Віктор Нестуля: у DOZORRO ми поєднали машину і людину

Віктор Нестуля: у DOZORRO ми поєднали машину і людину

19 липня Transparency International Україна презентувала нову версію системи громадського контролю держзакупівель - DOZORRO. Якщо раніше портал був місцем збору відгуків на підозрілі закупівлі в системі ProZorro, то тепер в його основі буде штучний інтелект, здатний до самостійного навчання. Зокрема, система буде оцінювати кожну закупівлю за сукупністю ризик-факторів і відбирати найсумнівніші.

В ефірі програми Українського радіо "Ранковий формат" директор Програми інноваційних проектів українського представництва міжнародної антикорупційної організації Transparency International Україна Віктор Нестуля розповів про онлайн-платформу громадського контролю державних тендерів DOZORRO.

Штучний інтелект оцінюватиме сукупність ризик-факторів кожного тендеру і пропонуватиме підозрілі до опрацювання громадським активістам. Чи не надто гучний це епітет для комп'ютерної програми, які основні завдання цієї ініціативи?

Система DOZORRO вже працює другий рік. Ми відпрацювали різні підходи до ідентифікації найбльш ризикованих закупівель, об'єднали понад сто активістів з різних регіонів. Вони кожного дня моніторять процедури закупівель. Таким чином ми вирішили поєднати машину і людину. Дані, які генерує система, завантажили у комп'ютерну систему ризику індикаторів, а люди дпомагають машині навчитися і визначити, які процедури мають найбільше проблем. Завдяки цій синергії ми отримали модель, яка доволі точно без втручання людини прогнозує які саме процедури є найбільш ризикованими. Таким чином підвищуэться ефективність моніторингу.

Ви як розробники чули і критику на свою адресу, є сайт де можна залишити відгук. Поки що в системі тендерних закупівель не все прозоро, пишуть про хитрощі замовників, коли намагються "заховати" тендер, щоб потенційні учасники не змогли його знайти і подати свої пропозиції, або пишуть назву тендеру з помилками. Чи треба щось змінити сьогодні в сценарії Прозорро?

Проблема скоріше в культурі і в самих людях, нажаль електронна програма не змінить усєї системи. Ми маємо розрізняти систему публічних закупівель, яка є доволі широкою, і систему електронних закупівель Прозорро, яка лише є інструментом цих публічних закупівель. Вона дала нам можливість ідентифікувати порушення і намагатися потім їх оскаржити. Але ж система не змінює підзвітності,  сприйняття людей - їх доброчесності. З цим треба працювати найближчими роками.

Прослухати повну версію розмови.