Україна вшановує пам'ять жертв політичних репресій

Україна вшановує пам'ять жертв політичних репресій

20 травня в Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій.

Щорічно він припадає на третю неділю травня.

День пам'яті жертв політичних репресій встановлено згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, спричинених насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, а також відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства та у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937 - 1938 років.

Неможливо визначити точну кількість жертв тоталітарного режиму. Вважається, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано близько 1,5 мільйона людей. Велику кількість з них було розстріляно, інші пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії торкнулися майже всіх верств українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянства.

Сталінський режим та його провідники в Україні лише в 1937 - 1938 роках засудили 197 617 осіб, з них до страти - 122 237 громадян. Левову частку цих вироків виносили "трійки" НКВС. Радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об'єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.

Один із трагічних символів тієї доби є київська Биківня. У Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. Тут був об'єкт спеціального призначення НКВС, де у кінці 30-х і в 40-х роках масово хоронили розстріляних та закатованих. За даними науковців, у Биківнянському лісі поховано близько 100 тисяч репресованих комуністичною владою.

Вшанувати пам’ять жертв політичних репресій в Україні і запалити свічки закликав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Про це йдеться у його зверненні з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій, розміщеному на Урядовому порталі.

"Прошу всіх громадян вшанувати пам’ять жертв політичних репресій в Україні і запалити свічки”, - наголосив Володимир Гройсман.

Голова Уряду зазначив: щороку в країні вшановують пам’ять жертв мільйонів українців і представників інших національностей, які зазнали переслідування та фізичного знищення від репресивно-каральної політики комуністичного режиму. "Тотальне винищення громадян України в часи СРСР мало масовий характер і відбувалося фактично з перших років виникнення комуністичної імперії та продовжувалося до часу її розвалу", - наголосив Гройсман.  За його словами, політичні репресії проти творчої, наукової, технічної еліти, примусова колективізація, розкуркулення, нищення селянства, штучні голодомори, масові розстріли, депортації, каральні акції проти представників релігійних конфесій, переслідування дисидентів, системне залякування громадян, мільйони покалічених людських життів – ось реальна ціна перебування України у складі СРСР.

"Сам факт незалежної України – це головна умова того, що наші громадяни більше не зазнаватимуть утисків, переслідувань і фізичного знищення від людиноненависницької імперської політики, яка змітала все відмінне на своєму шляху", - зазначив Прем'єр-міністр і додав, що в українців нема іншої альтернативи, як зміцнювати власну державу, розбудовувати економіку, втілювати життєво необхідні реформи, посилювати інститути громадянського суспільства, послідовно та прискорено інтегруватися до цивілізованого демократичного світу.

"Ми це повинні робити не лише заради себе, а й заради майбутніх поколінь наших громадян, щоб вони мали кращі стартові можливості для власної реалізації”, - заявив Гройсман.