Ірина Сєрова: Ми бачимо становлення сильної української дипломатичної школи

Ірина Сєрова: Ми бачимо становлення сильної української дипломатичної школи

Підсумки зустрічі "Україна - Угорщина": похолодання чи потепління?

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" ситуацію аналізувала політичний консультант, кандидат юридичних наук, юрист-міжнародник Ірина Сєрова.

Відносини України і Угорщини. У чому суть конфлікту? 22 червня на Закарпатті відбулася зустріч міністрів закордонних справ України і Угорщини, також були присутні міністри освіти двох країн. Було досягнуто домовленості з угорською стороною про  реалізацію закону про освіту в частині про мову,  про продовження перехідного періоду імпламентації мовної норми.

Прогнозую, що Угорщина не буде особливо відступати від своєї базової позиції - це продовження перехідного періоду застосування закону до 2023 року і відповідно вимагатимуть від України йти на поступки стосовно приватних шкіл, де, як вони  вважають, не мають застосовуватися норми данного закону. Я думаю, що це довга гра. І треба її розуміти більше навіть не з юридичного контексту, а з геополітитчного.

У нас є така певна стала думка серед аналітиків, експертів, що Угорщина грає зараз на руку Кремля, Російської Федерації. На мій погляд, це дуже поверхневе ставлення до міжнародної політики Угорщини.  Чому? Тому, що президент має фактичне бачення міжнародної політики і міжнародної тактики Угорщини - вимагай, збурюй, підвищуй ставки, і після цього отримаємо більше результатів, ніж було до того. Головна мета для Угорщини зараз була з маніпуляцією мовного питання, а не захист угорськомовних меншин  на Закарпатті, а інше, глобальне питання для них,  - це викликати Сполучені Штати на рівні перемовини з керівництвом Угорщини. Вони цього вимагали і домагалися дуже довго, робили це різними шляхами (Угорщина почала заявляти про вигнання з території Угорщини Фонду Сороса, який фактично під патронатом Державного департаменту США, були інші різкі заяви). Якщо скласти все в єдиний пазл, то побачимо єдину стратегію. Потім пішла в гру "карта України". Вони спочатку хотіли заблокувати підписання угоди про асоціацію візового режиму. Але подумали, що це буде небезпечною грою. Потім хотіли розіграти карту "Україна - ОБСЄ". І вже мають доволі болісну тему "Україна - НАТО". І тут Угорщина зрозуміла, що можна використати на перемовинах США і їм це вдалося.  

Напередодні зустрічі міністрів закордонних справ України і Угорщини відбулася базова зустріч президента Угорщини з представником Держдепартаменту США,  і вже є навіть домовленність між Трампом і президентом Угорщини.  Ми побачили певні поступки Угорщині в питанні України і мовного закону. Я не думаю, що це буде раптовим послабленням, і що за місяць-другий питання вирішиться.

Я прогнозую, що Україні треба приготуватися до довгої гри Угорщини, і не виключаю, що, можливо, вони будуть далі педалювати питання блокування українського питання щодо НАТО, і  це не кінець дипломатичної гри.

Україні треба відстоювати своє. Наскільки українська дипломатія робить усе тактично і стратегічно правильно?

Практично минуло чотири роки як в Україні почала з'являтися справжня дипломатична школа. Те, що було до того, я не можу назвати професійною дипломатією для незалежної країни (це моя суб'єктивна думка).  Зараз ми бачимо становлення сильної дипломатичної школи. Нам не треба впадати в паніку, коли у нас виникають певні суперечки з європейськими країнами, представниками ЄС. Як у нас було у питаннях з Польщею, Румунією, у тому числі з Угорщиною зараз, потрібно спокійно, планомірно, дипломатично відстоювати свої позиції. Саме це зараз і робить МЗС України. Коли суперечка з державою існує на політичному рівні, то не дуже треба застосовувати якісь економічні важелі. Економіка - це економіка, а дипломатичні суперечки ми маємо вирішувати виключно дипломатичним шляхом. Якщо оцінювати зараз практику нашого МЗС відносно цього питання, то можна поставити гарну четвірку за п'ятибальною шкалою.

Чи варто сподіватися на якісь зрушення після певних зустрічей і переговорів, саміту "Україна - ЄС" і саміту НАТО?

Тут ситуація 50 на 50. Зараз тенденція світова така - міжнародна політика стає дуже персоніфікована, тобто прийняття міжнародних рішень залежить від особи, керівника тої чи іншої держави. Мова йде не тільки про тоталітарні держави  на кшталт Російської Федерації, а навіть про такі демократичні, як США. Відповідно міжнародна політика Угорщини також дуже персоніфікована, вона залежить від особистої думки і тактики Орбана. Все залежить від того, які важелі впливу особисто на Оробана, його команду будуть застосовані Європейським Союзом, і по лінії НАТО, і по лінії "Угорщина - США". Якщо вдасться якимісь чинниками його переконати чи змусити, то Угорщина не блокуватиме подальшу участь України в НАТО.

Якщо щодо певних питань не домовляться, то нинішня тактика Угорщини щодо України триватиме. Але я не бачу тут катастрофи для України. Це дуже гарна школа для України з відстоювання власних інтересів. Ми зараз тільки починаємо це робити.