У Києві завтра відбудеться концерт за участі Мирослава Скорика

У Києві завтра відбудеться концерт за участі Мирослава Скорика

У Києві завтра, 19 березня, в рамках міжнародного проекту "Рік музики Мирослава Скорика" до 80-річчя композитора відбудеться концерт "Симфо-опера". Музичний продюсер Радіо Культура Олександр Пірієв та піаніст Станіслав Христенко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповіли про те, чого слід очікувати слухачам. 
 
"Досвід роботи на радіо каже, що буде чіткий хронометраж, єдине, що перший відділ, який пов'язаний з усіма фортепіанними концертами десь буде тривати годину, може трошки більше, а опера "На русалчин Великдень" буде компактною, бо будуть найкращі її фрагменти, для того, щоб слухачі опинилися в колі найкращої музики Миколи Леонтовича в редакції Мирослава Михайловича (Скорика — ред.). Пряма трансляція буде на радіо Культура, о 19:00 вона стартує, отож всі слухачі Українського радіо зможуть почути, а найкращі фрагменти ми, думаю, дуже скоро покажемо на першому каналі Українського радіо", — зазначив Олександр Пірієв. 
 
За словами Станіслава Христенка, це перший для нього концерт у редакції Скорика.
 
"Це перший з фортепіанних концертів, які я вивчив і є плани вивчити інші. Це унікальний, на мій погляд, твір. Він ще раз показує, наскільки музика, будь то XVIII, XIX або ХХ століття, цей концерт було написано в кінці ХХ ст, наскільки музика говорить до людини, наскільки актуальне мистецтво і наскільки фортепіанний концерт може бути зрозумілим і актуальним на сьогодні", — вважає Христенко.
 
Зазначимо, концерт "Симфо-опера" відбудеться у Національній музичній академії України імені Петра Чайковського. На сцені одночасно понад 120 музикантів виконають оперу "На русалчин Великдень" — твір застреленого чекістом на початку 1921 року Миколи Леонтовича. Звучатиме авторська редакція Мирослава Скорика, який особисто стоятиме за диригентським пультом.
 
Дійство "Симфо-опери" доповнить міжнародний склад солістів-піаністів: 13-річна лауреат конкурсу пам’яті Володимира Горовиця Ганна Небаба, лауреат конкурсу імені королеви Єлизавети в Бельгії Станіслав Христенко та заслужений артист України, професор Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка Йожеф Ермінь вперше на одній сцені виконають всі три фортепіанні концерти Мирослава Скорика.
 
Радіо Культура проводитиме пряму трансляцію концерту, початок о 19:00.
 
Слухати повну версію.
 
Олександр Пірієв та Станіслав Христенко