірина закінчила музичну школу за класом фортепіано, а згодом і Київське музичне училище імені Глієра за класом хорового диригування.

"Я маю освіту диригента. Закінчила київський інститут імені Глієра. Але ніколи не думала, що буду співати".

Кар’єра співачки у 19 років

Проте справжня кар’єра співачки для Русі почалася, коли їй виповнилось 19 років. У 1986 році разом з батьками вона поїхала на відпочинок до кавказького міста Дагомис. Саме там відбулося знайомство, яке перевернуло усе життя молодої дівчини.

Костянтин Осауленко — автор пісень, композитор, аранжувальник. У 1989 році заснував популярний на той час гурт "Вечірня школа", втім згодом залишив проект, зосередившись на співпраці із Русею. Чоловік співачки. Разом вони вже більше 30 років. Виховують двох спільних дітей.

Костянтин Осауленко: "У 1986 році Володимир Бистряков запропонував нам поїхати у Дагомис пограти на танцях. Пропонували відпочити і водночас непогано заробити. Саме у Дагомисі я і познайомився з Русею. Спочатку ніяких планів стосовно музики у нас з нею не було".

Спочатку молоді люди навіть не думали про спільну роботу. Літо, курортне місто, море, красиві пейзажі та суцільна романтика – як тут не закохатися?

"Спочатку кохання було. Я не думала співати, щось записувати. Я була студенткою та думала тільки про навчання в училищі”, — каже Руся.

Втім, дізнавшись про те, що приваблива блондинка, яка запала йому в душу, ще й здобуває музичну освіту та непогано співає – Костя Осауленко пропонує Русі трохи підзаробити співом на курортних дискотеках.

Костянтин Осауленко: "Час від часу Руся приходила на танці, ми познайомилися. Згодом вона вже виконувала кілька пісень у нашій програмі. Так в нас все і почалося. А потім вже, коли ми повернулися до Києва, разом з Анатолієм Матвійчуком вирішили зробити музичний проект"

Modern Talking. Якби щось зробити подібне українською мовою, це б була бомба!

Перш за все, вісімдесяті асоціюються з диско. Тоді популярними були італійці  Ricchi e Poveri, дует подружжя Аль Бано і Роміна Пауер, Тото Кутунь, Адріано Челентано, легендарні шведи ABBA, французький поп-дует Ottawan і молоді красені-німці Modern Talking.

"На той час дуже популярна була німецька група Modern Talking. Куди б ви не пішли – в кожному кафе, в кожному ресторанчику їх крутили. Їхні пісні лунали з кожного вікна. Якби щось зробити подібне українською мовою – мріяли ми з Анатолієм Матвійчуком – це б була бомба!", — пригадує Костянтин.

Після появи першої ж пісні "Ворожка" Руся набуває популярності. Люди розуміють, що це не академічна естрада, їм подобається миловидна дівчинка, яка співає модні та водночас українські пісні, в яких відчувається фолькове звучання.

Костянтин Осауленко пояснює, що людям сподобався дуже специфічний вокал Русі. 

“Я б не сказав, що це дуже потужний вокал – але він своєрідний. Буквально з перших слів пісні люди впізнавали співачку. А це важливо”

Це класне сценічне ім’я, легко запам’ятовується. І є щось рідне, слов’янське

Сценічний псевдонім майбутній зірці довго вигадувати не довелося. Багато хто думає, що ім’я Руся придумав саме Костянтин Осауленко. Але це не так. Русею дівчинку називали батьки. Це було домашнє ласкаве ім’я, яке згодом стало модним брендом.

"Це пішло з родини. Наташа – Натуся, Іра – Іруся. Мама називала доньку просто – Руся. А я зрозумів, що це класне сценічне ім’я. Оригінальне, легко запам’ятовується. Та і багато співачок на Заході мали скорочені імена – Сандра, Мадонна. До того ж в імені Руся є щось наше рідне, слов’янське", — розповідає Костянтин Осауленко.

Усі тексти для першого альбому Русі писав Анатолій Матвійчук. Він дивовижним чином поєднав у собі талант співака, композитора і поета. Вже тоді, у 89-му Матвійчук писав для Назарія Яремчука. Згодом його пісні співали Ірина Білик, Софія Ротару, Валерій Леонтьев, Таїсія Повалій, Алла Кудлай та інші відомі співаки. Багато творів Матвійчука стали майже народними.

"Ми познайомилися з Матвійчуком у київському будинку композиторів. Саме там ми записували і першу пісню. А далі вже записувались у Будинку звукозапису з звукорежисером Володимиром Лещенком. Я дякую цим людям. Лещенко взагалі чудовий маестро" , — пригадує співачка. 

Анатолій Матвійчук подарував Русі і найулюбленішу її пісню. Пісню "Зоряний корсар".

Руся: "Це моя наулюбленіша пісня. Пісня, на яку я зняла перше відео. Знімали ми відео на цю пісню на Хрещатику, в кафе"
 

"У ті часи був дуже популярний пісенний фестиваль "Сан-Ремо". Його часто показували по телевізору. Саме тоді я побачила там класну співачку, вокалістку гурту Matia Bazar. Мені дуже хотілося співати так, як і вона. У пісні "Зоряний корсар" я спробувала це зробити”

Була ідея зробити проект, який би мав українське коріння і водночас потужний саунд як на Заході

У 1989 році певні зміни відбувалися не лише в музиці. Радянська молодь сміливо змінювала і свій зовнішній вигляд. В моду увійшли яскраві брюки-банани, одяг з рукавами "летюча миша". Але наймоднішими вважалися джинси-варенки. Безумовно, в широкому продажі їх не було. Варені джинси можна було дістати у спекулянтів, але це коштувало великих грошей. Щоб звичайні джинси стали схожі на модну "варенку", їх кип’ятили з відбілювачем, пов’язуючи вузлами для додання тканині характерного візерунка, варили з содою і хлоркою, після чого прали в пральній машині разом з камінням. Дівчата експериментували з кольоровими колготками та колготками в сіточку.

Руся теж вдавалася до модних експериментів, проте найулюбленішим її сценічним вбранням була звичайна вишиванка.

 

"Ми робили музику у стилі "поп-фолк". Тому на сцені на мені зазвичай були ковбойські чобітки та українські сорочки. Все дитинство ми проводили на Десні, в справжніх українських селах. Найчастіше – у дідової матері, у селі Літки. І там була справжня фабрика вишиванок. Це одяг мого дитинства. В мене було багато різних костюмів, але вишиванки – найулюбленіші"

Втім Руся трохи лукавить. Із самого початку її продюсер Костяь Осауленко прагнув того, щоб цей новий, сучасний для того часу саунд мав відлуння українського фолку. Тому вишиванки Русі не тільки пасували, але і підкреслювали її українське коріння.

Костянтин Осауленко: "В нас спочатку була така ідея – зробити проект, який би мав українське коріння і водночас потужний саунд, схожий на той, що приходив з Заходу. В Україні тоді була естрада, але вона звучала як естрада 70-тих. А нам хотілося зробити щось сучасне. І ми досягли цієї мети. Навіть зараз мені не соромно за ці альбоми, які були зроблені у 1989 році".

Збиралися стадіони! Оh my god – які то були часи!

Проте Русі закидали схожість і на дуже популярну в ті часи Саманту Фокс і навіть на сексі-італійку Сабріну. 

"Я нікого не копіювала, але мені дуже подобалася співачка Сандра. Ми навіть під неї настроювали апаратуру"

Руся в ті часи почала збирати не просто повні зали, вона збирала стадіони.

"Це були шалені часи! Люди приходили слухати мене юрбою. Збиралися стадіони! Оh my god – які то були часи!"

З Наталкою рідко спілкуємось. Отак життя склалося

Одна з найвідоміших пісень співачки – пісня "Русалонька". Як тут не провести паралель з молодшою сестричкою Русі – Наталкою Корольовою, якій популярність принесла теж пісня про русалку.

 

 Наташа Корольова — справжнє Наталія Поривай — радянська, українська та російська естрадна співачка українського походження. Вперше вийшла на сцену в 1976 році, в трирічному віці з Великим дитячим хором радіо і телебачення України. Зараз проживає та працює у Росії. У 2007 році разом із Русею влаштувала гастрольний тур "Дві Сестри". Зараз вони спілкуються дуже рідко.

"Дуже рідко зараз з Наталкою спілкуємось. Отак життя склалося…Діти, працюємо тут багато. Так склалося, що майже не спілкуємось", — каже Руся.

1989 рік був насиченим не лише для українців, а й для подружжя Осауленків. Руся тоді випускає одразу 2 сольних альбоми – "Ворожка" та "Різдвяна ніч"! Погодьтеся, такими темпами не працюють навіть сьогоднішні зірки шоу-бізнесу. Втім такий сміливий продюсерський крок пояснюється дуже просто.

"Це були магнітоальбоми, це не були СD. А на касеті на один бік могло вміститися 30 хвилин запису. Тому зручно було робити 30-хвилинні альбоми. По два на одну касету. Другий альбом ми записали якраз напередодні Нового року — 1989 року. Тому на ньому присутні декілька пісень, які стосуються Різдва та новорічних свят"

Музику та тексти пісень для другого альбому Русі – "Різвяна ніч" теж писали Костянтин Осауленко та Анатолій Матвійчук. Люди ці альбоми майже не розрізняли – бо продавалися вони на одній касеті. Але деякі розбіжності все ж таки є: альбом "Ворожка" — це сповідь юної закоханої дівчинки, а в альбомі "Різдвяна ніч" ми чуємо вже співачку, яка свято шанує українські традиції.

Звання найкращої співачки і виїзд з країни

Влітку 1990 року вийде і третій альбом Русі – "Даруй мені, мамо". Руся першою з українських поп-зірок збирає Палац спорту. Наприкінці року у співпраці з композитором Генадієм Татарченком Костянитин Осауленко напише дві пісні — "Дівчинка Русява" і "Попелюшка". Перша з яких стане найкращою піснею 1990 року, а альбом "Даруй мені, мамо" стане платиновим. За підсумками Національного хіт-параду Русю визнають найкращою співачкою 1990 року.

Маючи шалений успіх, цілу армію прихильників та три неймовірно популярних альбоми — наприкінці 1991 року Руся разом з чоловіком їде до Канади, де записує платівку "Руся".

"Ми поїхали з СРСР. Ми поїхали з тієї країни, якої вже немає. Ми записували альбом у Канаді і там дізналися, що Україна відтепер незалежна. Країни, в якій ми народилися більше не було".

Можливо, все склалося інакше. Але я ні про що не жалкую

Багато кого рішення Осауленків не повертатися в Україну здивувало. Проте і сьогодні Руся не вважає те рішення помилковим і ні про що в своєму житті не жалкує.

"Я емігрувала у 1993 році. Я ніколи не забуду українську мову, але я вже думаю, мені сни вже сняться американською. Можливо, якщо б я не поїхала, все склалося інакше. Але я ні про що не жалкую", — каже Руся.

В Канаді родина Осауленків прожила 2 роки. Записали ще один альбом, який мав назву "Руся", сама співачка встигла навіть попрацювати за фаховою спеціальністю "диригент" — диригувала хором православної церкви Святого Андрія у Торонто. У 1993 році родина перебирається до США. Вже в Америці у пари народилося двоє дітей. У США з’являються ще два альбоми співачки.

"Це альбом, який називався "Маленькі подарунки". Тоді я багато працював з акустикою. Ми вирішили зробити цей альбом не електронним, а з живими інструментами. До речі, на скрипці там грає Василь Попадюк, відомий український музикант. А потім нам захотілося повторити успіх різдвяного альбому 1989 року. І ми записали альбом колядок. Хоча який там альбом? Усього дев’ять пісень, тривалістю по 2 хвилини", — розповідає Костянтин Осауленко.

Донечка і син Русі українських народних традицій вже не дотримуються, але знають, що колись їхня мама не просто співала, а була справжньою супер-стар у себе на батьківщині.

"Донька Софійка більше цікавиться моєю співочою кар’єрою. Українською вона вимовляє лише одно слово – "казала". Але трохи розуміє мову. Коли чує мої старі записи – каже I like your voice"

Зараз Руся та її чоловік, Костянтин Осауленко, постійно мешкають в Америці, та повертатися в Україну не планують. Хіба що завітати з ювілейним концертом - наступного року дебютному альбому "Ворожка" виповнюється 30 років! В Америці Руся працює викладачем у звичайній школі, а Костянтин залишився в музичній індустрії – він робить аранжування пісень для відомих американських виконавців.

"Україна в нашому серці. Де б ми не були – ми переживаємо, пам’ятаємо, допомагаємо!", — каже Руся. 

 

 Фото - russya.net