Як зберегти себе та свою психіку у сучасній гібридній війні — пояснює військовий психолог

Як зберегти себе та свою психіку у сучасній гібридній війні — пояснює військовий психолог

Про те, як зберегти психологічну рівновагу та внутрішній баланс в умовах сучасної гібридної війни, говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "Війна і мир" з військовим психологом Родіоном Григоряном та актором і режисером Олегом Шульгою.

Ведучий:

Євген Степаненко

Не секрет, що нині люди в Україні перебувають у важкій психологічній ситуації — в країні йде справжня війна поруч із гібридною. Психолог Родіон Григорян вважає, що останнім часом ситуація ще більше погіршилася.

"Я спостерігаю останні декілька місяців, бачу, що присутня деяка така істерія. Тобто те, що відбувалося останніми роками — воно зараз загострилось. І щось відбулося. І дуже багато якихось оцінок і вони розганяються по соціальних мережах, ЗМІ", — зауважив він.

Григорян спробував пояснити, чому деякі люди намагаються не помічати війни, уникати її, наче її й немає.

"По-перше, психологічно і фізіологічно будь-яка людина уникає конфлікту… Тому така модель поведінки — втеча від цього. По-друге, тут не треба узагальнювати всіх людей, бо ставлення зовсім інше. Хтось дійсно байдужий і перебуває на такому особистісному рівні усвідомлення, що, дійсно, коли ти кажеш їм про якісь такі речі — для них це космос. Для них важливо поїсти, поспати, заробити гроші. Якісь базові потреби. Для них не важливо — Україна, Росія", — зауважив він.

"Є такі, хто дійсно співчуває. Але їх також треба зрозуміти. Бо я пам'ятаю свої відчуття, коли дивився події на Майдані по телевізору перші тижні, то в мене був більший стрес, ніж коли я брав участь там", — додав Родіон Григорян.

Він пояснив, що велика кількість новин про те, що відбувається в країні, дуже тисне на людей.

"Люди щодня дивляться новини. І, зрозуміло, витримати такий тиск важко. І тому така втеча емоційна, якесь таке оніміння відбувається для того, щоб витримати", — упевнений психолог.

Григорян каже, що один з виходів — вимкнути телевізор, перестати дивитися новини. Але є ще й інший вихід:

"Вихід у тому, щоб по цьому телевізору йшли якісь психоедуційні програми, інформування, розвінчування міфів. Щоб люди навчилися, як опанувати цей стрес, як долати його, як впоратися зі своїми емоціями".

Актор Олег Шульга був рік на війні. До того він 20 років грав у театрі, а після повернення з війни його знайшло кіно. Одна з найвідоміших ролей Шульги — головна роль у фільмі "Позивний Бандерас".

Він спробував пояснити, з чим приходить людина після війни:

"Це питання дуже об'ємне… Я бачу багато недоліків, хвороб, які людина приносить з собою. Але ж людина точно не приносить лише хвороби. Напевне, люди з війни приходять більш сконцентровані на результат. Бо війна це така річ, де будь-яка твоя дія повинна бути цілеспрямована і результативна. Гадаю, що впевнені люди приходять. Можливо, більш впевнені у власних силах. Вмотивовані на перемогу на різних фронтах".

Весь ефір слухайте тут

Родіон Григорян. Фото Facebook