Чи можна їсти на ніч – пояснює дієтолог

Чи можна їсти на ніч – пояснює дієтолог

Чи можна їсти перед сном, чим це шкідливо для здоров`я та скільки кілограмів нормально набирати в осінньо-зимовий період розповіла Українському радіо дієтолог-консультант з правильного харчування та нутриціолог Лора Філіпова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Наведу вам свій улюблений приклад: ви закінчили свою роботу і вже збираєтесь йти додому, у вас плани і раптом приходить начальник і каже, що вам треба затриматись десь до 11-12 і доробити проєкт. Які у вас емоції й почуття? Не дуже добрі, адже ви вже налаштовані на відпочинок. От і наша підшлункова після 20.00 також налаштована на відпочинок. Оскільки це залоза, яка виробляє інсулін і він виробляється на будь-яку їжу, яку ми споживаємо, а після 20.00 цей гормон має віддавати керування іншим гормонам, наприклад, соматотропному гормону, так званому гормону росту. Ці гормони антагоністи: коли інсулін активний, соматотропний гормон понижений і навпаки. А соматотропний гормон є найбільш жироспалюючим, який відповідає не лише за спалення жирів, але й за відновлення нашого організму, за зростання в дітей. І цей гормон має бути задіяний вночі, а якщо ми їмо  цей час, то провокуємо високий рівень інсуліну. Наша підшлункова залоза повинна працювати понаднормово і це виснажує організм. Відтак ми погано відновлюємося і самі в себе крадемо нічний відпочинок, а також додаємо собі зайву вагу, адже нам нікуди витрачати енергію, отримати з їжі і вся вона йде в жирові запаси", – розповіла Лора Філіпова.

За її словами, якщо ви лягаєте спати після 12 ночі і не можете заснути, то треба з’їсти щось білкове, наприклад, варене яйце або моркву чи варене яйце з огірком: "Ці продукти легко засвоюються та не дуже навантажують ферментну систему. Це повинно бути щось маленьке, щоб допомогло заснути, якщо ви ніяк не можете спати на голодний шлунок. Також багатьом людям допомагає теплий чай з лимоном".

Читати також: Надлишкова вага у дитини: чому Україна йде шляхом США — пояснює дієтологиня Скиталінська

"Проте наше тіло живе за біологічним годинником, за світлом, адже так живе вся жива природа на землі. Тому, якщо ви дуже пізно лягаєте спати, то за 3-4 години до сну потрібно не їсти. Але ні в якому разі не можна поїсти і одразу лягати спати, бо процес травлення забере дуже багато енергії", – пояснила дієтолог.

Експертка наголосила, що їжа на ніч – це прямий шлях до ожиріння та постійної втоми: "Вона тягне за собою й втрату працездатності та низку хвороб, які можуть нашаровуватися на наш спосіб життя".

"Щодо того, чи є зайвою вагою кілограми, набуті в холодні пори року, то в осінньо-зимовий період справді зростає схильність до зайвої ваги, адже нам треба зігрітися, а для цього треба жирок. Проте фізіологічною нормою вважається плюс-мінус чотири кілограми, хоча я й вважаю, що це забагато", – заначила Лора Філіпова.

Окремо дієтолог розповіла про модну нині дієту – інтервальне харчування: "Йдеться про спосіб харчування 16х8, коли вісім годин їси і 16 годин голодуєш. Ці вісім годин, коли ти можеш їсти – це єдиний проміжок часу, при тому, що в цей час ми не можемо їсти постійно, мають бути заплановані сніданок, обід і вечеря. Одного такого проміжку вистачає на тиждень, в інші дні ваша перерва може складати 12-13 годин". 

ФОТО: Жіночий світ