Чому діти так полюбляють солодощі — пояснює біологиня

Чому діти так полюбляють солодощі — пояснює біологиня

Діти люблять солодке, а батькам це не подобається. Чому образ дитини із льодяником такий вічний і чи варто перевиховувати ласунів? Про це говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар'я Озерна

Солодкий смак справді діє на мозок і викликає радість. Глюкоза — головне джерело енергії для наших нейронів. Коли глюкози в крові стає замало, мозок це реєструє і посилає сигнал — і гормональний, і поведінковий. Гормони підвищують рівень глюкози, а ми тим часом шукаємо, що би з’їсти. Не дивно, що голодній дитині важко контролювати себе, і найменший прояв голоду призводить до прохання чогось солоденького.

Діти і голод. Більше того, в дітей не так ефективно працює глюконеогенез — утворення глюкози із амінокислот. Тому тривалий голод може бути для дітей смертельним, навіть якщо дитина не худа і не виснажена.

Материнське молоко — солодке, тож це один із перших смаків, з якими діти стикаються після народження. Я кажу "після народження", бо починаючи з 6 місяця розвитку діти відчувають смак їжі, яку споживала вагітна матір. Коли діти починають їсти іншу їжу, їм доводиться звикати, що не все в цьому світі солодке.

Але, крім приємного звичного смаку, є ще й інші причини любові дітей до цукерок. Виявляється, мозок п’ятирічної дитини споживає більше енергії, ніж мозок дорослого. Діти розвиваються, та майже 50% енергії дошкільнят йде мозкові. Автори дослідження кажуть, що ріст дітей може сповільнюватися в періоди, коли вони, наприклад, вчаться розмовляти.

Чи є зв’язок "прагнення солодкого" та безпосередньо росту кісток?  Це також вивчали науковці. Виявилося, що ми переважно любимо солодке, поки кістки ростуть, тобто років до 20. Нав’язливе прагнення смаколиків та толерантність до надто солодкого смаку минають разом із здатністю ставати вище.

Існує міф, що солодке викликає гіперативність. Але хоч скільки вивчали це питання, не знайшли доказів того, що солодощі роблять дітей некерованими і нездатними зосередитися. Вони просто отримують порцію енергії, і поводяться, як їм хочеться. Втомлені голодні діти просто не мають сил стрибати і галасувати.

Втім, це все не означає, що можна безлімітно їсти солодке. Діти мають їсти повноцінну різноманітну їжу, а не просто цукор. Білки, жири та складні вуглеводи, овочі та фрукти мають бути головним джерелом енергії, але аж ніяк не солодощі.

Солодке псує зуби. Навіть молочні зуби можуть хворіти та закладати міну сповільненої дії для псування постійних зубів у майбутньому.

Споживання солодких напоїв викликає ожиріння та переддібет у дітей. Не забувайте про здоровий глузд та баланс, і нехай банани, яблука чи пастила будуть головними солодощами в раціоні ваших дітей. 

Весь ефір слухайте тут

Фото pixabay.com