Сьогодні Всесвітній день без тютюну

Сьогодні Всесвітній день без тютюну

31 травня щорічно в світі відзначають Всесвітній день без тютюну, щоб привернути увагу людей до проблеми куріння.
 
Про це повідомляє "Народна правда".
 
Ініціатором цього свята стала Всесвітня організація охорони здоров’я, яка заснувала його в 1987 році. Мета цього дня привернути увагу до поширення в світі тютюнопаління та його негативного впливу на здоров’я і тривалість життя людей.
 
Так, до ХVІ століття тютюн ріс тільки в Північній і Південній Америці. Під час епохи Великих географічних відкриттів його завезли в Європу – Іспанію, Францію, Португалію – головні країни-спонсори морських експедицій.
 
Латинська назва тютюну Nicotiana походить від імені французького вченого Жана Ніко. Саме він ввів моду на нюхання тютюну при французькому дворі. А ось звичку до паління тютюну поширили англійці. Сталося це приблизно в середині 60-х років ХVІ століття.
 
У ВОЗ відзначили, що в ХХ столітті тютюн став причиною 100 млн випадків смерті. Якщо нинішні тенденції продовжаться, що в цьому столітті
 
За даними ВОЗ, в ХХ столітті тютюн став причиною 100 млн випадків смерті. При збереженні нинішніх тенденцій в XXI столітті від тютюну може померти мільярд чоловік. Вже до 2030 року число випадків смерті, пов’язаних з тютюном, перевищить 8 млн на рік. Більше 80% з цих випадків смерті відбудуться в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.