Сім книжок про літо: що читати, коли залишаєшся влітку в місті

Сім книжок про літо: що читати, коли залишаєшся влітку в місті

Про сім книжок, дія в яких відбувається в місті влітку, про тих, хто залишається в кам'яних джунглях і чи насправді це джунглі, говорили в ефірі Радіо Культура з письменницею Оленою Захарченко.

0:00 0:00
10
1x

"Сім воріт", Олена Захарченко

Історія з подвійним дном: з одного боку абсолютно реальні речі про реальний Київ, про реальний Львів, про реальну "Укрзалізницю", про реальних дівчат і хлопців; з іншого боку — про шумерських богів, які їх підстерігають або в них живуть.

"Дівчина з ведмедиком", Віктор Домонтович

Історія про Іполита Варецького, який трагічно любить чи то Зіну, чи то Лесю, який, зрештою, втрачає по-своєму їх обох і себе разом з ними. І самотність в нього інакша. Самотність, ніби він в гурті, — в нього є і кохана, і човен, і пляж. Але він відчуває себе самотнім, бо немає цих дівчат — вони поїхали.

"Тріумфальна арка", Еріх Марія Ремарк

Це не просто літо. Це літо перед війною. Це літо, про яке ще невідомо, що воно останнє літо. Це літо, яке треба спивати кожним ковтком, кожним рецептором, яке треба помножувати. І от всі дивуються: подивіться, що робиться? Літо наче літо і водночас такий розгул… Мені там дуже подобається літо, от ці там паризькі кафешки, як він їх описує. Як він описує людей, які мліють на спеці, сидять за цими столами, хочуть поїхати і не можуть поїхати.

"Щиголь", Донна Тартт

Там є літо і там є місто в цьому літі. Це дуже літо і дуже місто. Це місто, яке вночі живе. І, власне, через те, що воно в пустелі, це Лас-Вегас, і через те, що там дуже жарко — воно живе вночі. А вдень, напевне, спить…. Це текст, який з'являється і потрапляє в список романів не просто цього року, а десятиліття головних романів, які люди мають прочитати тут і тепер. Без знання цього роману уявити світ не можна. 

"Улісс", Джеймс Джойс

Все, що є літо в місті, — вміщається в цей великий і складний текст. Літо — це завжди самотність. Літо — це завжди спосіб домовитися з погодою. Чорний костюм Блума, який пасує події, бо це похорон, і не пасує дню, бо це 16 червня. Це історія про нас дуже часто, про літо в місті дуже часто. Особливість цього тексту в тому, що Джойс зробив монумент дню своєї закоханості.

"Під скляним ковпаком", Сильвія Плат

Історія про дівчину, яка отримує стажування і на літо стає частиною великого медійного проекту. І, власне, мала би бути щаслива в цьому місті, оскільки вона уявляє себе людиною, пов'язаною з письмом, текстовою культурою. Вона потрапляє в це місто. Разом з літом вона зустрічає всіх демонів, яких може зустріти жінка в 50-60-х роках в англо-американському світі, яка вирішила раптом бути письменницею.

"Великий Гетсбі", Френсіс Скотт Фіцджеральд

Роман Фіцджеральда про, власне, літо 1922-го року в Нью-Йорку і в приміських зонах. І це якраз літо, в якому життя починається вночі. Це короткий і пристрасний сюжет. 

Олена Захарченко. Фото Facebook