У Києві скоєно напад на знімальну групу "Стоп корупції"

У Києві скоєно напад на знімальну групу "Стоп корупції"

24 січня у місті Києві на Видубичах було скоєно напад на знімальну групу "Стоп корупції".

Про це розповів український журналіст, координатор проекту "Стоп корупції" Роман Бочкала у Facebook.

"Журналісти, разом з двома правозахисниками, прибули на точку, де грабують пісок. Там їх зустріли озброєні молодики, які забезпечували проїзд вантажівкам з награбованими надрами. Бандити приснули газом в обличчя журналісту, повалили на сніг і почали гамселити. Була стрільба та погрози, що наступного разу вб’ють. Автівку, на який активісти привезли журналістів, парубали сокирою. В буквальному сенсі. Розбили скло в дверях. Журналісту вибили зуба, у оператора гематома на потилиці, провали в пам‘яті", — написав Бочкала.

За словами координатора пректу, один з постраждалих активістіа ветеран полку Азов, учасник бойових дій, має нагороди за участь в АТО. Зараз хлопці в лікарні. Зловмисники забрали сумку з документами та грошима одного з побитих та поїхали геть. Поліція оголосила план-перехоплення по місту Київ.

Як нагадав Роман Бочкала, на Видубичах найбільша в столиці незаконна точка видобутку піска. Її річний обсяг 100 мільйонів грн. Ця земля була в оренді у компанії "Мостобуд". Київрада розірвала його на останній сесії 2018 року. Але пісчані нелегали продовжують працювати.

У той же час у Національній спілці журналістів України повідомили, що за 2017-2018 роки зафіксовано 175 фізичних атак на журналістів.

"Торік було зафіксовано 86 випадків фізичної агресії щодо працівників ЗМІ, проти 89 інцидентів у 2017 році. Найбільше інцидентів – 13 – сталося в травні, 12 – у березні, по 9 – у лютому та вересні 2018-го. Також на 50 % зросла кількість атак на жінок-журналісток. Крім того, експерти відзначають, що атаки на журналістів 2018 року супроводжувалися особливою агресією та жорстокістю, внаслідок чого чимало журналістів зазнали серйозних травм", – сказано у повідомленні НСЖУ.

Читайте також – Чумак: напади на активістів – це тенденція останніх років

 

Експертка ГО "Інформаційна безпека" Тетяна Попова відзначила, що 2019 рік для України характерний проведенням виборів. А тому варто чекати зростання кількості випадків булінгу й фізичних атак на журналістів та ЗМІ.

 

 

Фото Романа Бочкали