Юлія Тимошенко: наша команда категорично не в опозиції до нового президента

Юлія Тимошенко: наша команда категорично не в опозиції до нового президента

Народна депутатка, лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко в студії Українського радіо розповіла про плани на парламентські вибори, ставлення до нового президента України Володимира Зеленського та прем'єрські перспективи.

Ведуча:

Христина Стець

Координатор воєнного кабінету партії "Батьківщина", один з головних ваших соратників, Андрій Сенченко, заявив про вихід з політичної сили. Що це означає для Вас і чи вже є кандидатура замість нього?

— Ви знаєте, що команда у нас достатньо велика, і ми завжди підтримували, коли люди хотіли йти і розпочинати свою політичну справу. Андрій Сенченко для себе визначився, що він буде організовувати партію, іти на вибори самостійно і працювати вже як лідер партії. "Батьківщина" і далі буде продовжувати давати країні ті кадри, які потрібні. Я думаю, що зараз найголовніше — це те, що перед Україною відкрився шанс на зміни. Тому що кожен новий політичний етап (а в цьому випадку це новий президент, нова команда) — це новий шанс для України. І я думаю, що варто поговорити про те, як можна реалізувати цей шанс для України.

— Якщо далі ми говоримо про те, хто буде реалізовувати цей шанс вже в наступному парламенті, чи збираєтеся ви з кимось об’єднуватися? Скажімо, з Міхеїлом Саакашвілі, який повертається до України, Андрієм Садовим або іншими фракціями чи політиками, які б додали балів "Батьківщині"?

— "Батьківщина"  іде на парламентські вибори. І ті політичні сили, які підтримають наш новий курс, докорінну зміну економічної стратегії України, зниження тарифів, яке потрібно робити негайно, я думаю, що ми готові співпрацювати з такими політичними силами. Але "Батьківщина" йде на вибори самостійно, ми самодостатні, у нас велика команда, і я думаю, що ми зможемо дати досить добрий результат людям у новому парламенті.

— Від різних експертів лунають думки, що багатьом політсилам варто було б об’єднатися, мова йде вкотре про так звану "об'єднану опозицію". Але поки що це не вдається?

— Я б не хотіла говорити про об’єднання і роз’єднання політиків — це їх власна справа. Головне, про що треба говорити: як треба владі, новому президенту, діяти сьогодні. Наша команда категорично не в опозиції до нового президента — це важливо!

Ми якраз і хотіли новому президенту передати той новий економічний курс, який ми напрацювали за останні 5 років і який може дати докорінні зміни Україні. Зараз Світовий банк визначився, що якщо Україна буде жити в таких умовах як сьогодні, то для того, щоб наздогнати Польщу, потрібно 50 років! А куди за ці роки Польща відійде?

І саме тому новий курс України, який ми пропонували, всеохоплюючі зміни — дадуть можливість за 5 років досягнути рівня сьогоднішньої Польщі і далі розвивати країну. Тому ми не плануємо входити в опозиційні об'єднання, неприродні компроміси. Якщо вже люди обрали цього президента, ми хочемо йому допомогти. Ми бачимо, що йому зараз важко. І кадрово — я не можу зрозуміти, чому він зараз не вніс подання на нового генерального прокурора, на нового голову Служби безпеки.

— Вже є пояснння від команди Зеленського, що цього поки робити не будуть, бо Рада цього не підтримає…

— Ніхто не знає, підтримає Рада чи ні. Найголовніше — внести це подання і спробувати зібрати під це більшість. Тому що не можуть ті корумповані люди, які працювали на чолі з Порошенком, через те, що не поміняли генпрокурора і голову СБУ, ще зараз зайти у парламент і продовжити в парламенті ті самі традицій корупції, марнотратства, кумівства і так далі. Тому діяти треба негайно. Система — корумпована, лобістська, кланова, вона ніколи не пропустить тих, хто лагідно з нею буде поводитися. Треба негайно діяти.

— Завтра очікується розгляд у парламенті питання відставки прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, і з цього приводу теж є багато думок. Ваша політсила буде підтримувати відставку. Які ваші прогнози? Є консолідація щодо цього питання, чи парламент не відпустить Гройсмана, аби він працював ще на час парламентських виборів?

— По-перше, Порошенко і Гройсман — це одна ціле. Це одна команда, яка імітує якесь роз’єднання або окремий похід на вибори. Вони одна команда. І вони всі останні роки принижували Україну, вони по суті ліквідували середній клас через свої банківські реформи, через підвищення тиску на бізнес, і вони довели людей до крайнього ступеня бідності.

І саме тому Гройсман, так як і Порошенко, мусив би негайно піти у відставку. І заради цього, я думаю, що новий президент створить коаліцію ще в цьому парламенті, поміняє уряд, поставить нового прем’єр-міністра, і не втрачаючи й тижня, почне змінювати життя людей. Але вийшло не так, і Гройсман нібито заявив про відставку. Але це виключно піар-акція, тому що цей парламент не має більшості, щоб відправити його у відставку, і Гройсман, знаючи це, імітує такі кроки до відставки, щоб показати, що парламент його підтримує. Це початок виборчої кампанії, і оця імітація, яка не має нічого спільного з реальністю — несумісна з надіями людей на зміни, які вони очікують.

Ми 5 років готувалися до того, які кроки будемо робити після перемоги на президентських виборах. І я передала сьогодні новому президенту проекти указів, які треба йому прийняти, щоб зараз навести лад з тарифами. Це вето на постанови Гройсмана, які підвищували ціни на газ, і це може повернути ціни на газ до тієї норми, яку люди можуть платити, і яка окупна для наших газовидобувних компаній.

І друге — це проект указу, який президент може підписати і включити в спеціальну комісію по регулюванню електроенергетики, яка встановлює тарифи, своїх людей, щоб вони повністю поміняли тарифну політику. Поки що президент не взяв ці укази і не підписав їх, але я сподіваюся на те, що він буде діяти невідкладно.

— З приводу "Нового курсу" та ваших указів, які ви передали Зеленському, кажуть, що Юлія Тимошенко може стати майбутнім прем’єр-міністром України, та що насправді з цього приводу вже є домовленості з командою Зеленського. Чи у вас є прем’єрські амбіції, і чи були якісь такі розмови?

— У нас президент не призначає прем’єр-міністра, тому що це є частина демократії — зараз люди обрали президента України, а тепер на парламентських виборах люди можуть обрати прем’єр-міністра. Тому що на чолі кожної партії, яка йде до парламенту, стоїть лідер, який може очолити уряд. І тому, від людей залежить, не від якихось кулуарних домовленостей, поступок чи преференцій, а від того, як проголосують люди. І тому, якщо люди проголосують за нашу партію — так, я дійсно буду претендувати на посаду прем’єр-міністра.

Прослухати запис інтерв'ю з Юлією Тимошенко повністю можна тут
Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США