Оксана Щирба: "У бібліотеці має бути сучасна література і комфортний інтер'єр"

Оксана Щирба: "У бібліотеці має бути сучасна література і комфортний інтер'єр"

Бібліотека має стати своєрідним містком між сучасним письменником і дітьми. Привабити читача ходити в бібліотеку можна гарною сучасною літературою і комфортним інтер'єром. Проте залишається проблемою фінансування таких ініціатив.

Про завершення пілотного проекту - цикл семінарів для працівників бібліотек для дітей та юнацтва "Орієнтири молоді в літературі: класики і сучасники"  та про те, що сьогодні читають українські діти розповідала  в ефірі Українського радіо  в програмі "Сьогодні. Вдень" журналістка Українського радіо, письменниця,  учасник проекту  Оксана Щирба.

Питання читання для дітей дуже актуальне. Що сьогодні читають українські діти?

Оксана Щирба: Дійсно сьогодні на прилавках магазинів і у бібліотеках велике різноманіття і вибір книжок. І проблема перед дитиною постає, а що ж прочитати? Якщо в радянські часи на дитину припадало 30-35 книжок, то нині — це 10 книжок. І здавалося ми крокуємо в ногу з часом, натомість наші діти читають менше. Книжок стало більше. Треба дітям пропонувати книжки, які будуть їх виховувати, навчати моральним цінностям, розповідати правду, якою б вона не була. Тому батьки не завжди є спеціалістами, не завжди можуть підказати. Я досить часто стикалася в сім'ях знайомих, коли батьки відмовляли дитину читати книжку, бо вона занадто вже дитяча або ж ще занадто доросла. Своєрідним містком між сучасник письменником і дітьми стає бути бібліотека, а також бібліотекарі. Тому, з метою популяризувати сучасну літературу, донести книжкові новинки, які варто пропонувати дітям, провели цикл таких семінарів.

Людей до бібліотек ходить сьогодні набагато менше. Немає коштів, щоб закупляти нові книжки. І в дітей має виникати бажання ходити саме в бібліотеки, адже є можливість читати електронні книжки. Як їх зацікавити?

Оксана Щирба: Ви слушно зауважили, що сьогодні все менше людей ходить до бібліотек. За останні два роки зменшилася кількість людей в нашій країні, яка читає. Це роблять 51 %. В середньому на українця припадає 3,5 книги. Це надзвичайно мало. Дійсно більше почали читати електронні книги. Але чому наші діти не хочуть ходити до бібліотеки, в чому проблема? Коли я викладала, то змушувала дітей ходити до бібліотек. На моє запитання: чому ви їх так не любите, вони відповідали: тому що там некомфортно. Сьогодні бібліотека має стати без бар’єрним середовищем для всіх, не лише для дітей, але й для матерів. Поширеною є практика, коли матері можуть залишити дітей погратися, а самі в цей момент можуть почитати. Це має бути середовище, куди без проблем зайдуть люди з інвалідністю. Де можна випити чашку кави чи чаю, своєрідний коворкінг. І таким чином ми будемо популяризувати саме літературу і приваблювати читачів.  Перетворивши бібліотеку на хорошу форму, де буде гарна сучасна література і комфортний інтер'єр. Деякі бібліотеки набувають такої форми. Проте залишається проблема фінансування таких ініціатив. Тим часом на 12% за останній рік збільшилася сьогодні кількість тих дітей, які надають перевагу саме електронній книжці.

Прослухати повну версію розмови

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
У Великописарівській громаді Сумщини залишилося до 400 людей
Дитина, тато й мати якої у різних державах, має право спілкуватися з обома батьками — адвокатка
Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% — Мироненко
Протезування всіх, хто потребує в Україні протезів, є безоплатним — Олена Кульчицька
"Від любові до ненависті один крок" – адвокатка про тонкощі поділу спільно нажитого