Керівник НАОНІ Віктор Гуцал: ми ніколи не стоїмо осторонь сучасності, не заскорубли

Керівник НАОНІ Віктор Гуцал: ми ніколи не стоїмо осторонь сучасності, не заскорубли

Національний академічний оркестр народних інструментів 2 квітня святкуватиме 50-річчя творчої діяльності свого художнього керівника, диригента Віктора Гуцала. З нагоди майбутнього ювілею в ефірі Радіо Культури в програмі "Імператив" поговорили з маестро про музику, запланований концерт оркестру та співпрацю із сучасними виконавцями.

Ведучий

Олександр Пірієв

Віктор Гуцал розповідає, що коли засновувався колектив, для нього було замало творів, які підходили б саме для виконання оркестром, тому очільник разом з іншими композиторами створював власну музику для нього. Автентичні мотиви та авторські композиції, за його словами, були невіддільними для цього процесу, адже будь-який авторський музичний твір пов’язаний з народною музикою.

Маестро наголосив, що фундаментом творчості їхнього оркестру є саме народна пісня, яка, вважає він, повинна звучати зі сцени.

Гуцал розповідає, що наразі оркестр співпрацює із сучасними виконавцями.

«Це подобається і широкій аудиторій, і нам, адже ми ніколи не стоїмо осторонь сучасності, не заскорубли на якихось певних позиціях. Такі позиції – то лише фундамент, а ми маємо жити в сучасному світі. Людина не може стояти на місці, вона повинна рухатися вперед в своєму розумі, у своїй діяльності, творчості, філософії», – вважає Віктор Гуцал.

Телефоном виконавиця ONUKA зазначила, що  її співпраця з оркестром Віктора Гуцала відбулася в атмосфері справжньої колаборації та гармонійного поєднання сучасної музики з народними мотивами та фольклорним духом, а Олег Скрипка розповів, що його гурт планує  тур з Національним оркестром народних інструментів.     

Національний академічний оркестр народних інструментів України (НАОНІ) заснований у 1969 році, перший концерт відбувся 12 квітня 1970 року на сцені Національної опери України.

12 квітня у Національній опері України відбудеться святковий концерт, який об’єднає народні та модерні мотиви, оперних співаків та сучасних виконавців.  

Слухати ефір детальніше можна тут

 

Фото – Таблоїд Волині