Керівник інклюзивного театру "Почути світ" для дітей з вадами слуху: це можливість живого спілкування

Керівник інклюзивного театру "Почути світ" для дітей з вадами слуху: це можливість живого спілкування

Про інклюзивний театр "Почути світ" говорили в ефірі Радіо Культура з керівником проекту Іриною Лисенко та з художником-постановником вистави Оленою Науменко.

З 4-го по 21 серпня відбувається творчий мистецький проект за підтримки Українського культруного фонду — інклюзивний театр "Почути світ" для дітей з вадами слуху і без.

15 дітей з різних областей України — Житомира, Дніпра, Чернівців, Чернігова, Харкова та Києва зібралися у дитячому таборі під Києвом, щоб створити театральну виставу "Чаклунки-дивачки".

"Ідея виникла десь чотири року тому, коли ми почали займатися проблемами таких дітей в Україні. У нас в самих народилася така дитина і ми як батьки зіткнулися зі світом тиші. І змушені були шукати шляхи, щоб допомогти нашій доньці соціалізуватися, жити разом з нами і увійти в звичайне життя чуючих людей", — розповіла керівник проекту Ірина Лисенко.

"Бажання провести такий проект народилося минулого року. Але в нас не було такої можливості і підтримки", — додала вона.

Та цього року Ірина Лисенко разом з колегами подали заявку на соціальний конкурс і стали одними з переможців, що дало змогу втілити інклюзивний театр в життя.

"Ідея не просто провести, організувати цей театр. Наша мета — щоб далі ця вистава жила, щоб ми подорожували по всіх областях України і показували її всім дітям. Тому що понад 2,5 тисяч батьків дітей з інвалідністю по Україні проімплантованих", — наголосила Лисенко.

Вона додала, що обрали саме театр, тому що: "Це можливість спілкування. Живого спілкування. Яке дуже для наших дітей важливе".

Фото - Facebook