У 2019 році пенсії можуть підвищитися на майже на 20% - експерт

У 2019 році пенсії можуть підвищитися на майже на 20% - експерт

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман 2 жовтня звернувся до голови Пенсійного фонду Євгена Капінуса щодо підвищення пенсій військовослужбовцям і іншим категоріям пенсіонерів. Експерт ГО “Реанімаційний пакет реформ” з питань економічної реформи Олександр Ткач в ефірі Українського радіо в програмі “Економ-варіант” з Сергієм Сулимом проаналізував, на скільки зростуть пенсії у 2019 році.
 
Володимир Гройсман зазначив, що Пенсійний фонд повинен зробити велику роботу, але на це у нього тільки 4 місяці. В чому суть цієї роботи, якщо пенсії і так мають підвищуватися? 
 
Відповідно до статті 42 закону України про обовязкове державне пенсійне страхування, пенсії мають постійно індексуватися у зв`язку зі зміною двох показників: середньої заробітної влати, якщо він змінився, то на 50% цієї зміни збільшується пенсія, а також якщо була інфляція, то збільшується на 50% показника інфляції. Але з 2021 року буде буде враховуватись  показник середньої заробітної плати і інфляції за попередні 3 роки, тобто буде братися середнє арифметичне. В 2019-2020 роках ця зміна буде братися не за три роки, а за рік.
 
Тому в програмно-технічному комплексі Пенсійного фонду України всі налаштування на один рік, навіть при якихось форс-мажорах, мали бути зроблені і як то кажуть, треба тільки натиснути на кнопку.
 
Ви згадали про інфляцію. В нас цей показник за 2018 рік буде близько 10%, але це не на 10%?
 
Це можна дуже просто порахувати. Якщо ми візьмемо, наприклад, показник інфляції, який був у 2017 році і показник інфляції, який прогнозується сьогодні, 2017 рік — це 12,7%, а 2018 — 10,1%, складемо ці дві величини і розділимо її на два і візьмемо від цього ще 50% бо ми ж взяли середнє арифметичне, то в середньому підвищення буде 6%. Тобто за рахунок інфляції пенсії мають індексуватися десь на 6%.
 
Ще ж є зростання середньої заробітної плати...
 
Тут треба дивитись не на той показник, який публікує Держкомстат, тому що є його показник, а є показник, який затверджується Пенсійним фондом. Треба брати саме його. В 2017 році цей показник складав  6273 грн., а зараз він орієнтовно буде складати 7,5 тис. грн. 
 
Перший віце-прем'єр Степан Кубів буквально в середу (31 жовтня — ред.) заявив, що у вересні середня зарплата склала 9042 грн, що на 23% більше ніж у вересні торік. Кубів помилився?
 
Кубів все правильно заявив, але він не сказав, що треба взяти зарплату не тільки за вересень, коли вона стала 9 тисяч, а й за січень і всі наступні місяці, скласти, поділити на 12 і ми отримаємо середню заробітну плату за рік. Але коли ми візьмемо ці показники за методикою Пенсійного фонду, то побачимо, що темп зростання заробітної плати — 19,5%. Знову ж ділимо на 2 і отримуємо 9,78, тобто майже 10%. За розрахунками тих же урядовців, пенсія зросте в середньому на 19%.