Вибори в Україні: наскільки доступне голосування для незрячих людей

Вибори в Україні: наскільки доступне голосування для незрячих людей

 

В Україні вранці 31-го березня відкриваються виборчі дільниці. Про те, як незрячим людям проголосувати на виборах президента України в ефірі Радіо Культура розповіли продюсер UA:Українське радіо.Харків Володимир Носков, який має інвалідність по зору, та Юлія Саучук.
 
Ведучі:
 
Катерина Толокольнікова та Денис Денисенко
 
"Був у Німеччині в центрі для незрячих, ми були у їхній бібліотеці, там нам показували бюлетені для незрячих німців. І дійсно у Німеччині все це продумано до універсальності.  Бюлетень виглядає як трафарет і у ньому стільки віконець, скільки кандидатів. Бюлетень підкладається під цей трафарет і тоді відбувається голосування. Німці стверджують, що це дуже зручно. Україна у 2004 році мала подібний досвід…на цих виборах таких бюлетенів немає. Ніхто про це не подумав", – розповів Володимир Носков.
 
Він пояснив, як відбувається процедура голосування для незрячих  – спочатку пред'являється паспорт, потім видають бюлетень, далі супроводжуючий йде з незрячою людиною до кабінки для голосування.
 
"Незавжди приємно, коли на всю залу кажуть "Це незряча людина. Спостерігачі, вона має проголосувати". Це питання етики",  сказав Носков. 
 
На його думку,  покращення законодавства в контексті реалізації виборчого права людей з інвалідністю є питанням "лобіювання інтересів".
 
"У нас дуже велике лобі у людей з проблемами опорно-рухового апарату. Є незрячі люди, які працюють з омбудсменом. Це питання, насправді, лобіювання своїх інтересів. І коли це лобіювання відбудеться, тоді потрібні законопроекти будуть ухвалені. Так чи інакше, ми підписали конвенцію з захисту прав людей з інвалідністю", –  додав Володимир Носков.
 
У свою чергу, координаторка громадської організації людей з інвалідністю "Боротьба за права" Юлія Сачук повідомила, що  в Україні є понад 2 мільйони виборців з інвалідністю.
 
"З 2013 року ми займаємося темою доступності виборів для людей з інвалідністю... В нашій державі виборців з інвалідністю понад 2 мільйони.  Це вагома частка виборців, яка може значно вплинути на виборчий процес. І дуже прикро, що ані держава, ані учасники цього виборчого процесу не звертають належної уваги на те, щоб зробити цей процес доступним абсолютно для кожної людини",  – зазначила Юлія Сачук. 
 
 
Вона зауважила, що закликала використати в Україні американський досвід виборчого процесу для людей з інвалідністю.
 
За її словами, в США завдяки технічному обладнанню, яке застосовується, та його універсальному дизайну,  виборчий процес роблять абсолютно доступним, простим і без перешкод.
 
"В Україні, на жаль, поки не прижилася ця ідея...",  –  додала Юлія Сачук.
 
Вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію, тоді було 44 кандидатів у президенти.  У бюлетенях, які виборці отримають на виборчих дільницях, будуть вказані 39 кандидатів у президенти. 
 
Прослухати детальніше можете за посиланням
 
На фото - Юлія Сачук, Катерина Толокольнікова, Денис Денисенко