Кураторка програм для музикантів Дмуховська: українських виконавців треба підтримувати гривнею

Кураторка програм для музикантів Дмуховська: українських виконавців треба підтримувати гривнею

Про те, як допомогти українським артистам виходити на міжнародний рівень і розвивати таланти в програмі "Культура.Live" розповіла кураторка міжнародних програм обміну для музикантів і арт-менеджерів Альона Дмуховська.

Ведучі: 

Людмила Ляхевич, Денис Денисенко

У Києві 23-24 лютого відбудеться велика музична конференція  Music Conference Ukraine, на якій буде презентація нової експертної ініціативи.

Що має дати ця конференція?

— В першу чергу ми себе позиціонуємо як освітній захід і місце для нетворкінгу українських артистів і менеджерів, а також їх закордонних колег. Не секрет, що українська музика поки не надто відома в Європі, тому нашими заходами прагнемо донести молоду українську музику, яка вартує того, аби її почули і яка може бути експортована на європейські простори. Тоді вона зможе бути конкурентноспроможною і на європейському рівні теж. Для цього ми влаштовуємо дані заходи, запрошуємо міжнародних експертів, щоб вони поділилися власним досвідом і побачили наші таланти.

Коли стартує відбір музикантів, які зможуть взяти участь у конференції та виступити на ній?

— Вже 5 січня стартує цей відбір. На одній з частин конференції будуть концерти, де зможуть виступити українські молоді артисти, а ми вже забезпечимо для них аудиторію і міжнародних експертів, які почують їх музику. В нас буде декілька локацій в центрі Києва, де артисти зможуть грати. Однак, відбирати ми їх плануємо за жанрами, щоб все звучало досить лаконічно. На нашій офіційній Фейсбук сторінці буде форма, яку кожен бажаючий зможе заповнити, а ми потім зв'яжемося з тими, хто зацікавить.

Чим відрізняється сучасна українська музика від американської чи європейської?

— Це питання для великої дискусії. Якщо ми говоримо про поп-музику, то вона всюди однакова. Українські артисти можуть бути цікавими на міжнародному рівні своєю автентичністю, як гурт "Даха Браха", чий продукт є унікальним і користується попитом по всьому світу. Також, наші артисти можуть бути в хорошому сенсі фріками, візуально відрізнятися від багатьох артистів. Ця унікальність зовнішнього вигляду і подача матеріалу є успішною формулою для просування на міжнародні ринки.

З якими труднощами стикаються молоді виконавці?

— В першу чергу, великою проблемою є те, що в нас досить багато музикантів, однак бракує менеджменту. Відповідно до цієї ситуації, артист вимушений самостійно займатися менеджментом, організацією концертів, тому в нього буде залишатися набагато менше часу для творчості. Це неправильно, тому ми й намагаємося вирощувати молодих менеджерів, які будуть допомагати артистам вирішувати організаційні питання.

Чи варто починати маловідомим артистам свій творчий шлях з виступів в ресторанах чи пабах?

— Так, звісно. Для прикладу, якщо артист захоче взяти участь у якомусь талант-шоу, то це не так легко зробити без достатнього досвіду живих виступів. Це не соромно виступати на таких майданчиках, адже це певна інвестиція в майбутнє. Живі виступи дають змогу відчувати аудиторію, здобувати перших фанатів, репетирувати свої кращі виступи. Гарна музика має ще й правильно подаватися, а для цього має бути практика. 

Чого немає на українському музичному ринку, що є на європейському?

— Перше, що хочеться назвати, це концертна логістика. Є проблема великої відстані між містами, тому важко організувати артисту повноцінний гастрольний тур. Крім того, навіть в Києві банально не вистачає майданчиків, на яких могли б виступити молоді виконавці. Також, на мою думку, треба відроджувати концертне життя в регіонах, знижувати там ціни на квитки. Відсутність концертної логістики, музичних видань, захисту авторських прав не допомагає грати артистам всеукраїнські тури. 

Як можна підсумувати 2018 рік та які можете дати прогнози на 2019?

— Хотілося б все ж сказати, що з 2014 року концертна індустрія почала рости. Будемо сподіватися, що в 2019 році ця позитивна тенденція продовжиться. Також хочеться додати, що треба підтримувати українських виконавців гривнею, тоді вони будуть мати змогу дарувати чудову музику!

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото взяте з ФБ Альони Дмуховської