Раніше День Києва відзначали 1 серпня, з парадом і зброєю — історик

Раніше День Києва відзначали 1 серпня, з парадом і зброєю — історик

Сьогодні відзначається День Києва. Як розповів в ефірі Українського радіо Олександр Кучерук — історик, києвознавець, завідувач музею української революції 1917-1921 років, свято це відносно молоде, його започаткували у 1982 році.

 

Ведучі:

Владислав Красніцький

Тетяна Дем'яненко

 

Олександр Кучерук розповідає, що день Києва вирішили заснувати в радянські часи, аби перебити амбіції націоналістів до святкування 1000-ліття Хрещення Русі, оскільки на першопоходженні християнства саме з Києва радянській владі акцентувати було невигідно.

"Київ як духовний історичний у ультруний центр України мав своє свято давно. Воно відзначалося 1 серпня, у XVIII-XIX столітті був парад, у цей день дозволялося стріляти. Народ так заявляв про велич свого духу і готовність захищати свою землю. А потім царська влада сказала, що це баловство, забрала у людей зброю  і свято закінчилося".

Історик стверджує, що дата 1500 років з дня аснування радянськими партійними вождями була обрана досить умовно, без грунтовних вивчень історичних джерел. Але цфра була гарна і вона прижилася. До цієї дати у Києві повідкривали крамниці, пам’ятники, парки. Музей історії Києва відкрили фактично також на честь 1500 ліття Києва.

"Перший раз святкування відбулося в 1982 році, воно було грандіозним, а  у 1983 році — забули. Але вже щось таки було зіпсовано в тому ідеологічному механізмі, і у 1984 році відбулася перша відкрита, майже андеграундна виставка, перша безконтрольна мистецька акція на Андріївському узвозі — кожен міг принести свою роботу, без погодження з комітетами та спілками".

Логотип каштана громадяни сприйняли також із захватом, попри зірку, і серп і молот, вплетені туди.

"І поступово свято втрачало свій відтінок радянщини, дружби народів, "колиски", і так далі".

Олександр Кучерук не бачить глобальної проблеми в тому, що діє стереотип про 1500 років Києва.

"Науковці чудово розуміють, що для суспільства та громадськості потрібно мати якісь такі свята і дати. Скажімо, Рим з чого бере початок? З того, що вовчиця вигодувала тих двох немовлят — ми ж розуміємо, що це міф, більшість міст не мають точної дати заснування".


Нагадаємо, у столиці сьогодні триває святкова програма. Розклад заходів можна знайти на нашому сайті. Прослухати програму повністю можна за посиланням.