Історія Бессарабії вплетена в історію кохання — учасники гурту "Очеретяний кіт" про збірку "Придунайська історія"

Історія Бессарабії вплетена в історію кохання — учасники гурту "Очеретяний кіт" про збірку "Придунайська історія"

Микола Доляк та Роман Кріль з гурту "Очеретяний кіт" в ефірі Радіо Культура презентували нову збірку "Придунайська історія". Ядром "Придунайської історії" стали народні пісні Придунав’я у сучасній обробці гурту та Анни Заклецької. Ця збірка є мультижанровим і мультимистецьким проєктом для різних вікових категорій.

Автор збірки "Придунайська історія" Роман Кріль коротко розповів про неї: "Це така собі мандрівка, де основні історичні маркери та особливості Бессарабії вплетені в історію кохання. Збірку створено так, щоб емоційне співчуття до героїв було об’єднане з історією Бессарабского краю. Головний герой історії — чумак Василь. Він народився неподалік Таганрога. Займався чумацтвом, возив крам продавати на Одесу. З часом його волики просто похворіли, і він потрапив на базар в Тарутине (німецьку колонію) і там, власне, зустрів своє кохання. Тоді почалася його придунайська історія". 

Окрім оповіді та ілюстрацій, до збірки входять аудіододаток і настільна гра-пригода. Аудіододаток містить компакт-диск, а також QR-код з посиланням на музичний інтернет-ресурс. Цей ресурс дасть можливість усім охочим почути аудіотреки з піснями.

За словами Романа Кріля, збірка призначена для читачів різного віку. "На старті це була історія для малюків, бо важливо розвивати наступне покоління і давати їм архетипи, думки, ідеї, відповідно — саму історію. Але коли залучився Український культурний фонд і у нас була можливість поїхати на ті місця, де були наші герої, ми зрозуміли, що не вплести туди історичну канву – сильно обмежити наші можливості. Тому ми підняли планку вікової аудиторії. Щоб знали акценти Одещини, як заселявся цей мультинаціональний край в простих кодах", — розповів він. 

Микола Доляк розповів, чим його вабить придунайський край. "Найперше — люди. У нас багато друзів-болгарів звідти, зокрема, з Ізмаїла. Хоча самі ми з Поділля, але краєвиди Бессарабії нас також надихають. Також мені подобається музика та гарні й мелодійні пісні цього краю", — сказав він.

 

Збірка "Придунайська історія" незамінна для культивування любові як до української мови, так і до мов національних меншин, які живуть на цій території та для налагодження міжкультурного діалогу.

Детальніше про проєкт "Придунайська історія" тут