"Эхо Москвы" не отримає жодної можливості для мовлення в Україні – представник Нацради

"Эхо Москвы" не отримає жодної можливості для мовлення в Україні – представник Нацради

Головний редактор російського радіо "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов минулого тижня приїхав до України, щоб відкрити тут філіал радіостанції. Попри заборону Нацради з питань телебачення і радіомовлення, він заявив, що все одно відкриє філіал "Эха Москвы" в Україні. Сергій Костинський, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, в ефірі Радіо Промінь прояснив ситуацію.

Сергій Костинський наголосив, що радіостанція "Эхо Москвы" насправді не є незалежним ліберальним ЗМІ, як вона намагається себе позиціонувати.

"Ця радіостанція радше "виконує роль" ліберального медіа. У Москві зараз створилися такі умови, коли вільні медіа, вільні журналісти позбавлені права працювати на цій території через те, що там створено авторитарний режим. Деякі журналісти, такі як Юлія Латиніна, взагалі перебувають за кордоном, і тільки по скайпу записують свої меседжі", – пояснив член Нацради.

Він зауважив, що Олексій Венедиктов спочатку вимагав зміни українського законодавства та перегляду мовних квот для того, щоб російськомовне "Эхо Москвы" змогло розпочати мовлення в Україні.

"Показово, що коли російській владі здалося, що вони можуть просувати свій порядок денний в Україні, першою спробою просунути його стало саме "Эхо Москвы". Мені здається, що ми тут можемо бачити певне узгодження дій між російською владою та нібито незалежною радіостанцією", – зазначив експерт.

Сергій Костинський наголосив, що Нацрада не допустить видачі ліцензії "Эху Москвы".

"Я абсолютно впевнений в органі, який представляю – в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Ми будемо послідовно захищати Україну, і точно жодної ліцензії, жодної можливості для мовлення в Україні ця радіостанція не отримає", – підсумував він.

Нагадаємо, у липні Нацрада оштрафувала телеканал NewsOne на 100 тисяч грн за спробу організації "телемосту" з російським телеканалом.