Пахуча політика: чому депутатам варто користуватись вітчизняними парфумами — відповідає експертка з етикету Наталія Адаменко

Пахуча політика: чому депутатам варто користуватись вітчизняними парфумами — відповідає експертка з етикету Наталія Адаменко

Як правильно користуватися парфумами? Які особливості парфумерного етикету та протоколу? Чому деякі політики пахнуть, як "клумби"? Чи дозволено жінкам використовувати чоловічі духи, а чоловікам — жіночі? Про це в ефірі Українського радіо розповіла найбільш знана експертка з етикету в Україні Наталія Адаменко.

0:00 0:00
10
1x
Ведучі:
    • Сніжана Старовицька

Коли варто користуватись духами? Коли їх варто надівати? Як діаманти після 19 години?

Ви впевнені, що зараз всі жінки надягають діаманти після 19.00? Були часи, коли діаманти могли носити тільки ті жінки, які мають чоловіків. А тепер я дивлюсь, що дівчатка 7-8 років у вушках носять великі "каратники". Все це стає нормою, на жаль. Тепер діаманти і зранку, і вдень, і будь-коли, тому вони не мають такої вартості в прямому та переносному сенсі цього слова. Щодо парфумів та духів. Ви гарно сказали, що їх надівають. Я знаю жінок, які майже все своє життя користуються одними і тими ж духами. Вдихаєш повітря у якомусь приміщенні і кажеш: "Тут була Олена", адже тільки їй належать ці аромати і тільки від неї так пахне. Одні й ті самі духи на різних людях можуть звучати по-різному. Кожна з нас має свою шкіру, свій гель для душу тощо. 

А є жінки, які одягають духи з огляду на те, яка погода та пора року, який настрій, якого кольору сукня та куди вона йде. І це дуже правильно. Це дуже складне поняття — "мати свій особливий аромат".

Нещодавно з’явився термін "увійти в туман" для тих чоловіків, хто зранку надягає на себе якийсь аромат. Після того, як ви вже прийняли душ та поголилися, ви маєте взяти в руки одеколон, приснути перед собою, а потім увійти в цей туман. Та кількість одеколону, яка на вас затримується, буде рівно стільки, скільки її потрібно. Нещодавно я дізналася, що і жінкам теж так радять робити. 

Як ви ставитеся до того, що деякі жінки користуються чоловічими парфумами, а чоловіки — жіночими? 

Мені більше подобається коли жінки користуються чоловічими парфумами, а не навпаки. Я не розумію, як від чоловіка може пахнути трояндою. Жінка може собі дозволити трошки чоловічого аромату, а при цьому вона жінка з великої літери —  це бентежить. А коли від чоловіка, який намагається бути брутальним мачо, пахне солодкими духами — то це "фу". 

Я сумніваюсь, що у вищих колах влади чи бізнесу чоловік, який при посаді чи великих статках, користуватиметься жіночним або унісекс-ароматом. 

Я завжди кажу, що ніяких прикрас, ніякого довгого волосся для державних та політичних діячів і, безумовно, ніяких солодких унісексів або відверто жіночих парфумів. 

Читати також: "Ліг на ліжко і ловив кайф від того, як розгортається запах": арт-критик Дорошенко розповів про улюблені парфуми

Яку б ви могли дати пораду нашим українським політикам із приводу парфумерного етикету? Я, як журналістка, спілкувалась із багатьма із них.  Часто відчувала засильний аромат.

Мені доводиться у справах бувати у комітетах Верховної Ради. І коли я заходжу у ліфт з чоловіками, іноді я виходжу не на сьомому поверсі, а на другому. У мене запаморочення. Як би я не любила аромат і духи, але їх не повинно бути забагато. Якщо декілька людей в одному приміщенні — це жах. Це може викликати головний біль, алергію.

Як людині дати тактовно зрозуміти, що її запаху забагато?

Ніяк. Єдине, що ми можемо сказати: "Я дуже хочу відкрити вікно. Не заперечуйте мені, будь ласка". Навіть якщо це взимку. Людині може спаде на думку, що щось відбувається. Проте сказати, що "у мене паморочиться в голові, від вас так гучно пахне, що я можу впасти", не можна. Є таке правило: ми не робимо зауваження, якщо є третя людина. У крайньому разі, можна так сказати, коли ви коли удвох. 

Які Ваші поради щодо того, якими парфумами варто користуватися жінкам, які обертаються в політиці, жінкам-дипломатам?

Хочу нагадати золоте правило етикету: стриманість —  це синонім змістовності. Треба бути стриманою у використанні парфумів, коли ви йдете на засідання Верховної Ради чи якесь ділове засідання тощо. Бо якийсь легкий грайливий запах і аромат так чи інакше буде відволікати від справ, він буде нав'язливий. Ніколи не користуйтесь стереотипами та шаблонами. Якщо ви рудоволоса, але вам дуже подобаються парфуми, які радять білявкам, то беріть саме їх. Це означає, що ви зовні рудоволоса, а серцем — білявка. Своїми парфумами ви це доводите.

Жінкам-політикам все-таки треба користуватися духами наших виробників і дизайнерів. Тим більше, коли ми говоримо про закордонні візити. Якщо йдеться про якісь державні подарунки, які іноді є обов'язковими, треба дарувати іноземним політикам щось наше — вино або парфуми.

На фото: Наталія Адаменко. Джерело: Фейсбук