Режисерка Джикаєва: перформанс "Трава пробиває землю" оснований на документах про тортури в Криму

Режисерка Джикаєва: перформанс "Трава пробиває землю" оснований на документах про тортури в Криму

В День кримського спротиву російській окупації в ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.Live" була режисерка PostPlayТеатру Галина Джикаєва, яка розповідала про прем'єру перформансу "Трава пробиває землю", який відбувся 23 лютого в Кримському домі.

Ведучі:

Денис Денисенко, Катерина Толокольнікова

Галина Джикаєва розповіла, що "Трава пробиває землю" дійсно є не виставою, а таким собі перформансом.

"Цей перформанс об'єднує слово, музику, яка народжувалася під час самого дійства, та фізичний театр, тобто рухи. Разом з драматургами Деном і Яною Гуменними ми вирішили зробити цю мультикультурну подію. Кримські поетеси надіслали багато віршів, з яких драматурги, які виступили перформерами, обрали десь 13 чи 14. Вони створили саму структурну модель того, що може відбуватися під час перформанса", — сказала Джикаєва.

За словами режисерки, весь перформанс оснований на документах правозахисних організацій про тортури в Криму, звіту Amnesty International про тортури та порушення прав людини на Сході України та доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини та документальні свідчення.

"Потім, коли опрацювали поезію та документи, ми почали працювати з композиторками і зробили цей перформанс. Взагалі, він є досить абстрактним. Ми хотіли донести ті події, які кожного дня відбуваються в Криму, донести біль через поезію, звук та рух. До речі, це вже 3 наша вистава на кримську тематику. Наприклад, у 2016 році ми робили виставу "Справа 26 лютого", яка була на противагу тим подіям, які в той час відбувалися в Криму", — зауважила Джикаєва.

За словами режисерки, чим більше подібних подій буде проходити, тим більше буде представленою кримська тематика в українському творчому просторі. 

"Театр якраз і має робити такі перформанси, адже саме він апелює до почуттів людей та до їх емоцій. Сподіваємося, що цей перформанс стане регулярним в нашому PostPlay Театрі. Однак хочеться сказати, що на деяких моментах перформансу люди відвертаються, тому що акторам на голову надягається пакет, замотується скотчем, тобто відтворюються тортури, які є реальними в Криму. Це перформанс, там все по-справжньому ", — зазначила Джикаєва. 

Також Галина Джикаєва додала, що на її думку, мистецькі твори на тематику, яка стосується болючих питань для нашої країни, таких як Крим, схід України та Майдан, мають все-таки викристалізуватися трохи пізніше, але разом з тим говорила про те, що саме зараз можна фіксувати всі події та свідчення, щоб у майбутньому робити певний арт. 

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ сторінка заходу